Sebastian Tynkkynen

Sokea maailmanparantaminen jäihin

Perussuomalaiset Nuoret ei jää odottamaan vaatimuksensa kanssa, että Suomen kehitysapu muutetaan valtiojohtoisesta mallista kannustavampaan vapaaehtoismalliin, vaan esittää lisäksi rohkeita uudistuksia kehitysavun kohdentamiseen niin kauan, kuin sitä tehdään verovaroilla (viime vuonna 1 102,6 miljoonaa euroa).

Suomi tekee kehitysyhteistyötä yli kymmenessä maassa, mikä ei ole millään tavalla järkevää. Pienen Suomen tulee tehdä kehitysavustaan tehokasta valitsemalla tulevaisuudessa korkeintaan kaksi maata, joiden maaohjelmat se hoitaa alusta loppuun ja vasta sen jälkeen kurkottaa seuraaviin kohteisiin. Erityinen painoarvo tulee olla demokratian ja koulutuksen edistämisessä.

Suomen tulee ottaa mallia maista, jotka tekevät kehitysyhteistyötä tarjoamalla kansalaisilleen samalla työtä kehitysapukohteissa. Näin ollen asiantuntevat ammattilaiset kykenevät tekemään suuret projektit alusta loppuun, valvomaan toteutusta sekä kouluttamaan jatkajat. Tällainen molempia osapuolia hyödyttävä tapa tehdä kehitysyhteistyötä vaikuttaa myös kansalaisten asenteisiin antaa varoistaan.

Esimerkiksi Afrikassa riemuitaan Kiinan rakentaessa maanosaan rautatieverkostoja, joihin se saa myös itse käyttöoikeuden sopimuskaudeksi. Kaikki hyötyvät. Projektit, joissa tehdään järjestelmä alusta loppuun, ovat ihanteellisia uusien innovaatioiden ja teknologioiden kehittämiseen, joita voidaan viedä sen jälkeen muuallekin maailmaan.

Perussuomalaiset Nuoret vaatii myös, että tukien kierrättäminen EU:n kautta lopetetaan, ja keskitytään kahdenväliseen kehitysyhteistyöhön, josta Suomi päättää itsenäisesti. Budjetti- ja sektorituista luovutaan kokonaan, sillä kehittyvien maiden hallinnon suoraan tukemiseen liittyy korkea väärinkäyttöriski. Suomalaisia varoja ei saa enää käyttää korruptoituneen hallinnon tukemiseen, sillä tällöin alistetun kansan on vielä vaikeampi taistella vallanpitäjiä vastaan. Tästä varoittavana esimerkkinä toimii Nicaragua.

Kirjoitus on julkaistu alunperin PS-Nuorten kannanottona 21.1.2015

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Elijas Bijur

On poliitikonalku huonosti informoitu tai sitten lukee vääriä lehtiä ja kirjoja. Vai ovat kiinalaiset niin pyyteettömiä ja avuliaita kehitystyöhankkeissaan?

Otetaan vaikka Ranskan entinen siirtomaa Niger, ei siis Nigeria. Nigeristä louhitaan lähes koko Ranskan tärisemä uraani, ja ranskassa ysinvoiman käyttö on kovin laajaa. Tietenkin halvalla hinnalla ja mistään työsuojelusta piittaamatta.

Nyt nuo ihan kiinalaiset ovat tulleet. Mitä he sitten ovat tehneet? Ostanee maata, ja satoja neliökilometrejä. No, asukkaat alueella asuvat, ainakin toistaiseksi. Vaan onko tuo kiinalaisten tekemine aivan pyyteetöntä. Pitää vain kuita Etelä-Sudanin Darfurin tilanne. Siellä kiinalaiset hääräävät ihan hyvän hyvyyttäänkö?

Tuo laajojen alueiden osto Nigeristä perustuu hyvin tarkkaan tutkimukseen alueen luonnonvaroista. Jos Darfurin öljyllä voidellaan kiinalaisia koneita, niin ainahan uusia löytöjä tarvitaan.

Kun Nigerin eteläpuolella on Nigeria, jossa on laajat öljyesiintymät, niin kiinalaiset ovat varmistaneet, että he tulevaisuudessa saavat pumpata öljyä Nigeristä. Se on sitä kiinalaista kehitysapua.

Muuten Le Monde Diplomatique kertoilee juuri noista asioista, siitä on myös suppeahko suomenkielinenkin painos. Kannattaa tutustua ja lukea ja luulla vähemmän!

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Tossahan Sebi justiinsa sanoi että pitäs täältä lähettää valvojat noihin projekteihin mitä me kustannetaan, saisi muutama edes työpaikan ja rahat menis siihen mihin ne on tarkoitettu eikä tosiaan korrupioituneiden virkamiesten taskuihin. Guommoisilla rahoilla pitäs saada enempi kuin muutaman kaivon ja paskahuussin.

Elijas Bijur

Kyllä blogisticus kirjoittaa: "Esimerkiksi Afrikassa riemuitaan Kiinan rakentaessa maanosaan rautatieverkostoja, joihin se saa myös itse käyttöoikeuden sopimuskaudeksi. Kaikki hyötyvät."

Siis kyllä siitä kiinalaiset hyötyvät, vaan ei alkuperäinen kansa, no joitain poliitikkoja lukuun ottamatta. Eivät kiinalaiset mitään enkeleitä ole ja toisaalta, he ovat kaikkein kylmimmin laskelmoivia. Heistä ei kukaan sivistynyt ota mallia. Ei kait persutkaan?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olennaistahan ei ole pyyteellisyys tai pyyteettömyys vaan tuloksellisuus.

Jos kiinalasten toteuttamat hankkeet saavat aikaan talouskasvua ja tuottavat kohdemaille hyötyä, ei niitä tee huonoiksi se, että kiinalaiset ovat käynnistäneet ne hyötymistarkoituksessa ja hyötyvät niistä itsekin.

Jos kehitysapuvaroilla tehdyt hankkeet ovat tehottomia, eivät tuota kohdemaalleen hyötyä ja ruokkivat korruptiota, ei niitä tee hyväksi se, että takana mahdollisesti ovat epäitsekkäät vaikuttimet.

Kyllä kehitysapuhankkeiden kriittinen tarkastelu on tarpeen, koska niiden tehottomuutta on perustellusti moitittu useammassakin yhteydessä. Hankkeiden tuloksellisuudessa ja vaikuttavuudessa on parannettavaa. Paras tapa kritiikin torjumiseen on sellainen toimintatapa, jolla kritiikki voidaan näyttää perusteetomaksi.

Pekka Pylkkönen

Mitenkä tehdään kelan ja sossun tukien kanssa? Määrät ovat hurjasti suurempia eikä tuloksia synny ainakaan enempää.

Esa Niemi

Suorat sijoitukset ovat nopein ja tehokkain kehitysapu, katsokaa vaikka Kiinaa itseään ja sen päälle mihin Kiina on sijoittanut.

Toimituksen poiminnat