Sebastian Tynkkynen

Se onnistui: poliittisten nuorisojärjestöjen avustukset jäävät historiaan!

Huhhuh. Vääntö takana. Astuin juuri ulos Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksesta. Jotain historiallista tapahtui.

Valtio jakaa tällä hetkellä OKM:n budjetista jättisummia poliittisille nuorisojärjestöille, jotka jakavat summan piireilleen ympäri Suomen. Tässä muutama esimerkki tältä vuodelta:


Keskustanuoret 670 000€

Kokoomusnuoret 650 000€

Demarinuoret 557 000€

Vasemmistonuoret 318 000€

+ samojen puolueiden opiskelija- ja lapsijärjestöt

Systeemi on täysin läpimätä, mistä kertoo esimerkiksi meidän osuutemme: Perussuomalaiset Nuoret 20 000€

Tässä ei ole kaikki, mitä rahoja vanhat puolueet ovat käyttäneet. Lisäksi haetaan kaupungeissa erikseen nuorisoavustuksia, joita eivät voi saada edes oppilaskuntien hallitukset. Mutta kas kummaa, poliittiset nuorisojärjestöt vetävät välistä, sillä lautakunnissa istuvat ketkäs muutkaan kuin puolueiden edustajat.

Poliittiset nuorisojärjestöt (dem., kok., vas. ja vihr.) vetivät tänä vuonna 11 074€ Oulun kassasta, ja samoin tapahtuu muualla Suomessa kaupungeissa, ja vieläpä joka vuosi. Avustussummat kasvavat valtaviksi, kun ne lasketaan yhteen. Sen sijaan Perussuomalaiset Nuoret eivät ole kuluttaneet kaupungin rahoja penniäkään toimintaansa.

Tein kokouksessa esityksen, että poliittisten nuorisojärjestöjen tuet Oulussa lakkautetaan. Tämä johti lopulta muotoiluun, joka otettiin suoraan lautakunnan pohjaesitykseksi.

Saimme esityksen läpi ja tästä lähtien tämä veronmaksajien rahojen tuhlaus loppuu Oulussa. Jos päätöselimen kautta tämä ei olisi onnistunut, olin varasuunnitelmana käynyt keskusteluja piirimme puheenjohtajan kanssa siitä, että aloittaisimme neuvottelut muiden alueellamme toimivien poliittisten nuorisojärjestöjen kanssa ja vaatisimme yhdessä järjestelmän lakkauttamista. Nyt tavoite toteutui nopeammin.

Tästä lähtee lumipalloefekti liikenteeseen. Kun se onnistui täällä Oulussa, se onnistuu myös muualla Suomessa. 

Voin antaa vinkit tyhjiin vasta-argumentteihin, mitä tulette kohtaamaan lautakunnissa, kun lähdette viemään asiaa eteenpäin.

Sebastian Tynkkynen
Oulun kaupungin Sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen
Perussuomalaisten Nuorten toiminnanjohtaja 

puh. 0404172745
mail: sebastian.tynkkynen@ps-nuoret.fi
some: www.facebook.com/sebastian.tynkkynen 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

49Suosittele

49 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Aina joskus olen ennenkin jäänyt sanattomaksi täällä blogistaniassa. Tämä on kuitenkin ensinmäinen kerta, kun se johtuu siitä, että en löydä tarpeeksi kiittäviä ja arvostavia sanoja. Joten nostan vain hattua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Poisto Tynkkysen omien poistojen takia!

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kyllä musta muutaman tonnin vielä voisi jakaa per puolue, muttei sen enempää. Parempi näin varmaan. Kaupungit voisivat tukea puolueita nuorisojärjestöineen yksinkertaisesti järjestämällä kaikkien puolueiden yhteiskäyttöön ilmaisen kokoustilan kunnollisella kahviautomaatilla ja projektorilla. En puhu Oulusta vaan muistelen kun harrastin politiikkaa Järvenpäässä.

Matias Härkönen

Miksi?

Kerrotko samalla, miksi ei tueta joka ikistä järjestöä mikä on olemassa muutamalla tonnilla ja järjestetä kokoustiloja?

Tapio Vehmaskoski

Nämä on niitä käytännön toimia, joita Suomen hallitus ei osaa keksiä, vaan vetää suuria linjoja ja jättää asioiden hoidon epämääräisyyteen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kiitosta pitää antaa silloin kun on aihetta. Eli tässä kohtaa perussuomalaisista oli hyötyä. Well done. Nuorisojärjestöt (jos aitoa intoa riittää), pärjäävät kyllä ilman tukiakin. Jos ei into riitä ilman jaettua rahaa, ei se kovin kummoista poliittista intoa (asioiden parantamiseksi) tainnut olla alun perinkään...

Yksi turhan rahan kylväminen vähemmän... on niitä parempiakin kohteita mikäli on rahaa vielä jaettavaksi.

Seuraavaksi pistäkääpä puoluetuet kaikilta puolueilta pois eikä vain nuorisojärjestöiltä. Samoin ryhmäkuri hemmettiin joka puolueelta (pitäisi olla jo perustuslain puolelta näin, vaan ei missään näy... tarttis tehrä jottain maybe...).

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Hienoa! Puoluetuet halventavat demokratiaa.

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino

Eivät halvenna, mutta väärin jaetut puoluetuet halventavat. Puoluetuki pitäisi aina jakaa suoraan verrannollisesti saatuun äänimäärään.

Mikäli puoluetukia ei olisi lainkaan, tulisivat kaikki puolueen rahat yksityisiltä tukijoilta. Tällöin rikkaiden ihmisten puolue voisi saada valtavasti enemmän resursseja, kokoustiloja, näkyvyyttä yms. kuin köyhien ihmisten puolue. Siis vaikka nämä puolueet olisivat saaneet saman määrän ääniä vaaleissa.

Puoluetuet tasoittavat tällaista eroa. Voisi ajatella niin, että jokaisella kansalaisella on pieni rahamäärä käytettävissään, ja äänestämällä vaaleissa hän päättää kenelle puolueelle se menee.

En minä ainakaan halua sellaista "demokratiaa", jossa yksityisellä rahalla pönkitetään jotain puoluetta ja tavallaan ostetaan kansalaisten äänet. Tällöin vallassa ovat vain rikkaat ihmiset ja pahimmassa tapauksessa suuret yhtiöt, jotka voivat rahallisesti antaa erittäin suurta tukea niille puolueille, jotka ajavat heidän etuaan.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Puoluetuet halventavat demokratiaa, koska ne pönkittävät jo vallassa olevien asemaa. Vaihtoehtoisten näkemysten kuuluvuus heikkenee. Näin tapahtuisi siinäkin tapauksessa, että puoluetuet jaettaisiin 'suoraan verrannollisesti saatuun äänimäärään'.

"Mikäli puoluetukia ei olisi lainkaan, tulisivat kaikki puolueen rahat yksityisiltä tukijoilta."

"En minä ainakaan halua sellaista "demokratiaa", jossa yksityisellä rahalla pönkitetään jotain puoluetta ja tavallaan ostetaan kansalaisten äänet. Tällöin vallassa ovat vain rikkaat ihmiset ja pahimmassa tapauksessa suuret yhtiöt, jotka voivat rahallisesti antaa erittäin suurta tukea niille puolueille, jotka ajavat heidän etuaan."

Tämä on pohtimisen arvoinen asia. Poliikoilla on liikaa valtaa yhteiskunnassa, joten heidät kannattaa ostaa. Tämä on mielestäni valtava ongelma, johon ratkaisu ei ole se, että valtaapitävät saavat tukia verorahoista, vaan se, että heillä ei yksinkertaisesti olisi niin paljon valtaa mm. yritystoimintaan ja ihmisten omaisuuteen.

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino Vastaus kommenttiin #44

"Puoluetuet halventavat demokratiaa, koska ne pönkittävät jo vallassa olevien asemaa. Vaihtoehtoisten näkemysten kuuluvuus heikkenee."

Kieltämättä ihan hyvä pointti. Mutta voisihan tämän ratkaista myöntämällä pieniä tukia myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #46

"Mutta voisihan tämän ratkaista myöntämällä pieniä tukia myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille."

Mielestäni tämä olisi toki nykyistä parempi systeemi. Toisaalta se vain siirtää ongelmaa hieman kauemmaksi, koska ehdokkaat ja puolueet olisivat jatkossakin eriarvoisessa asemassa. Ei tukea voida antaa vaikkapa edellisten vaalien perusteella, koska tällöinhän se tukee vallan jatkumista. Joko kaikille ehdokkaille tulisi antaa sama summa tai ei kenellekään. Tässä taas on omat huomattavat käytännön ongelmat, jotka lienevät ylitsepääsemättömiä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Poliitikoilla ei missään tapauksessa ole liikaa valtaa yhteiskunnassa, ei varsinkaan yritystoimintaan. Tämä on vain sinun oikeistolainen, demokratianvastainen mielipiteesi. Olen päinvastaista mieltä.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #60

"Poliitikoilla ei missään tapauksessa ole liikaa valtaa yhteiskunnassa, ei varsinkaan yritystoimintaan."

Pidät siis siitä, että yksittäiset sinunkin asioistasi päättävät ihmiset saadaan ostettua omaksi? Onko se demokratiaa? Päättäjät ajavat pääasiassa omaa etuaan, ja miksi eivät ajaisi? Heillä on siihen oikeus, koska järjestelmä mahdollistaa sen. Nykyhallituspuolueiden takinkäännöt (lähinnä vasemmisto) osoittavat, että vallan kahvassa pysyminen tulee ensin, poliittinen linja vasta sitten.

Minusta on väärin, että varakkaat toimijat, kuten suuryritykset saavat lobattua itselleen etuoikeuksia muiden kustannuksella. Tämä on mahdollista siksi, että poliitikot pystyvät antamaan etuoikeuksia. Heidän ei pitäisi pystyä.

Demokratia on sitä, että päätetään yhdessä yhteisistä asioista, ei yksityisasioista.

PS.

"Tämä on vain sinun oikeistolainen, demokratianvastainen mielipiteesi."

Haukkumisella on vaikea korvata puuttuvia argumentteja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #65

Logiikkasi on jotenkin tärähtänyt:

"Pidät siis siitä, että yksittäiset sinunkin asioistasi päättävät ihmiset saadaan ostettua omaksi?"

Ei, päin vastoin, haluan että asioista päättävät demokraattisesti valitut poliitikot, eivätkä liikemiehet, jotka ostavat ihmisiä. Nyt sinustakin on väärin, että suuryritykset saavat lobattua itselleen etuoikeuksia. Niillä siis on liikaa valtaa, ei poliitikoilla. Miten edustuksellinen demokratia voitaisiin muuten järjestää kuin valitsemalla poliitikkoja valtaan?

Matias Härkönen

Pienestä se lähtee. Tämä on hyvä alku. Kiitos tsempistä!

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mahtava juttu, kiitos Sebastian.

Ja joku vielä kysyy, saako persut koskaan mitään aikaiseksi.
Saa ne.

:)

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Meillä sosialidemokraateissa saavutuksia mitataan aika eri mittakaavassa. No mikäs siinä, jos tämä on koko puolueen ainoa saavutus. Arvot on aika erilaisia meillä.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Näetkö mikä on meillä tilanne?
Voiko olla oikein tyytyväinen demarein tekemisiin?

Kokoajanhan perussuomalaiset tekee väärien arvojen purkamiselle töitä.
Otetaan huomioon, PS.n vaikutus on aika lyhkänen kunta politiikassa, ja SDP.n virheiden korjaus kestää.

Muistaakseni helsinkiläiset perussuomalaiset nuuoret ei kaupungin avustusta huolineet, tais muille kelvata.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Demarit ovat 100 vuoden aikana saaneet aikaan paljonkin, ei siinä mitään ja kaikki kunnia niistä. Mutta turha sitä on yrittää toisilta puolueilta viedä hyviä tuloksia tai latistaa niitä... vain koska "meillä on suuremmat historialliset saavutukset". Ei se historia meinaa mikäli nykyaikana ei saa aikaan järkeviä.

Pientä nöyryyttä nyt sinne demareiden puoleenkin. Etenkin kun kannatuslukujenkin tulisi tuoda osaltaan sitä nöyryyttä. Ehkä kannattaisi vähän harjoitella sitä ulostuloa kommenttejen suhteen vielä kun kerran olet kai hakemassa politiikasta paikkaa. Itselläni ei ole mitään väliä, joten voin heitellä typerämpiäkin kommentteja :D Pientä vinkkiä vain ettei tuollainen uber-ylimielisyys näyttäydy foorumeilla kovin hyvin.

Toni Seppänen

Tyylisi puhua "teidän sosiaalidemokraattisista saavutuksista" on yhtä typerän kuuloista kuin jos joku nykypäivän pitkänmatkanjuoksija puhuisi "meidän pitkänmatkanjuoksijoiden saavutuksista" viitaten Lasse Vireniin ja Paavo Nurmeen ollen heitä tuntitolkulla hitaampi ...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei voi kuin onnitella, kyllä Perussuomalaiset tekevät hyvää jälkeä. Tämä maahan saattaa vielä pelastua, jos tämä meno jatkuu!

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Olen vain huolissani suomalaisten mahdollisuudesta tulla mukaan vaikuttamaan meidän yhteiseen yhteiskuntaan. En halua politiikkaa vain rikkaille, kyllä näillä tukia laitetaan aitoon toimintaan, että kaikilla olisi mahdollisuus tulla mukaan toimintaan. Miksi Perussuomalaiset eivät halua edistää demokratiaa? Demokratia ei saa olla rikkaita varten, vaan meitä kaikkia varten.

Äärioikeisto jyrää Perussuomalaisissa?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Olipas tyhmä kommentti loppuun.

Eikä muutenkaan demokratiaa rahalla yhä, vaan sillä on päinvastainen vaikutus.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius

Motto "Politiikkaa vain rikkaille, me Perussuomalaiset emme halua tavallisia ihmisiä mukaan." Vai miten tuo tulisi tulkita?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #19

Rahako on oikea keino saada nuoret mukaan?

Minusta silloin mukaan lähtee vain pyrkyrit.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #20

HÄ? Kai ymmärrät ettei noilla rahoilla pyrkyrit tule töihin? Talkootyöllä tehdään paljon ja pakolliset kustannukset maksetaan noilla avustuksilla.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #21

Perussuomalaiset pärjää omillaankin.
Eli kummat on paremmin oman taloutensa hoitajia?

Itse en antaisi edes puolekstunniks kukkaroani demarille, se jakais sen mielellään kolmannelle osapuolellel ja kehuis kuinka hyväsydäminen hän olikaan kun sai jakaa rahaa.

Käyttäjän AriWigelius kuva
Ari Wigelius Vastaus kommenttiin #23

Se on helppo pärjätä omillaan, kun ei teillä ole mitään toimintaa, ehkäpä siinä syykin miksi ette saa tukia. Tapani käy sinä "heittelemässä kolikoilla köyhiä", mutta minusta meidän pitäisi jatkaa hyvää sosialidemokraattista linjaa ja ottaa kaikki mukaan tähän yhteiskuntaan.

Mika Samuel Kiekkijev Vastaus kommenttiin #25

"minusta meidän pitäisi jatkaa hyvää sosialidemokraattista linjaa ja ottaa kaikki mukaan tähän yhteiskuntaan."

Kyllä Demarit, kuten Kepukin on lähinnä keskittynyt ottamaan muita demareita hyväveli\sisko järjestelmällä mukaan yhteiskuntaan.

Pieni rehellisyys itseä kohtaan on ihan paikallaan aina aika ajoin.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi Vastaus kommenttiin #25

Nämä kommenttisi olisivat varmaan maksaneet Demareille aika lailla ääniä, jos teillä olisi vielä jäljellä muitakin äänestäjiä, kuin niitä täysjääriä, joiden päätä ei käännetä kuin lekalla. Kannatuksen nousuun kääntämisestä nyt jokatapauksessa, on turha tuolla asenteella edes haaveilla.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #25

Ari. Mikä on hyvä sosialidemokraattien linja?

Seko että veroja nostellaan ja syödään meidän ostovoimaa?
Ja sitä tehän sen vuoksikin, että puolueille riittäisi rahaa, mummoista ei niinkään ole väliä.

Demareilla on näköjään sellainen aivopesu käynnissä että jo nuorille opetetaan että veronmaksajilla on sellainen ehtymätön rahapuu pihalla, josta voi poimia hedelmiä kuinka paljon ja milloin tahansa.

Tuo sun ylimielisyys menee jopa pahimman kokkareen yli.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #25

Demarit mälläävät AY-liikkeen rahoilla ja työläisten selkänahasta rakennetuissa palatseissaan, joten pitäisin naamani kiinni tuosta "sosiaalidemokraattisesta" linjasta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #21

[Ari Wigelius] hmm... ulkopuolisille tulee vain se kuva että puolueet saavat rahaa ja kylvävät niitä mihin huvittaa.. tämän kuvan siis aidosti useimmat saavat eli hyvähän sinunkin on se tietää. Jos et tässä valossa kykene näkemään asioita, niin et siis todellakaan voi ymmärtää.

Mikäli haluat tiedottaa puoluetukien menevän järjelliseen kulutukseen, niin kannattaisi käyttää sitä avointa tiedotusta ja mainostaa miten rahat jaetaan... en tosin käsitä (eikä moni muukaan sitä silloin varmasti käsitä) miksi puoluetukia ylipäätänsä tulee jakaa... mikäli haluat olla jonkun puolueen toiminnassa mukana, niin omapahan on valintasi... miksi valtion rahoja siihen vielä tulisi suunnata??? Etenkin kun valtio joutuu karsimaan muista kuluistaan... en kyllä tämänhetkisillä selityksillä ymmärtäisi puoluetukia edes yltäkylläisenä ajanjaksona.

Toni Seppänen

Ei suomalaisten tarvitse tulla mukaan meidän yhteiseen yhteiskuntaan, he ovat siellä jo.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hyvää työtä ja hyvää yötä harvainvalta.
Hieno itsenäisyyspäivälahja demokratialle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvää työtä. Kunnat voisivat ihan hyvin tarjota esimerkiksi kokoustiloja tai vastaavaa joko ilmaiseksi tai nimellistä korvausta vastaan niin poliittisille kuin muillekin järkevää, voittoa tavoittelematonta nuorisotyötä tekeville järjestöille.

Yleisen, rahallisen, toiminnan avustamisen voisi sitten rajoittaa projektiluonteiseen avustamiseen. Mikäli esitettävänä on järkevä projektisuunnitelma, jonka toteuttaminen selkeästikään ei ole järjestön taloudellisten resurssien saavutettavissa, avustusta voisi harkita. Mutta siinäkin paino sanalla voisi.

Tuossa, jos missä, voisi siirtyä automaattisesta avustamisesta tarveharkintaan. En näe nimittäin myöskään mitään syytä, etteikö yhteiskunta voisi avustaa hyvää toimintaa tarvittaessa. Poliittistakin, jos siinä on mukana joku laajempi näkökulma.

Jaska Ojansuu

Perussuomalaiset, paras puolue koskaan. Ajavat kansalaisten etuja, ei puolueen tai korruptoituneen puoluejärjestelmän etuja, kuten ns. vanhat väsyneet puolueet tekevät.

Käyttäjän ToniKukkonen kuva
Toni Kukkonen

Tässäkin kyseessä on vaan kateus, kun Perus nuoret ei saa ku 20 000€ Kyllähän siitä puoluetuestakin keskusteltiin niin pitkään kunnes tuli Persuille miljoona potti...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitähän yrität kommentillasi tarkkaan ottaen tarkoittaa? Sitäkö että ähä kutti kun ette saaneet niin suurta läjää rahaa käyttöönne kuin muut kolme suurta eduskuntapuolueen nuorisojärjestöä? Kyllä varmaankin täytyy ottaa niin sanotusti pannuun jos joutuisi jakamaan uusillekin nuorisojärjestöille siten että omat avustukset pienenevät. Kukapa sitä rahoistaan haluaisi luopua? Ei kukaan kun ilmaiseksi annetaan ja vanhaan tapaan. Kuvastaa hyvin vasemmistolaista ajattelutapaa. Mulle kaikki ja heti.

Käyttäjän KimmoSainio kuva
Kimmo Sainio

Hyvä. Tämä on ensimmäinen konkreettinen ja positiivinen asia minkä olen kuullut perussuomalaisten tehneen, bravo!

Käyttäjän ToniKukkonen kuva
Toni Kukkonen

Sirpa jos kommenttisi oli mulle tarkoitettu suosittelen opettelemaan parempaa sisäänlukua. Meillä vasemmistossa potti olisi kyllä jaettu kaikkien kesken. Se Persujen kateus on sitä, että kun ei täytetä kriteerejä jolla rahaa jaetaan, niin ne rahat täytyy saada pois kaikilta. Onko käynyt mielessä, että kuinka paljon Persu nuorten toimintaa voisi parantaa, jos tulisi osingoille tuosta kokonaispotista? Persuilla on ihme tyyli tehdä politiikkaa hankkimalla vastustajia, kun politiikka on kuitenkin yhteisten asioiden hoitoa, jossa pitää pystyä tekemään yhteistyötä kaikkien kanssa!

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

... vasemmistossa potti olisi....
Just näin. Pitäisi, olisi, täytyisi.....te olette juuri näitä vuosikymmenten hallituksessa roikkujien vipu- ..isi tätä ja ...isi tuota puolueita.
Kut pai auringon laskuun.

Käyttäjän ToniKukkonen kuva
Toni Kukkonen

Kokeileppa Reijo kirjottaa kokonaisia lauseita joissa olisi jotain sisältöä. Tuosta kun ei ota mitään selvää, et kenen isi teki mitä? Sun vai mun? Ja mun isää sä tuskin tunnet...

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Yritin aikanaan Vantaan vapaa-ajan lautakunnassa joka vuosi samaa. Ei mennyt läpi. Hieno juttu, että jossain on vihdoin onnistuttu!

http://192.49.193.12/ktwebbin/ktproxy2.dll?doctype...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Puoluetuki syntyi siksi, etteivät poliittiset puolueet olisi riippuvaisia rahoittajista. Mikäli puoletuesta luovuttaisiin, niin "Kehittyneiden maakuntien" tapaisia rahoittajia, jotka pyrkisivät ohjamaan varsinkin kuntien kaavoituksia syntyisi kuin sieniä sateella.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näin juuri. Rehellinen puoluetuki on hyvä asia. Onhan kuitenkin hyvä, että päästään eroon sellaisista kunnallisista systeemeistä, joissa valtapuiolueiden tukeminen on naamioitu joksikin muuksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Niimpä juuri.
Puoluetuki on vähän eri juttu kuin nämä nuoriso-osastojen tukirahat. Puoluetuella puolue voi toki tukea niitä järjestöjä jotka se tuntee asiaansa ajavan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #41

Jos puolueet eivät ole riippuvaisia rahoittajistaan (kannattajistaan, jäsenistään), ne eivät ole riippuvaisia mistään eivätkä kenestäkään. Ja näinhän on käynyt. Puolueista on tullut itsenäisiä valtionhallinnon osia, lähes virastoja.

Puoluetukilainsäädännön idea oli alun perin hieno ja hyvä, utooppinen, mutta kuten niin muukin utooppinen idea, se osoittautui juuri sellaiseksi.

"Ensimmäinen askel muutoksen tiellä on tosiasioiden tunnustaminen."
J.K. Paasikivi

Jos, ja kun, Suomessa ei tehtyjä virheitä pystytä tunnustamaan, on seurauksena sama "paikka paikan päälle" -politiikka, jonka seurauksena esim. verolainsäädäntömme on nykyisin viidakko, josta edes veroviranomainen ei tarkkaan ole selvillä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #47

Kyllä puolueet ovat riippuvaisia niin kannattajistaan kuin jäsenistöstään. Kannattajien (äänestäjät) merkitys näkyy vaaleissa jonka tulosten perusteella puoluetuet maksetaan. Puoluejohdon on taas nautittava jäsenistönsä luottamusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #50

Käytännön tasolla näin ei juurikaan ole. Tärkeä tekijä tässä on, että puoluetuen käytöstä, joka siis perustuu kansanedustajien määrään, ei puolueessa päätä kansanedustajien muodostama elin, vaan puolueen palkattu johto, "virkamiehet".

Tosiasia on, että puoluetuen maksaminen on irrottanut puolueen toimivan johdon kannattajien ja jäsenistön "kuristusotteesta". Lopulta koko ongelma on näennäinen: puolueet ovat etujärjestöjä. Niiden PITÄÄKIN ollla riippuvaisia vain ja ainoastaan jäsentensä ja kannattajiensa antamasta rahoituksesta.

Varsinainen ongelma on, että äänestäjät eivät välitä siitä, mitä puolueet ja niiden ehdokkaat ovat tehneet ja tekevät, vaan siitä, mitä he lupaavat jatkossa tehdä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Persujen luulisi olevan jopa vilpittömiä ja rehellisiä ja kansalaisten asialla, jollei tietäisi, että:

"Perussuomalaiset Nuoret valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) antamasta tukipäätöksestä. Nuorisojärjestö oli aikaisemmin vaatinut, että OKM muuttaisi tekemäänsä päätöstä siten, että järjestön hakema summa 55 000 euroa myönnetään täysimääräisesti. Ministeriö hylkäsi vaatimuksen."

Lähde: http://uutiset.perussuomalaiset.fi/ps-nuorten-tuki...

Kyse on siis puhtaasti vain kateudesta: "Ei niin että pois moiset", vaan "pois muilta, kun mekään emme saaneet."

Verkkomaailman aikakaudella on melko lapsekasta yrittää hämätä tai valehdella. Siitä jää kiinni.

Nopeasti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kommentissasi pohdiskelet eduskunnan/ministeriön kautta jaettavia nuorisojärjestöjen puolueavustuksia. Blogikirjoitus taitaa kuitenkin käsitellä kuntien myöntämiä avustuksia. Sinänsä kaksi eri asiaa.

Toisaalta emmehän vielä tiedä mitä KHO päättää tehdyn valityksen johdosta, joten kateuskortin esille nostaminen vasta kateudelta tuntuukin. Näin sivullisesta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Blogikirjoitus käsittelee poliittisten nuorisojärjestöjen tukea yleisesti.

Sekä kuntien että valtion maksamien tukien lopullinen maksaja on kansalainen, se veronmaksaja.

Sinänsä siis aivan tarkasti yksi ja sama asia.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #49

Sorry, niinpä näyttääkin käsittelevän. Olin kyllä lukenut sen, mutta muisti pätkii sen verran että muistin vain mihin lopputulokseen oli Oulussa päädytty kaupungin avustuksien kanssa. Sanotaan että vanhuus ei tule yksin. Se pitänee paikkansa kun muistikatkoksia jo esiintyy.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Onkohan tuo nyt mikään saavutus tässä taloustilanteesta että tukia leikataan?
No eniveis, kokoomus varmasti löytää rahoituksen myös nuorisojärjestölleen yksityisiltä rahoittajilta. Mutta mitenköhän on esim perusnuorten ja vasemmistonuorten laita...

Jotenkin tästä jäi valitettavasti sellainen maku suuhun, että jos me saadaan kerran vähemmän miin pidetään sitten vähintään huoli että kukaan muukaan ei saa mitään.

Toni Seppänen

Pepsodent auttaa makuun ja oikeat vahvuudet siihen että asiat näkee ilman sarvia ja hampaita.

Teit niin tai näin teit väärin päin ...

Käyttäjän saloniemi kuva
Tuomas Saloniemi

Oliko niin että päätös oli siis nimenomaisesti Tynkkysen esittämä? Menikö äänestykseen?

Käyttäjän sebastiantynkkynen kuva
Sebastian Tynkkynen

Hyvät blogini lukijat!

Vaikka asian esille nosto ja alkuperäinen esitys tulivat minulta, en tietenkään ollut yksin, kun lopulta päätöksestä lopettaa poliittisten nuorisojärjestöjen rahan jako tuli yksimielinen. Lautakunnasta tulleen pyynnön vuoksi jouduin poistamaan lauseen blogitekstistä, joka kertoi yhteistyöstä.

Vihreiden kanssa on ollut ilo tehdä yhteistyötä nuorisojärjestöjen avustusasioissa, sillä näkemykset ovat kohdanneet. Tästä osoituksena ViNO oli mukana vaatimassa OKM:n tukien uudistamista.

Nyt joudun sulkemaan tästä blogitekstistä kommentointimahdollisuuden, jottei henkilöä/henkilöitä nosteta uudelleen esille, kun itse on sitä toivottu. Kunnioitan tätä.

Ystävällisesti, Sebastian Tynkkynen

Toimituksen poiminnat