Sebastian Tynkkynen

Pakkoruotsi tulee tiensä päähän

  • Pakkoruotsi tulee tiensä päähän

Mietin, miten rivikansalainen voisi vaikuttaa kieltenopiskelun kehittämiseen. Päätin, että lähestyn henkilökohtaisesti jokaista kansanedustajaa ja kerron kipeästä muutostarpeesta, sillä tulevana torstaina käydään lähetekeskustelu ruotsin kielen pakollisuudesta eduskunnassa.

Sain idean tehdä videotervehdyksen Oulusta, jossa asun, ja jossa käytännössä kukaan ei tarvitse ruotsia. Kuvasin ja editoin viikon videota oululaisten ruotsin taidoista. Kysyin kansalaisilta ihan peruskysymyksiä ja itsekin hämmennyin, kuinka huonosti ruotsia puhutaan. Kun kansanedustajat tulisivat ruohonjuuritasolle jututtamaan ihmisiä, he ymmärtäisivät asioita näkövinkkelistämme. Kaikki suomalaiset eivät tarvitse ruotsia, ja tämän yhden vähemmistökielen opetus on Suomessa vedetty aivan yli. Se on kallista, tehotonta, eikä kukaan edes pysty laskemaan kustannuksia, jotka aiheutuvat siitä, kun menetämme kilpailuedun kansainvälisyydessä ja liike-elämässä.

Tänään on riittänyt hommaa, kun olen lähettänyt valmiin videon kaikille 200 kansanedustajalle. Olen saanut positiivista palautetta kansanedustajilta yli puoluerajojen, ja videota ovat kompanneet myös sellaiset kansanedustajat, joiden ryhmän perusteella pitäisi äänestää pakkoruotsin puolesta. Video on myös lähtenyt sosiaalisessa mediassa kovalla jakovauhdilla liikkeelle. Voitte tutustua kansanedustajille tehtyyn videoon osoitteesta: http://youtu.be/qftZ74z_dKM

Puolet suvustani ovat ruotsinkielisiä ja sain lukiossa stipendin osoittamastani kiinnostuksesta ruotsin opiskelua kohtaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että olisin niin tyhmä, että vaatisin kaikkia suomalaisia opiskelemaan ruotsia, koska itse haluan opiskella sitä.

RKP ei puhu kaikkien suomenruotsalaisten suulla, kun se tekee sortopolitiikkaa suomenkielisten kustannuksella. Iso osa ruotsinkielisistä ymmärtää, ettei pientä vähemmistökieltä voi laittaa muun viiden miljoonan opeteltavaksi. Paljon halvemmalla päästäisiin, vaikka jokaiselle ruotsinkieliselle palkattaisiin oma tulkki.

Pakollisten aineiden opiskelun on perustuttava selvästi osoitettuun tarpeeseen. Toivon, että suomalaiset laajemmin alkavat vaatia oikeuksiaan tämän videon myötä, sekä että myös muut tahot voisivat alkaa tuottaa videomateriaalia suoraan todellisuudesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyselitkö myös, miten sujuu ranska, saksa ja venäjä?

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Petra, miten moiset vieraat kielet voisivat olla kenelläkän hallussa, kun ei edes helppo ja yksinkertainen ruotsi uppoa suomalaisten koviin kalloihin.
Ja mistä aika noiden opiskeluun, kun pakkoruotsi vie niiden paikan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Osa ohi kävelevistä ihmisistä oli opiskellut saksaa koulussa. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla, jos Sebastian olisi kysynyt "Könntest du dich kurz auf Deutsch vorstellen, bitte (tai teititellen), ja pystyivätkö he vastaamaan siihen. Tai ranskaksi tai venäjäksi, joita myös kouluissa luetaan. Ehkäpä ensi kerralla Tynkkynen kokeilee sitä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #7

...joita myös koulussa luetaan...

aivan, pakollisen ruotsin lisäksi kolmansina kielinä.
Ich auch hab deutsch gelernt, aber nur zwei oder drei jahren lang.

Kielenkääntäjäksi tai muuksi opiskelevalle useat kielet opiskeltavina saattavat puolustaa paikkaansa, muille riittäisi käytännön kielitaidon harjoittelu, jättäen kielioppia yms pienemmälle.
Ja yksi kieli kunnolla haltuun, maailmankielistä joku, ei piskuinen ruotsi.

Mikko Saarinen Vastaus kommenttiin #7

Missä sitä saksaa olisi oppinut, kun piti pakolla ruotsin kieltä päntätä?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #10

Osa keskustelijoista on niin,no sanonko mitä,että eivät muka tiedä,että saksaa ei saa opiskella ruotsin sijasta,saati että meillä olisi pakkosaksa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #10

Saarinen kysyy:

"Missä sitä saksaa olisi oppinut, kun piti pakolla ruotsin kieltä päntätä?"

Samassa koulussa valinnaisena aineena.

Kyllä se omassa maalaiskoulussani onnistui. Luulisi, että muuallakin.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #7

Varmaan kysymykset olisivat olleet kohdallaan jos olisi tietoisuus pakko saksasta, ranskasta tai venäjästä?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #13

Minusta se kertoisi pikemminkin siitä, miten ylipäänsä kadulla dallaileva ihminen hallitsee muita kieliä kuin englantia, jota käytetään ahkerasti. Kiinnostus muita kieliä kuin englantia kohtaan laskee koko Pohjoismaiden alueella kuin lehmän häntä. Miten saada oppilaat kiinnostumaan kielistä?

Voisi myös kysyä suomen kielen taidoista. Yhdyssanojen opettelu alkaa ala-asteella, mutta silti Helanderkaan ei osaa niitä. Tärkeintä on kai opetella oma äidinkieli huolellisesti.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #18

Ilmeisesti sinulla ei ole mitään todellista sanottavaan kun pitää lopussa mennä henkilökohtaisuuksiin.

En käsitä miten suomenruotsalaisille kyseinen kysymys on niin herkkä. Onko niin vaikea astua ulkopuolelle omasta kielestä ja tarkkailla asiaa objektiivisesti ilman tunteita?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #23

Minun äidinkieleni on suomi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #24

...mutta aatemaailma Rkp:ltä.

Jonne Jokinen Vastaus kommenttiin #18

Oppilaat saadaan kiinnostumaan kielistä kun he pääsevät niitä vapaasti opiskelemaan turhan ja tarpeettoman haittaruotsin sijaan. Toki sitä voisi hyvin myös "tulpparuotsiksi" kutsua, koska se toimii tehokkaana henkisenä tulppana kieltenopiskelulle.

Totuus on kyllä sekin, että englannin merkitys korostuu yhä lisää globalisoituvassa maailmassa, mutta muistakin kielistä voi olla hyötyä, ja niitä kannattaa opiskella sen mukaan mikä sattuu kiinnostamaan. Mitään tiettyjä koko kansalle pakkosyötettäviä kieliä ei todellakaan tarvita, ne on ihan menneen maailman juttuja.

Ja huvittavaahan on se, ettei edes englanti ole pakollinen kieli kouluissa! Se on de-facto pakollinen, mutta se on eri asia kuin lainsäädännöllinen pakko, joka pakkoruotsia koskee.

Jukka Mäkinen

"Kyselitkö myös, miten sujuu ranska, saksa ja venäjä?"

Miksi kysyä, suomessa kun ei ole pakkoranskaa, pakkosaksaa tai pakkovenäjää joista suomalaisten pitäisi vapautua. On ainoastaan pakkoruotsi.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Pakkoranskaa,-saksaa eikä -vänäjää ei ole.

Sen verran voi yleistietoa vaatia...keskustelun pohjaksi..

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Puheet pakkoruotsin kuolemasta ovat liioiteltuja, todellisuudessa RKP:n pakkoruotsinedistäjät toimivat tehokkaasti.

Nytkin Raaseporissa (=Tammisaari ja kumppanit) RKP:n pakkopoliitikot päättävät aikaistaa pakkoruotsin opinnot, syrjäyttämällä englannin.

Kummallista on, että lait eivät tunnu koskevan RKP:n temppuja, käsittääkseni ainakin jotakin tasa-arvolakia tällaisessa rikotaan, ja opetuslakia.

Aiheesta on Louekosken blogi täällä jossakin.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Niinpä. Pakkoruotsi taitaa säilyä sittenkin kun Suomessa on enää vain muutama ruotsinkielinen ja hekin kaikki haudan partaalla hoipertelevia vanhuksia.

Ja kyllä tuota RKP:n masinoimaa sortoa suomenkielisiä kohtaan esiintyy. Räikkein esimerkki on Ahvenanmaa, missä suomen kieli on käytännössä pannassa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Totuus on kuitenkin se, että n. 80% ahvenanmaalaisista lapsista haluaa opiskella ja opiskelee suomea. Ahvenanmaan kouluissa päntätään ahkerasti suomea.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #36

Juuri niin vapaaehtoisuuden pohjalta. Suomenkielisille suomalaisille olisi suotava sama etu ruotsin opintojen suhteen.

Saa nähdä milloin vapaamielisyys voittaa Rkp:n ideologiasta kumpuvan ahdasmielisyyden.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Miehittäjä-Ruotsin ideologian pohjalle rakentuneen pakkoruotsi-infran poistosta suomenkielisten riesana vie aikaa,mutta aika on suomenkielisten puolella.

Vapaa kielivalinta on eettisesti ylivoimainen verrattuna pakkoruotsi-ideologiaan.

Käyttäjän POOL kuva
Olli Porra

Suurin osa kansanedustajista äänestäisi varmaan lähipäivinä eduskuntaan tulevan vapaan kielivalinnan kansalaisaloitteen puolesta, jos puolueitten korruptoitunut johto ei pakottaisi laittomaan, demokratiaa halveksivaan puoluekuriin. Kansan herääminen näkemään suomenkielisiä nöyryyttävän pakkoruotsin järjettömyyden pakottaa varmasti ennen pitkää poliitikot kuuntelemaan äänestäjien tahtoa. Se hetki saattaa olla jo hyvinkin lähellä.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Näinhän se on, että sen 5,4% takia meidän on pakko kuluttaa tuhottomasti energiaa kielen opiskeluun, josta emme edes pidä. Pakko.

Valitettavasti RKP vain on liian vahva tietyillä alueilla ja heillä on tarpeeksi rahaa pitää ruotsi hengissä. Kusipäisyys kun tuntuu olevan suomenruotsalaisilla verissä ja suomalaisia katsotaan nenänvartta pitkin.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

En ole samaa mieltä, suomenruotsalaiset ovat fiksuja.
Mutta RKP:n kielipolitrukit halveksivat suomalaisuutta, ja nimenomaan suomenkieltä.
Ahvenanmaan suomenkielisiä syrjivä kielilainsäädäntö on asia sinänsä, mutta Raaseporin käsittääkseni laeistakin eroava ehdotus ruotsinkielen nostamisesta tärkeimmäksi opiskeltavaksi kieleksi yli englanninkin on kyllä uskomattoman röyhkeää enemmistön sortamista.

Jonne Jokinen

Ruotsinkielisistä noin 75% kannattaa RKP:tä. Toisin sanoen 75% ruotsinkielisistä pilaa loppujen maineen. Olet siis oikeassa, ei suinkaan kaikki ruotsinkieliset ole ylimielisiä pakkoruotsittajia, ainoastaan kolme neljäsosaa heistä on.

Cenita Sajaniemi

Länsi-Uusimaa tai Raasepori on toista maata. Tässä hyvä blogi http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167879-raa...

Kysymys: Mikseivät Itä-Suomen kunnat saaneet 3 anomuksesta huolimatta lupaa kokeiluun, opettaa venäjää kouluissansa ruotsin tilalla?

Itärajalla rajavartiomiehet joutuvat jokainen suorittamaan virkamiesruotsikokeen, koska ovat virkamiehiä.
Työnantaja opettaa sitten työntekijöilleen erikseen sen tarvittavan kielen, venäjän.

Mitkä kunnat ovat lain yläpuolella? Nyt näyttää, että sama laki ei toimi koko Suomessa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Itärajalla rajavartiomiehet joutuvat jokainen suorittamaan virkamiesruotsikokeen, koska ovat virkamiehiä."

Idiotismia löytyy kaikkialta, mutta miksi sekin koskee ihan koko Suomea? :)

Cenita Sajaniemi

Tässä idiotismia.

Kielikylvetetään kaikki suomalaiset suomenkieliset lapset kehdosta eteenpäin ruotsiksi ja sitten ruotsin kieli alkaa kouluissa jo ensimmäisellä luokalla A1-kielenä. Tämäkö ei ole mielipidemuokkausta tai jopa lasten ahdistelua ruotsinkielisten taholta.

Ja nyt 5.4.2014 Folktinget Christina Gestrin saa kohtauksen kuultuaan, että VKV aikoo painattaa tietopaketin joka jaetaan luettavaksi KOULULAISILLE.

Ei kai Gestrin ole huolissaan siitä, etteivät suomenkieliset kohta enää osaa lukea suomea, vai mikä häntä tässä ärsyttää.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Jos Raasepori saa poiketa muista kunnista ja lähteä omille teilleen kielten opetuksessa niin sama oikeus pitää olla myös suomenkielisillä kunnilla.

Cenita Sajaniemi

Samaa mieltä. Vaan eivätpä saaneet 7 Itä-Suomen kuntaa lupaa kokeilulleen. Gustafsson sanoi, ettei pysty... eikä pystynyt Virkkunenkaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Oululaisilla riittää uhrimieltä: 500 asukasta opiskelee jokaisessa oppilaitoksessa varmuuden vuoksi ruotsia yhtä ruotsinkieliseksi ilmoittautunutta varten.

Joku voisi nähdä aiheelliseksi panostaa myös kieliryhmään "muut", joka kuitenkin on Oulussa kooltaan 14-kertainen ruotsinkielisiin verrattuna. Se tosin olisi virallisen tiedon mukaan rasismia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

OAJ:n jäsenille, siis ruotsinkielen opettajille tämä on leipäpuu, joten he joutuisivat miettimään, mitä muuta kieltä - siis valinnaista - he voisivat opettaa voidakseen säilyttää työnsä työmarkkinoilla. Tulkkejakin tarvitaan, samoin kaupallisia sihteereitä jne.
Englanti, espanja, ranska, kiina japani, venäjä, italia, saksa, portugali, hindi, arabia - onhan noita yli 50 miljoonan ihmisen käyttämiä kieliä... :D

Cenita Sajaniemi

No mutta! Unohdin kehua ja kiittää, Tynkkynen. Loistosuoritus!

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

kommentti Petralle nroon 13:

"Kiinnostus muita kieliä kuin englantia kohtaan laskee koko Pohjoismaiden alueella kuin lehmän häntä. Miten saada oppilaat kiinnostumaan kielistä?"

Kiinnostus kieliä kohtaan nousee, jos siihen on oikeanlainen motivaatio, ja motivaatio ei vaan synny pakolla.

Muistettava on kuitenkin, että mitkään kielet eivät ole itsetarkoituksia. Jos ei ole kielenopettajaksi tms kouluttautumassa. Kun ne ovat vaan tiedon välittämisen välineitä. Tärkeinpänä opiskeluissa ja työelämissä kuitenkin on se oman alan osaaminen, mikä se sitten onkaan.

Elämä ei lopu koulutuslaitoksista valmistumiseen, myös tuon jälkeen voi opiskella halutessaan/kaivatessaan lisää kieliä. Luulisin aikuiselle kielenoppijalle myös löytyvän tehokkaampia oppimiskeinoja kuin mitä muistan pakkoruotsintunneillani käytetyn.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pakkoruotsistus ei lopu vaan, vaan se alkaa nyt todella! Raaseporissakin se alkaa jo kuulemma tulevaisuudessa jo ensimmäiseltä luokalta. Joten Tynkkynen yms. haaveilevat tyhjästä.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Kyllä elämässä pitää olla haaveita ja unelmia, eihän täällä muuten mitään mieltä ole tallata tätä palloa! Vapaus on haaveista elähdyttävin!

Mutta todella, suomenkieliset tullaan joka tapauksessa laittamaan ahtaaseen rakoon RKP:n hallitsemilla alueilla, jopa mahdollisessa virallisesti yksikielisessä Suomessa se on mahdollista,
jos kunta niin päättää.

Tässä ne kunnat, joihin en suosittele suomenkielisten muuttavan:

Ne ovat kutakuinkin ne samat kunnat,
minne suomalaisten ei sodan jälkeen haluttu
eikä kaikesta päätellen edelleenkään haluta muuttavan!

Noin 50 000 suomenkielistä asuu tuolla alueella,
1 % kaikista suomenkielisistä!

http://www.kielipolitiikka.net/kuvat/karttayli50.jpg

http://www.luovutettukarjala.fi/kartat/sijoituskar...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Haave vapaasta kielivalinnasta kaikesta vastapropagandasta huolimatta elää ja voi hyvin. Se on lisäksi eettisesti hyväksyttävämpi haave kuin pakkoruotsitus.

Jonne Jokinen

Hieno video taas Tynkkyseltä. On sääli, ettei suomenkielisillä ole rahaa tässä maassa, eikä näille videoille saada näkyvyyttä esim. televisiosta. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin laaja mainoskampanja pakkoruotsia vastaan.

Ruotsinkielisiltä eturyhmiltähän vastaavia kampanjoita on toki nähty, yhtenä törkeimmistä tulee mieleen Pirkka-lehden välissä ilman Keskon lupaa kotitalouksiin lähetetty pro-ruotsi vihkonen. Toisaalta ruotsinkielinen raha omistaa muutenkin tärkeimmät mediat ja poliitikot, joten heillä ei sillä tavalla ole tarvettakaan yrittää suoraan kosiskella kansaa.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Opetushallituksen kotisivuilla osiossa "Koulutus ja tutkinnot/opetussuunnitelma ja tuntijako" on kirjattuna faktaa (vakta på svenska) peruskoulun opetuskokonaisuudesta:

"Perusopetuksen järjestämistä ohjataan opetusta koskevan lainsäädännön, opetussuunnitelman valtakunnallisten perusteiden sekä paikallisen opetussuunnitelman avulla".
"Valtakunnallisia säädöksiä ovat perusopetuslaki (628/1998 ja perusopetusasetus (852/1998) sekä valtioneuvoston asetus perusopetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta (1435/2001, uusi asetus 422/2012). Ne sisältävät säännöksiä muun muassa opetuksen yleisistä tavoitteista, oppiaineista, opetuskielestä, opintosuoritusten arvioinnista, koulun työajoista ja muista opetuksen järjestämiseen liittyvistä periaatteista sekä oppilaan oikeuksista ja velvollisuuksista".

Kannattaa edes hieman selvittää asioita ja taustoja.
Tai mistä minä sen tiedän; kenties ruotsinkielisellä väestönosallamme on ihan oma perusopetuslakinsa. Ainakin Raaseporissa tuntuu olevan.
http://vmlouek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167879-raa...

Otetaan Raaseporinkin osalta keskusteluun mukaan perusopetuslain § 14:n säädös, niin pysymme kaidalla tiellä ja tosiasioissa näissäkin keskusteluissa.
Raaseporin kyhäelmä on oiva osoitus siitä, kuinka Rkp yrittää tulkita Suomen laki omien mielihalujensa mukaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vapaa liikkuvuus ja avoimet työmarkkinat, niihin tähdättiin EU:ssa, kun Suomi unioniin liittyi.
Kuinkahan moni liikkuu ja missä? Ketkä ovat oikeasti noilla työmarkkinoilla (Suomen ulkopuolella) ja mitä kieliä he käyttävät, mitä niiden ohella vielä tarvitsisivat?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hyvä kysymys! Tosin Tynkkynen antaa ymmärtää etteivät oululaiset käy Oulun ulkopuolella lainkaan ja ruotsikin on hänen mukaansa opeteltu paikallisia ruotsinkielisiä varten.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Sinulla se vaan on voimakas tarve osoittaa että suomalaisilla on kykyä, aikaa, motivaatioita ja halua käyttää aikaansa moniin vieraisiin kieliin pakkoruotsin lisäksi? Olen nähnyt tutkimuksen missä kerrottiin normaali ihmisen oppivan vain kaksi vierasta kieltä hyvin, jos hänellä on muutakin elämää.. Tarkoittanee etteivät kielet ole pääammattina?

Jokainen meistä tavallista elämää ja ihmisiä nähneet ovat kuulleet, että vain ani harva ihminen puhuu englannin lisäksi jotain muutakin kieltä hyvin. Kansanedustajien kooste kansasta on paras esimerkki nykyisestä tasosta.

Vain pakkoruotsin poistuminen voi monipuolistaa suomalaisten kielten osaamista, kun heillä on mahdollisuus ja motivaatio opiskella itse valitsemaansa "pakkokieltä", on se sitten ruotsi tai saksa, tai joku muu. Pakolla ei toisen minikielen oppiminen onnistu, vaan siitä yritetään vain luistaa rimaa hipoen.

Miksi niin voimakkaasti yrität tätä vastustaa ja vielä joka ikisessä ruotsia koskevassa blogissa? :) Onhan meillä silmät ja korvat muillakin nähdä mikä on todellisuutta Suomessa. Nähtävästi ne ovat kyllä erilaiset kuin sinulla, mutta ehkä asut ja elät vain monikielisten fiksujen ihmisten maailmassa? Siellä lapsukaiset oppivat pihalla suomen ja ruotsin luonnostaan ja koulussa heillä on kaikilla suuri intoa lukea kolmea vierasta kieltä, pitkän matematiikan päälle muiden aineiden lisäksi?

Meidän maailmassa on myös niitä, joille yhdenkin vieraan kielen oppiminen on vaikeaa ja silloin senkin kielen pitäisi olla maailmalla paljon puhuttu kieli, jotta siitä saisi myös parhaan mahdollisen taidon niillä resursseilla mitä oppilaalla on.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #37

Et ole vieläkään huomannut, että minä korjaan virheellisiä käsityksiä. Ruotsin voi vallan hyvin siirtää valittaviin kieliin, mutta kieliongelmien ratkaiseminen pakkoruotsia vastustamalla on täysin keinotekoinen bluffi, jonka haluan näkyviin. Esim.

1. Ihmisten kyky oppia kieliä ei ole romahtanut viidessätoista vuodessa mitenkään.

2. Ruotsin opinnot eivät korreloi lukuhalujen kanssa, koska sama englantia kohti supistuminen jyllää kaikkialla Pohjoismaissa. Tätä on tutkittu vähän, mutta näyttäisi että internetin englanninkielinen maailma muuttaa oppilaan käsitystä tarvitsemistaan kielistä.

3. Ruotsissa vapaaehtoisuuden lisääminen romahdutti kielten opiskelijoiden määrän. Joka kolmas ruotsalainen oppilas, mukana myös kielellisesti lahjakkaita, lukee vain englantia, mikä on täysin vastainen kehityssuunta EU:n pyrkimyksille siitä että kaikki opettelisivat kahta kieltä.

Minä olen sitä mieltä, että kieliä pitää pakollakin opettaman, eri asia sitten mitä kieliä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #40

Lukiossa ruotsi on edelleen pakollinen. Ts. ei ole tietoa kuinka moni vaihtaisi ruotsin johonkin toiseen kieleen tai aineeseen. Ja mitä valinnan vapaudesta seuraisi.

Minä kannatan Ruotsin mallia,että enemmistökieli on kaikille pakollinen ja vähemmistökieli(-et) vapaaehtoisia.

Samalla meidän lainsäädäntömme olisi enemmän pohjoismaalainen verrattuna nykyiseen itäeurooppalaiseen vähemmistökielen pakko-opetukseen.

Sen vaan olen havainnut,että ruotsalaiset puhuvaa hyvin englantia.
Että siltä osin ruotsia ei ole tarvis kenenkään opetella ellei nyt ehdoin tahdoin halua hakeutua kielitaidottomien ruotsalaisten seuraan.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #40

Minä ainakaan en vastusta pakkoruotsia suomalaisten "huonon kielitaidon" vuoksi tai elinkeinoelämä vuoksi.
Vastustan pakkoruotsia, koska ruotsittaminen on kulttuurifasismia ja rikos suomalaislasten ihmisoikeuksia vastaan.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #37

15.5. tulemme näkemään tätä samaa keskustelua ihan eduskunnassa asti.

Saa nähdä, onko retoriikka yhtään muuttunut kymmenessä vuodessa.

Silloista keskustelua en pystynyt seuraamaan,
kun yritin isänmaata rakentaa puhumalla venäjää
jossakin Arzamasin tienoilla..

Mutta torstaina asia on esillä lähetekeskustelussa, joten kannattaa mennä paikalle tai vaihtoehtoisesti katsoa netistä--

Toivottavasti avoimuus toimii myös tämän "maamme vaarallisimman" kansalaisaloitteen osalta suorana verkkolähetyksenä.

http://verkkolahetys.eduskunta.fi/webtv.case#c=365...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #37

Katja K. jutustelee:

"Vain pakkoruotsin poistuminen voi monipuolistaa suomalaisten kielten osaamista, kun heillä on mahdollisuus ja motivaatio opiskella itse valitsemaansa "pakkokieltä", on se sitten ruotsi tai saksa, tai joku muu."

Toimiikohan tämä sama johdattelu muissakin koulun oppiaineissa? Kunhan vain poistamme pakollisen biologian, niin suomalaisten matemaattinen osaaminen kohenee?

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka Vastaus kommenttiin #100

Jos asetelma on sama, niin voi hyvinkin kohentua. Ai mikä asetelma? No se sama mikä on siis kielissä. Eli jos luonnontieteellisistä opinnoista pudottaa yhden aineen pois, mutta luonnontieteellisten opistojen tuntimäärä pysyy samana, niin silloin jäljelle jääneitä aineita opiskellaan enemmän tai sitten valitaan jokin toinen aine pudotetun tilalle. Hyvin yksinkertaista matematiikkaa, varmasti tuon verran ehdit opiskella sitä kaiken kieliopiskelun vierellä.

Pistin varmuuden vuoksi tuohon vähän rautalankaa, ole hyvä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Oulun ulkopuolella käyminen edellyttää muidenkin kielten kuin ruotsin opiskelua. Rkp on tosin eri mieltä muissa puolueissa olevine bulvaaneineen.

Käyttäjän cahlstrand kuva
Christian Ahlstrand

Luulen että pakkoruotsi tulee (otsikon mukaisesti) tiensä päähän, siksi koska kunnilla on rahat loppu. Myös pakko-maantieto ja pakko-kuvaamataito ovat vaarassa. Miksi opettaa karttoja, jos ne kuitenkin elää jokaisessa kansanäänestyksessä?

Pakko-liikunnalla ja pakko-matematiikalla on parempi asema. Naiset suorastaan rakastavat matematiikan opiskelua, ja jätkät pesäpallo-seisoskelua sateessa.

Ihmettelen että aloite tulee Oulusta, mikä on niitä harvoja paikkoja missä ruotsin taito voi tuoda työpaikan Ericssonilta, tai ruotsalaisen tyttöystävän Haaparannalta. Ikeassa ne haahuilee ja odottaa noutajaansa.

Mannerheimin kotikieli oli ruotsi ja ehkä sen takia osasi myös saksaa, ranskaa, puolaa, portugalia, kiinaa, venäjää ja latinaa. Suomea opetteli kun Suomi oli maa, eli 1917 jälkeen. Kenraaleiden kanssa puhui suomea "jotta Airokin ymmärtää". Airo oli hyvä ranskassa, opiskeli siellä. Melkein kaikki osasivat saksaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Ihmettelen että aloite tulee Oulusta"

Selitys lienee videon tekijän erikoisessa käsityksessä, että oululaiset opiskelevat ruotsia paikallisia ruotsinkielisiä varten.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Oulun ruotsinkieliset eivät sitten tarvitsekaan ruotsinkielisiä palveluita,vaikka kaikki oululaiset on pantu ruotsia opiskelemaan.

Jonne Jokinen

Mitä ja keitä varten oululaiset sitten ruotsia opiskelevat?

Rehellinen vastaus kuuluu, että kielipolitiikkaa varten he sitä ruotsia opiskelevat, eikä mitään todellista tarvetta varten. He opiskelevat ruotsia, koska ruotsinkielinen raha niin haluaa. Se on rehellinen vastaus. Kaikki muut vastaukset ovat tekosyitä ja paskapuhetta.

Oululaiset eivät etenkään opiskele ruotsia siksi, että haluaisivat!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Mannerheimin kotikieli oli ruotsi ja ehkä sen takia osasi myös saksaa, ranskaa, puolaa, portugalia, kiinaa, venäjää ja latinaa."

Jeps, on tämä polvi pojasta huonontunut, mutta emme kai voi nyt tähän Suomen super, super sankariin verrata tavallista Kalle Virtasta Espoosta tai Jakomäestä? Vai voimmeko? Kalle on tyytyväinen kun oppii englantia niin paljon, että pystyy seuraamaan nuorisokulttuurin tarjontaa monipuolisesti ja käyttämään tietokoneen palveluja ympäri maailmaa tarpeensa mukaan? Hoitamaan ja puhumaan tärkeimmät asiat niin Berliinissä kuin Kanariallakin, ihan niin kuin nämä meidän omat ministerimmekin Brysselissä tekevät, nimittäin ne, jotka ovat englantinsa tarpeeksi hyvin oppineet.
Heitähän on suurin osa muunkin maan kansalaisista, joten tuskin kukaan Kataisellekaan on kulmakarvojaan kohotellut, kun hän ei saksaa tai ranskaa osaa? Olisimme myös samalla lähtöviivalla aitojen ruotsalaisten kanssa..

Teillä ruotsinkielisillä, hurmaavilla ja kielitaitoisilla ihmisillä on väärät käsitykset siitä, että vain ahkerasti opiskelemalla Kallekin voisi olla lähes Mannerheimin tasolla kielissä... Ei se nyt niin mene:) Katselkaa ympärillenne! Ja "pakkomatematiikka" ja "pakkopesäpallo" ovat käytössä kaikkialla maailman kouluissa, ei niitä voi verrata pakkoruotsiin - toiseen minikieleen? Antakaa meille jo järkevät pohtimisen aiheet, eikä nyt ihan löperöjä haastella!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kaija jatkaa sinnikkäästi sitä Uuden Suomen käsittämätöntä keskustelukulttuuria, jossa jokainen jolla on ruotsinkielinen nimi, lasketaan automaattisesti "te ruotsinkieliset"-ryhmään ja joille keksitään mielipiteet.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #49

Ethän sinä ole Petra pakkoruotsin kannalla, mutta muuten vaan olet aina kaikkia ehdotuksia vastaan, joissa yritetään vapaampaa kielipolitiikkaa saada meillekin aikaan. Milloin ei koko maalle voi opettaa kiinaa, tai ei riitä opettajia sinne sun tänne, tasa-arvo ei toteudu ym. ym.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #50

Ihan oikeasti, se on ihan höpsö tapa, joka kertoo ainoastaan vahvoista ennakkoluuloista ja syvälle pesiytyneistä käsityksistä. Suomessa on hirvittävät määrät suomenkielisiä, joilla on täysin ruotsalainen nimi, ja runsaasti ruotsinkielisiä, joilla on puhtaan suomenkielinen nimi. Mikään nimi tai äidinkieli ei sido mihinkään ajatteluun sen enempää kuin somaleilla olisi mitään geneettisiä käytösmalleja.

Olisihan se hienoa, jos voisit minulle selittää, esimerkiksi miten olennaisesti suomalaiset ovat tyhmentyneet kielellisesti viime vuosien aikana?

Tämä on vain yksi osa sitä kummallista ajattelua, jota vastustan, mutta eihän niihin kukaan koskaan sano muuta kuin että pakkoruotsitusta varmaankin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #53

"Olisihan se hienoa, jos voisit minulle selittää, esimerkiksi miten olennaisesti suomalaiset ovat tyhmentyneet kielellisesti viime vuosien aikana?"

Panitpa pahan kysymyksen. En tiedä muuta kuin sen, että monet oppilaat peruskoulun yläasteella valittavat ainaista kiirettä, pitkät päivät ja paljon läksyjä. Isot ja meluisat luokat taitavat olla nykypäivän lapsien suurimpana kiusana kun opettajista on tehty täysin hampaattomia kurinpitäjiä. Tämä ongelma pitäisikin olla korjauslistassa ensimmäisenä vuorossa.

Oppilaat ovat myös nykyisin kovin eri tasoisia ja kaikki opiskelevat kaikkia määrätyn ohjelman mukaan. Ennen oli enemmän vaihtoehtoja, oli apukoulut ym. ja nyt on vielä runsaasti maahanmuuttajia joukossa, jotka tarvitsevat opiskeluunsa paljon opettajan aikaa ja apua.

Pohdittavaa riittäisi, että mitä voisimme tehdä, ettei myös nämä lahjakkaimmat joutuisi liikaa jarruttelemaan peruskoulussa ja taas monet heikommat pitävät koulua leikkikenttänä, jossa voi rauhassa häiriköidä kun itse opetus ei maistu ja on heille liian vaativaa. Heidän itsetuntonsa ei ainakaan kehity ja koulupudokkaat löytyvät juuri kai enimmäkseen juuri heidän joukostaan?

Myös siksi olisin tuomassa peruskouluun tasokurssit, joita aikanaan myös ehdotettiin, mutta tyrmättiin tasa-arvon vastaisena. Tyhmä ajatuskin minusta. Kaikilta ei nyt voi vaatia samaa kun olosuhteet, kodin kannustus ja huolenpito, ja myös perintötekijät jo sanelevat omat rajoitteensa.

Jonne Jokinen Vastaus kommenttiin #49

Kyllä tällainen profilointi yllättävän hyvin pätee, että ruotsinkielisellä nimellä varustettu nainen harvemmin on mikään pakkoruotsin vastustaja.

Käyttäjän cahlstrand kuva
Christian Ahlstrand

Virtasen Kalle Espoosta (terveisiä) opiskeli ensiapukurssin. Tarvitsi niitä taitoja vain kerran vuodessa. Taito oli aina mukana mutta käyttöaste vähäinen. Kuin rannekello, sekunnin vilkaisu pari kertaa päivässä, eli 2:86400

Hän kävi myös armeijan 11 kuukautta. Että jos sattuisi tarvimaan niitä taitoja, osumaan krh:lla liikkuvaan kolonnaan. Ja tietää osuvansa, myös pimeällä.

Sodassa 2018 hän joutui sitomaan 15 ukkoa yhtenä päivänä ensiaputaidoillaan, ampumaan krh:lla ja kutsumaan silti ilmatukea suoraan Jas-bomberilta ruotsiksi. "Lite vänster, två hundra mäter", sai sanottua, ja sai esimieheltä kiitokset.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #51

Wow,jeps näin on Christian! Nyt Petra ja muut nopeasti peukuttamaan hyvää ja viisasta vastausta!!

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #52

Monet näistä pakkoruotsin puoltajista - ihan henkeen ja vereen asti (kaikki militäärikommentit) - taitavat olla maalaisia tai muuten pieneltä paikkakunnalta. Käydessäni Tammisaaressa ihmettelin minne aika oli pysähtynyt. Se on ihana idylli 1960-luvulta. Sitä käyvät turistit kesäisin katsomassa.

Pakkoruotsittajien mielipiteetkin ovat ihanan impivaaralaisia, muistelevat historiasta joitakin heille sopivia henkilöitä. Melkoista impivaaralaisuutta. Raaseporissakin haluavat, että koulussa opetellaan lähikieli.
Suomenkielisillä suomalaisilla taitaa olla aivan erilainen kuva maailmasta.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela Vastaus kommenttiin #51

Ensiapuruotsi on mukavaa ja tarpeellista, mutta ei pakollisena. Ensiapukurssin suoritus kestää päivän, kaksi, ruotsin pakkokurssitus useita vuosia.
Eli puhumme eri luokan asioista.

Vapaaehtoinen ruotsi on varmasti monen valinta kurssikokonaisuuksien joukosta, varsinkin kielellisesti suuntautuneilla tulevilla ruotsinkielen maistereilla. Mutta ei kaikille. Nanotekniikan insinööri saattaa hyötyä ruotsinkielen osaamisestaan, jos viettää iltaa ruotsalaisseurassa, mutta ammattiinsa liittyvät jutut hän edelleenkin kommunikoi tieteen yleiskielellä, englannilla, jolla tekniset termit ovat kaikille aihetta opiskelleille tiedossa, myös kinukeille yms.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #51

Olisi paljon järkevämpää,että ensiapukurssit olisivat pakollisia,mutta ei ole puoluetta joka ostaisi kannattajat sille asialle.

Cenita Sajaniemi

Tähtitieteilijä Esko Valtaoja kertoi kauniisti tohtorikoulutettavissa olevan jo runsaasti naisia. Valtaoja runoili: "Matematiikka on todellisuuden kieli."

Käyttäjän cahlstrand kuva
Christian Ahlstrand

Valtaoja sanoi myös:

"Matematiikka ja teoreettinen fysiikka ovat kauimpana siitä, mitä normaalijärkinen ihminen tajuaa. Puhdas matematiikka menee minulla yli hilseen. Ei sitä kukaan ymmärrä, jos ei ole opiskellut alaa 5–10 vuotta."

Kyse on nimittäin kielen lisäksi merkinnöistä (fontit) ja kirjoitustavasta (vasemmalta oikealle). Ruotsi käyttää samoja merkkejä ja samaa kirjoitustapaa kuin suomi. Esim venäjässä ja kiinassa on eri fontit, ja monia kieliä kirjoitetaan ylhäältä alas tai oikealta vasemmalle. Silti monet haluaa että itärajalla opetellaan venäjää? Tietävätkö nämä ehdottajat aina edes että tarvit kotiesitelmään erilaisen näppäimistön ?

Minusta on vaan mukava jos Å näppäimelle tulee lisää käyttöä, etten ole maksanut turhasta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Tietävätkö nämä ehdottajat aina edes että tarvit kotiesitelmään erilaisen näppäimistön ?"

Heh, he, hantiin vaan... turha edes sanoa mitään uutta ehdotusta tai uutta näkökulmaa kielipolitiikasta, kun se ei nyt meille suomalaisille vain kerta kaikkiaan sovi!! Vain pakkoruotsi sopii ja sillä saletti. Muut sivistysmaat voivat tehdä mitä enemmistö näkee järkevänä, mutta suomalaiset tyhmät raasut eivät ymmärrä missä heidän rajansa kulkevat?
Ovat ruotsinkielisten taskussa ja tiiviisti sittenkin. Turhaa höpisette suomenkieliset!

Käyttäjän opakonda kuva
Olli Suominen

Venäjää kirjoitetaan näppäimistöllä, jossa on kyrillistet aakkoset latinalaisten aakkosten sijaan tai niiden rinnalla. Myös normaalilla näppäimistöllä onnistuu siten venäjän kirjoittaminen vaivatta kunhan oppii muistamaan mikä kyrillinen kirjain löytyy minkäkin latinalaisen merkin alta. Selvästi yleisin tapa kirjoittaa kiinaa taasen perustuu merkkien lausumiseen, eikä siihen tarvitse erillistä näppäimistöä. Myöskään kirjoitussuunta ei tuota sen paremmin näppäimistöille kuin kirjoitusohjelmillekaan ongelmia; jos et usko niin käväise wordissa toteamassa, että voit halutessasi kirjoittaa myös vaikkapa suomea ylhäältä alas.

Jukka Mäkinen

Onneks mun koneessa ei oo erikseen å-näppäintä. ;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Valtaoja runoili: "Matematiikka on todellisuuden kieli."

Hän on myös pakkoruotsia vastaan, vaikka hänellä on tietääkseni vielä ruotsinkielinen vaimokin...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Pieni alle 5% elitistivähemmistö sortaa ja pakottaa rahanvallallaan suuren enemmistön opiskelemaan pakkoruotsia, vaikka eivät itsekään osaa ruotsia, vaan riikinruotsia, joka on ruotsikielen murre, jota oikeat ruotsinkieliset eivät edes ymmärrä!

Murreruotsinkielisten pieni eliitti on alistanut valtaväestön ostamiensa poliitikkojen avulla ja vieläpä vain valtapuolueiden nokkamiehet, jotka pakottavat demokratian vastaisella ryhmäkurilla omien puolueidensa poliitikot kannattamaan pakkoruotsia!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tämänkin kommenttisi joku uskoo ja ottaa tosissaan.

1. Väität etteivät ruotsinkieliset suomalaiset osaa ruotsia = puppua.

2. Väität etteivät ruotsalaiset ymmärrä suomenruotsia = puppua.

3. Väität että ruotsinkieliset pakottavat suuren enemmistön opiskelemaan ruotsia = puppua.

Ei ihme, että maailmassa uskotaan myös horoskooppeihin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kaikki kolme väitettä ovat totta, joten kirjoituksesi on tyypillistä suomenruotsalaista propagandaa. Sitä josta me tavalliset suomalaiset olemme saaneet tarpeeksemme!

Lue sinä ja puhu itse mitä kieltä haluat, mutta älä pakota muita samaan. Anna muille vapaa oikeus valita itse, niin mekin annamme sinulle!!!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #59

Ok, keskustelen näemmä henkilön kanssa joka kieltäytyy tosiasioista.

Miten on mahdollista että 5-vuotiaskin riikinruotsalainen lapsi katsoo muumisarjansa suomenruotsiksi ja ymmärtää joka sanan? No, koska se on ruotsia. Kaikki ruotsalaiset ymmärtävät täysin ongelmitta suomalaista ruotsia, ja katsovat sitä elokuvista, puhuvat keskenään ruotsia konferensseissa jne. Suomalainen Stina Ekblad tässä alla olevassa linkissä puhuu ruotsia elokuvassa Fanny ja Aleksander.

https://www.youtube.com/watch?v=E7heIx8FV5U

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #61

Tosiasiassa oikea ruotsinkieli ja suomenruotsi eroavat hyvin paljon toisistaan, useat sanat tarkoittavat eri asiaa ja niillä on eri merkityksiä. Samoin kuin sanat eivät useissa tapauksissa ole edes samoja. Suomenruotsissa on myös paljon suomenkielisiä sanoja ja kielen ääntäminen ei vastaa mitenkään oikeaa ruotsinkielen ääntämistä!

Mutta kuten sanoin, lue ja puhu sinä mitä kieltä haluat ja anna muillekin vapaa oikeus samaan. Älä pakota meitä suurta enemmistöä lukemaan murrekieltäsi, vaan anna meille valinnanvapaus!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #65

Tämä on tällaista "oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi"-argumentaatiota. Miten kauan olet kuulunut marttakerhoon? Sinä olet marttakerholainen koska minä olen keksinyt niin. Koitas nyt olla keksimättä juttuja keskustelukumppanista ja keskittyä asiaan. Minä en ole mitään mieltä siitä mitä sinä saat lukea ja et lukea, enkä myöskään päätä siitä.

Ruotsi on ruotsia Suomessakin, erot ovat hyvin pieniä tyyliin "fastlagsbulle" ja kertovat siitä, että on kyse suomalaisten kielestä. On toki suomestakin lainattu ruotsiin sanoja, kuten en pojke. Kieli on kuitenkin täysin ymmärrettävää, ja erot ovat paljon pienemmät kuin Englannin ja Yhdysvaltain englantien.

Itse asiassa suomenruotsin ääntämys on lähellä alkuperäistä ruotsin ääntämystä, riikinruotsin ääntämys taas on viilettänyt vinhaa vauhtia nykyaikana kohti eteläruotsalaisia tanskanvaikutteisia tyylejä, eteläruotsalainen skorraava r-äänne leviää kulovalkean tavoin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #68

"Koitas nyt olla keksimättä juttuja keskustelukumppanista ja keskittyä asiaan."

Jos tällä tarkoitat sitä että pakkoruotsin kannattajana, sinä et anna vapaata valinnan mahdollisuutta meille suomenkielisille jotka olemme enemmistönä maassamme, niin eihän se mitään juttujen keksimistä ole keskustelukumppanista, asiahan on niin!

Jos taas tarkoitit jotain muuta, niin mielelläni kuulisin mitäpä olen sinusta vastakirjoittajasta keksinyt?

Minä haluan vapaan kielenopiskelun lapsilleni, en halua että sinunlaisesi pieneen alle 5% eliittivähemmistöön kuuluva sanelee mitä kieltä lapseni saavat lukea. Haluan että heillä on vapaa oikeus itse päättää ja sen saman oikeuden he antavat sinulle ja sinun lapsillesi!

Samoin katson että pienen murrekielen opetteleminen, maksaa liikaa maallemme ja estää maailman valtakielten opiskelua ja haittaa näin maamme kilpailukykyä!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #71

Kärsitkö paranoiasta vai pitääkö ylläpidolle tehdä ilmoitus sinusta?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #72

Jos katsot että olen kirjoittanut jotain sääntöjen vastaista, on sinulla vapaa oikeus tehdä ilmoitus ylläpidolle. Eikä minulla ole mitään sitä vastaan! Jokainen jopa ylläpito voi lukea viestini ja nuo uhkailusi kertovat vain sinusta!

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #73

Pistätkö tähän minun sukutauluni ja henkilöhistoriani kun tunnet minun kielietnisen taustani yksityiskohdat. Sen lisäksi että määrittelet minulle kielietnisen taustan ja identiteetin sekä statuksen täysin minua tuntematta, hyökkäilet vielä sitä vastaan ikään kuin se kertoisi minusta jotain. Ja keksit minulle omasta hatustasi mielipiteitä.

P.S. Muistathan alleviivata, että olen aatelisarvoltani kreivitär, että olet varmasti päätellyt kaikki yksityiskohdat nappiin.

Sillehän minä en mitään voi, että sinä ja joku Kalervo Palonen uskotte aikuisten oikeasti etteivät ruotsalaiset ymmärrä ruotsia. On sitä tietysti maailmassa kaikenlaista, esim. litteän maan uskovien seura.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #74

Kreivitär Petra Nyqvist, lopetan keskustelumme omalta osaltani tähän, kuulemiin!

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti Vastaus kommenttiin #61

Petra kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Suomenruotsi on ruotsin itäinen murre,jossa on satoja fennisismejä,joita oikeata ruotsia puhuvat eivät ymmärrä.

Maantieteellisillä tekijöilläkin on merkitystä:

Kun meänkielestä tehtiin oma kielensä Ruotsissa niin sen puhujia erotti Tornionjoki,muutama sata metriä,Suomen puolen suomen puhujista. Silti meänkieli katsottiin Ruotsissa omaksi kielekseen.

Suomenruotsia erottaa meri Ruotsiin ja oikeisiin ruotsin puhujiin. Jostain syystä suomenruotsin puhujat vastustavat että suomenruotsi saisi oman kielen aseman.

Suomenruotsin ystävänä kannatan vähemmistöasemaa suomenruotsille. Se on kotimainen kieli Suomessa,ei ruotsi. Ruotsin kieli ei ole kehittynyt Suomessa.

Käyttäjän cahlstrand kuva
Christian Ahlstrand

Markku on saanut tarpeekseen kaikesta pakottamisesta, eikä sitä voi sinänsä moittia. Enemmistö kuitenkin päättää demokratiassa.

- varusmiespalvelus 150-200 päivää elämän aikana,
- ruotsin opetus 150-200 tuntia elämän aikana,
- kuvaamataito, musiikki, uskonto, liikunta,
- matikka, maantieto, biologia, englanti
- liikennesäännöt, arvonlisävero, käytöstavat,
- velvollisuus auttaa onnettomuudessa, myös ruotsinkielistä
- ihmisellä pitää olla sukunimi ja 1-3 etunimeä (laki sanoo)

jne jne

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Puhutko ihan oikeasti demokratiasta pakkoruotsin kohdalla? Keskustelu tuskin voisi enää naurettavammaksi mennä!

Jonne Jokinen

Pakkoruotsihan on demokratian irvikuva.

On paljonpuhuvaa, että 100% ministereistä kannattaa pakkoruotsia (monet suorastaan suu vaahdossa), mutta kansasta vain kolmannes kannattaa! Eduskunta asettuu siihen puoliväliin, siellä mielipiteet menee aika tasan 50-50. Ikävä kyllä urallaan eteenpäin pyrkivät poliitikot on helposti ihan rahalla ostettavissa, ja sitähän ruotsinkielisiltä eturyhmiltä löytyy. Tästä syystä jokaisesta ministeriksi päätyvästä kansanedustajasta tulee pakkoruotsin kiihkokannattaja jopa yhdessä yössä, näitäkin on nähty.

Cenita Sajaniemi

Luin Rostilan kirjasta kommentin, jossa pojat eivät suinkaan ole tyttöjä huonompia kielissä. Tämän näkee heidän englannin osaamisestaan. Ilmeisesti aivonsa eivät miellä ruotsia tarpeelliseksi, eivät ehkä ole ajatelleet edes työtä apuhoitajana, joten eivät siis lue sitä ruotsia.
Siihen kieleen suurella osalla, siis miljoonilla suomalaisilla, ei ole mitään kosketuspintaa.

Käyttäjän cahlstrand kuva
Christian Ahlstrand

Mihin ruotsia voisi tarvita? No esim siihen, että Suomen lehdet ei kirjoita kaikista tärkeistä asioista. Esimerkki tältä päivältä, entinen pääministeri Persson kirjoittaa että ruuan tuonti ulkomailta on vaarallinen tie. Eikä puhu edes työllisyydestä, pelkästään.

http://www.di.se/artiklar/2014/5/13/goran-perssons...

"Den dagen vi inte har en livsmedelsindustri kvar i ett stort land som Sverige då är vi slut”, säger han i tidningen Lands podcast och varnar för både epidemier och terrorism. "

Todella merkittävä kirjoitus.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Juu, ei Suomen lehdet kirjoita kaikkia asioita suomeksi ja aina jotkut suomalaiset haluavat lukea esimerkiksi ranskalaisia tai saksalaisia lehtiä. Ymmärrän hyvin myös niitä, jotka haluavat lukea omalla äidinkielellään ruotsalaisia lehtiä, tai muuten niistä tykkäävät..
Jotkut muut taas jotain isompien maiden kieliä, se on niin yksinkertaista ymmärtää kun vain katsoo maailmaa vähän avarammin silmin. Ei kaikkia munia samaan koriin!

"Yks tykkää äidist ja yks tyttärest ja molemmat tulee naiduks:)

Tämäkin oli ihan mielenkiintoine juttu, joka löytyy Die Weltistä..

"Die Kraft "Neurusslands" ist eine Gefahr für Europa

"Referendum kann nicht ernst genommen werden"

Foto: AFP

Die Separatisten in der Ostukraine sehen ihr Referendum als einen Sieg der Sowjetunion. Das mag man belächeln. Die Gefahr, dass Europa von dieser Bewegung gespalten wird, ist aber real. Von Jörg Eigendorf

Es hat etwas von einem Geschichtslabor, was derzeit im Osten der Ukraine passiert. So ähnlich muss es in Russland 1917 oder in Deutschland Anfang der Dreißigerjahre zugegangen sein. Eine kleine radikale und gewaltbereite Gruppe besetzt staatliche Gebäude. Die Stimmung wird angeheizt durch furchtbare Ereignisse wie den Brand in Odessa, dem vor zehn Tagen 38 Menschen zum Opfer fielen. Gleichgeschaltete Medien sorgen dafür, dass sich die Bilder auch entsprechend verpackt in den Köpfen festsetzen...." jne.

Nyt lopetan taas tältä päivältä tämän jankkaamisen pakkoruotsista. Ei nämä selittelyt mitään auta, eikä mihinkään johda? Uusi hallitus, ja uusi fiksumpi eduskunta, uusine miehistöineen, niin ehkä sitten meillä on jotain toivoa? Siihen asti olemme me enemmistö suomalaisista aina vain heikoilla... vähemmistöt kertovat mitä tehdään ja miten.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tuokin Ahlstrandin kirjoituksen täytyy olla huumoria.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Oj då! Jotain videosi kertoo PISA-Suomesta. Papereissa ja proobushkoissa osataan mitä vain, mutta helpoinkin käytännön sovellus onkin sitten paha rasti.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Se että n. 89% väestöstä näennäiskoulutetaan pakolla antamaan n.5%:lle palveluja ruotsiksi on tietysti järjetöntä. ¨

Mitään näin pähkähullua ei luulisi voivan olla olemassakaan.

Suomessa on siis tässä suhteessa siis jonkinlainen
virtuaalitodellisuus. Kuvaa hyvin mm. päättäjiemme täydellistä vieraantumista todellisuudesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Kuvaa hyvin mm. päättäjiemme täydellistä vieraantumista todellisuudesta."

Näin on...ja täydellisestä vieraantumisesta myös itse kansasta, joka haluaisi monipuolisempaa kielivarantoa. Jokainen kansanedustaja joka kansan tahtoa vastaan toimii ja äänestää pakkoruotsin jatkumisen puolesta, niin toimii itse omista itsekkäistä lähtökohdistaan jotta voisi puolueensa johtoa ja ministereitä paremmin nuoleskella. Vaalirahoitushan on myös jo käynnissä.. Aina on tulossa ja jaossa joku uusi kiva matka, valiokuntapaikka, ministerin posti ym. mukavaa josta taisteluja käydään puolueen sisällä:)

Cenita Sajaniemi

Päähäni ei millään mahdu kuvio, että kansalaiset anovat saadakseen monipuolisempaa sivistystä ja valtio kieltää sen.

Toimituksen poiminnat