Sebastian Tynkkynen

Avoin kirje Krista Kososelle (ja muillekin kuplassa eläville)

Arvoisa Krista Kosonen,

kerroit Helsingin Sanomien haastattelussa, kuinka eduskuntavaalien tulos ei edusta sinun Suomeasi. Eduskuntavaalit ovat paras mittari kertomaan kansamme arvoja ja näkemyksiä, sillä kyseessä on suurin mahdollinen "gallup-kysely", jossa ihmiset pääsevät kertomaan näkemyksensä.

Asumme samassa Suomessa. Maassa, jossa vaalit käydään ilman vaalitoimitsijoiden vilppiä, en ole valmis sanomaan, että tulos ei edusta minun Suomeani. Tuolla väittämällä joko kyseenalaistaisin äänestyksen riippumattomuuden tai sitten ilmaisisin, että lasken tietyt ihmiset ulkopuolelle.

Kerroit haastattelussa, ettet tunne ketään, joka olisi äänestänyt perussuomalaista. Kerroit, että ehkä elät helsinkiläisessa kulttuurikuplassa. Haluan kertoa sinulle, seuraamalleni erinomaiselle näyttelijälle, että omat ympyräsi ja tapasi toimia saattavat estää sinua näkemästä, millainen yhteiskuntamme todellisuudessa on. Saatat nähdä siitä hyvin pienen sektorin.

Pelkäät, millainen Suomi näiden vaalien jälkeen on rakentumassa. Monelta samanlaisissa piireissä elävältä ihmiseltä kuulee samanlaisia uhkakuvia.

Oletko miettinyt, että se, ettet tunne ketään perussuomalaista äänestänyttä, saattaa johtua siitä, että kukaan ei uskalla sanoa sinulle kannattavansa kyseistä puoluetta. Tapaan työssäni lukuisia ihmisiä, jotka pelkäävät kertoa ääneen, että kannattavat perussuomalaisia, sillä pelkäävät saavansa rasistin leiman otsaansa.

Minä puolestani olen Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja ihan julkisesti ja se taas tarkoittaa sitä, että lähes joka päivä joku kohdistaa negatiivisia asenteita minuun, syrjii tai haukkuu. Olen tottunut osaani, sillä suvaitsevaiset ihmiset kokevat oikeaksi olla suvaitsematta minua, koska en ole heidän kanssaan kaikesta samaa mieltä. Viimeksi pari tuntia sitten R-Kioskilla kansalainen tuli jututtamaan minua, ja kysyi minulta, miksi olen perussuomalainen, sillä “tällaiset ihmisethän ovat rasisteja”. Tulin liikkeeseen arabiystäväni kanssa. Mutta kun ihminen ei halua nähdä ihmistä, hänestä tulee sokea, eivätkä hänelle merkitse tosiasiat enää mitään.

Minun ajattelutapani poikkeaa ihmisistä, joita media tituleeraa "suvaitsevaisina". Mielestäni kaikki suvaitsemattomuus lisää aina suvaitsemattomuutta. Toisten ihmisten kohtaaminen ihmisenä, hänen mielipiteistään huolimatta, luo mahdollisuuksia murtaa ajatusmalleja, mitkä itse kokee vääriksi. Vain rakastamalla voidaan murtaa muureja, vihaamalla toinen menee syvemmälle poteroonsa. Rakastan rasisteja ja niitä, jotka vihaavat rasisteja ja kaikkea siltä väliltä. Itse rasismista en pidä pätkääkään.

Kohtaan suvaitsemattomuutta kaikista eniten niiltä ihmisiltä, jotka markkinoivat itseään isoon ääneen suvaitsevaisiksi. Jos menen homobaariin, en edes jaksa laskea niiden keskustelujen määrää, joissa tuntemattomat ihmiset tulevat lyttäämään minut täysin päästä varpaisiin. En oikeastaan keksi sellaista paikkaa, missä yhtä avoimesti saisin kokea syrjintää. Aikamme suuria ongelmallisia trendejä on ihmisten tarve määritellä ihmisten suvaitsemiselle rajat, ja niiden rajojen ulkopuolelle heitetyille kääntää selkänsä. Jopa suhtautua todella vihamielisesti.

Valitettavasti ihmiset ovat valmiita muodostamaan mielikuviaan hyvin kevyin perustein. Siihen riittää, että muutama ihminen sanoo jotain älytöntä. Kaksoisstandardit toimivat niin, että vaikka kolmasosa raiskauksista on ulkomaalaisten tekemiä, heidän leimaamistaan vastaan taistellaan henkeen ja vereen, mutta poliittiset vaikuttajat ja äänestäjät leimataan rasisteiksi, jos muutama ihminen päästää ilmoille jotain sopimatonta. Päivän selvää pitäisi olla, että kumpaakaan ryhmää ei saisi leimata raiskaajiksi tai rasisteiksi. Tässä kohtaa tekstiä haluan alleviivata, etten ole missään suhteessa toisten kunnioittamisen suhteen jotenkin “täydellinen”, vaan haluan joka päivä oppia enemmän ja enemmän kunnioittamaan lähimmäisiäni, olivat he asioista mitä tahansa mieltä.

Monet maahanmuuttajat kannattavat meitä, sillä he uskovat, ettei heihin yleistettyjä asenteita korjata heittelemällä toisille rasistikortteja, vaan puuttumalla niiden ihmisten toimintaan, joiden vuoksi laajempaa ihmisryhmää yleistetään koskemaan tietyt toimintatavat.

Suosittelen katsomaan videon, jossa esimerkiksi musta mies ja homopoika kertovat ajatuksiaan - perussuomalaisina nuorina. Se, mitä hyvää olemme punavihreältä liikkeeltä saaneet, on äänen pitäminen erilaisten ihmisten suvaitsemisen puolesta. Se, minkä haasteen olemme punavihreältä liikkeeltä saaneet, on suvaitsemisen rajojen määrittelyn: toiset otetaan sen sisään, ja toisille annetaan runtua sen ulkopuolella.

Moni tuttavani nosti seinällään mielenkiintoisen näkökulman esille haastatteluusi liittyen: emme tiedä, kuinka moni Helsingin kulttuuri-ihminen seuraa tekemääsi Putousta ja Kingiä, mutta ne ihmiset, jotka eivät edusta sinun Suomeasi, seuraavat ja nauttivat heittäytymisestäsi rooleissasi. Joskin pieneksi hetkeksi kiehahtivat, koska ohjelmassasi häpäistiin sen kansallisvaltion lippua, jonka kansalainen olet.

Toivottavasti tämä kirjoitus avaa sinulle hieman kokonaiskuvaa, jos voittaneet konservatiivipuolueet tai niiden äänestäjät eivät edusta sinulle Suomea. Nämä saivat mandaattinsa suoraan kansan enemmistöltä. Kansan arvomaailmaa eivät määritä näkökulmittuneen median yksittäiset nostot tietyn puolen ihmisten näkemyksistä. Tämä maa on valovuosia muita edellä ihmisoikeuksissa ja syrjimättömyydessä, vaikka meillä onkin näiden asioiden suhteen vielä paljon tehtävää. Kaikkea hyvää sinulle työhösi, Krista!

Haluan vielä hieman visualisoida sitä maailmaa, missä me perussuomalaiset elämme. Tuntuu tyhmältä näyttää kuvia omasta todellisesta elämästä avatakseen toiselle, ettei perussuomalainen ajattelumaailma ole sulkeutuneisuutta ja maahanmuuttajavihamielisyyttä. Monesti vasta kuvat kertovat viestin niin vahvasti, että se menee sieluun saakka. Tervetuloa taruakin ihmeellisempään todellisuuteen.

(Jostain tuntemattomasta syystä kuvat eivät enää näy blogipostauksessa, ongelmaa selvitetään parhaillaan. Kuvat voit katsoa täältä sillä välin.)

Perussuomalaisten Nuorten somekuvitusta

Kuva Perussuomalaisten kampanjointikojun edustalta. Maahanmuuttajaisä poikiensa kanssa halusi tulla ottamaan kuvan muistoksi minusta heidän kanssaan.

Kuva kehitysyhteistyöreissulta Nepalista.

Grilli-ilta huipentui futismatsiin. Olin ainoa 20 hengen illanviettoon kutsuttu suomalainen.

Valokuva räppäri @pastoripike:n julkisesta Instagramprofiilista. Kaksi äijää, joita arvostan niin paljon, ettei sanat riitä kuvaamaan.

Poks.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

50Suosittele

50 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (131 kommenttia)

Matias Härkönen

Eipä tähän paljoa lisättävää. Toivottavasti Krista lukee tämän.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Entinen nuorten puheenjohtaja tuli valituksi eduskuntaan, mutta uusi ei, mistähän tuo johtui,Sebastiankin voisi kommentoida.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Näin kävi 2011 vaaleissakin, jossa edellinen pj tuli valituksi, mutta ei juuri valittu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Historia toistaa itseään, joten Sebastian valitaankin ensikerralla kun ei ole enään puheenjohtajana, olkoon niin.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kysyy 50 ääntä eduskuntavaaleissa saanut ehdokas.

Tuomas Koskinen

Kyllähän se niin on, että ns.suvaitsevaiset joita Kosonenkin ilmiselvästi tässä edustaa ovat niitä kaikkein ahdasmielisimpiä. Käytännössä he hyväksyvät omaan agendaansa sopivat asiat kuten homot ja mamut, kun taas muut he näkevät rasistisen ahdasmielisinä impivaaralaisina.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Tämä oli mysteerinen kommentti tämä :) Mutta sellaista kai elämä on, Tynkkynen. Itsekin vastustaisin edelleen sp-neutraalia adoptiota, jos voisin, mutta toki sinua nyt PS-nuorten pj:nä haluan tervehtää.

Elo häipyy eduskuntaan ja saivat sinne fiksun miehen. Suuri voitto eduskunnalle ja... pieni menetys ps-nuorille? Jotain sinne päin.

Jouni Nordman

Ei kukaan menettänyt mitään, sillä ps nuoret saivat vain edustajan eduskunta. Eli eivät menettäneet, vaan saivat.

Arto Huuskonen

Nämä kyseiset ihmiset ovat "suvaitsevaisia" tai "suvaitsevaistoa" vain perussuomalaisten määritelmän mukaan. Todellisuudessa he ovat lähinnä liberaaleja, mikä ei ole synonyymi suvaitsevaiselle.

Oma (osittain virheellinen) tunnusmerkkini liberaalille ihmiselle on vanhojen uskontoon ja muihin perinteisiin perustuvien yhdyskuntarakenteiden vastustaminen. Tähän kuuluu kiinteänä osana seksuaalisen vapauden ja maahanmuuton vapauden korostaminen - ja konservatiivisen arvomaailman vastustaminen. Eivät liberaalit edes pyri puhtaaseen suvaitsevaisuuteen.

Näiden ihmisten kutsuminen suvaitsevaistoksi on siis ihan yhtä lähellä todellisuutta kuin perussuomalaisten kutsuminen suvaitsevaistoksi. Molemmat suvaitsevat pääasiassa oman ideologiansa mukaista arvomaailmaa ja pyrkivät muuttamaan sitä vastaan sotivia asioita.

Käyttäjän PirjoLampi kuva
Pirjo Lampi

Tuossa viimeisessä kuvassa näyttäisi olevan sama henkilö joka kävi pitkän ja syyttävän keskustelun perussuomalaisia kohtaan Turun vaalikadulla meidän perussuomalaisten vaalimökillä. Voiko olla mahdollista?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Varmasti on mahdollista. Olette huijanneet tätä viatonta miestä! Teillähän ei ole mitään häpyä siinä miten ajatte omaa itsekästä asiaanne. Mutta teillehän se on vain meriittiä kun voi huijata väärän pigmentin omaavia ihmisiä. Saatte siitä tyydytystä ja iloa elämäänne.

Piia Riihimäki

olen ja tulen olemaan perussuomalaisten kannattaja
tulen äänestämään heitä joka vaaleissa koska ne ovat rehellisiä
luotettavia ja ovat meidän suomalaisten etua siellä ajamassa
ja tulen hakemaan heidän jäsenekseen

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

No lähdetään huomenna molemmat täyttää kaavakkeet, niin minäkin pääsen eroon tuosta sitoutumaton -leimasta

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielestäni kirjoittajalta menee täysin ohi Krista Kososen pointti keskittyessään itseensä.

Kosonen on kulttuurialalla, joka on se ala josta kaikkein vähiten oltiin kiinnostuneita näissä vaaleissa, ainakin isoimmiksi tulleiden puolueiden osalta. Kulttuuriala on se ala, joka perussuomalaisten mielestä ei juuri kaipaa tukea. Näyttelijät ja artistit eivät kuitenkaan putkahda itsestään jostain kuin hanasta viihdyttämään ihmisiä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Mielestäni kirjoittajalta menee täysin ohi Krista Kososen pointti keskittyessään itseensä.

Kosonen on kulttuurialalla, joka on se ala josta kaikkein vähiten oltiin kiinnostuneita näissä vaaleissa, ainakin isoimmiksi tulleiden puolueiden osalta. Kulttuuriala on se ala, joka perussuomalaisten mielestä ei juuri kaipaa tukea. Näyttelijät ja artistit eivät kuitenkaan putkahda itsestään jostain kuin hanasta viihdyttämään ihmisiä."

Onko Kosonen tarkentanut jossain, mitä hän tarkoitti twiittauksellaan, vai onko tämä sinun oma tulkintasi, Petra? Eihän se olisi mikään kovin suuri ihme, jos Kosonen olisi pettynyt vaalitulokseen noin yleensäkin. Sellaisia twiittauksiahan oli netti pullollaan ja sama juttu oli edellisten vaalien jälkeen, kun moni uhosi muuttavansa maasta pois perussuomalaisten takia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miksei saisi olla eri mieltä politiikasta tai miten se poikkeaa vihervasemmiston sättimisestä, jota tämäkin ketju on pullollaan :D?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #55

Väitit, että Tynkkyseltä meni Kososen pointti ohi. Onko sinulla siis jotain erityistietoa siitä, mikä Kososen pointti oli?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #56

Ei ainakaan Tynkkysellä ole. Kansa ei edes äänestänyt Tynkkystä päättäjäksi, mutta Kososen pitäisi automaattisesti tietää, että Tynkkynen pitää homoista ja mamuista. Tuskin edes tietää kuka Tynkkynen oli tätä ennen.

Kyllä Kosonen puhuu tuossa siitä, että hän on huolissaan kuka tukee kulttuuria, jos valitut puolueet eivät ole kulttuurin puolustajia. Ja keitä ovat ne ihmiset, joille ovat tärkeämpiä ne arvot, joita perussuomalaiset päättäjät edustavat ( ei siis Tynkkynen).

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #63

Siis sinullako ei ole sen enempää tietoa kuin minulla tai Tynkkysellä Kososen pointista? Minä olisin arvellut Tynkkysen tavoin, että Kososelle kismitystä aiheutti mm. perussuomalaisten saama äänimäärä. Tämä perustuu siihen, että viime vaaleissa oli paljon samanlaisia purkauksia ja näissäkin vaaleissa vastaavanlaisia purkauksia on tullut monesta suunnasta. Ihmiset kokevat häpeävänsä Suomea, koska sen kansa antoi niin paljon ääniä perussuomalaisille. Minusta tässä selitysmallissa ei ole mitään ihmeellistä, ottaen huomioon Kososen taustat.

Minä äänestin näissä vaaleissa RKP:tä ja pidän itseäni sosiaaliliberaalina. Minulle on tuottanut kuitenkin vaikeuksia ymmärtää, miten tylysti jotkut sivistyneet ihmiset asennoituvat ja kohtelevat perussuomalaisia. Perussuomalaiset ovat antaneet monelle unohdetuksi itsensä kokeneelle ihmiselle äänitorven. Voisiko näitä ihmisiä koittaa kuunnella, mistä heidän ajatuksensa syvimmillään kumpuavat tuomitsemisen sijaan? Näköjään viimeistään viime vaalien jälkeen alkanut alaspainaminen ei ole tuottanut tulosta perussuomalaisten kannatuksen laskemiseksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #68

Millä lailla se kuunteleminen ja ymmärtäminen korreloi sen kanssa, että Kosonen ihmettelee, kuka tukee kulttuuria?

Perussuomalaisten kulttuuriohjelma käsittää lähinnä sen, että taiteen ja kulttuurin pitää myötäillä kansallisia perinteita ja vahvistaa kansallista identiteettiä ja että maahanmuuttajienkin tulee sopeutua kansallisiin tapoihimme. Tossavaiselta se toki unohtui kun suivaantui siitä, että joku somali oli pukeutunut kulttuuridokumentissa suomalaiseen kansallispukuun.

Jos vaalien suurimmat puolueet olisivat olleet Vihreät ja Vasemmistoliitto, luuletko ettei kukaan olisi kommentoinut asiaa medioissa hätkähtyneenä?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #70

"Millä lailla se kuunteleminen ja ymmärtäminen korreloi sen kanssa, että Kosonen ihmettelee, kuka tukee kulttuuria?"

Onko sinulla sittenkin sitä erityistietämystä Kososen pointista? Mistä sait tietää, että hän tarkoitti vain ja ainoastaan kulttuuria ja ehkä vielä kaiken lisäksi sitä, että nimenomaan perussuomalaisten ohjelmasta ei löydy Kososelle mieluisaa politiikkaa kulttuurin osalta? Vai onko sittenkin kyse vain sinun omasta arvauksestasi? Minä ainakin voin myöntää vain arvaavani omalta osaltani.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #73

En tietenkään ole Kristan päässä vaan peilasin sitä tietenkin Tynkkysen itseään korostavan vastauksen kautta. Perussuomalaisten kulttuuriohjelma on kyllä kulttuurialan työläisten tiedossa paremmin kuin itse perussuomalaisten, poislukien Vesa Saarakkala. Soinikin selitteli jälkeenpäin kulttuuriohjelmaa vitsivitsiksi.

Ilkka Alakarhu Vastaus kommenttiin #63

Olen samaa mieltä Petran kanssa, Sebastianilla vaan meni ohi Kristan pointti eikä ymmärtänyt sitä kokonaisuudessaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #69

Niin no, parempi ilmeisesti olisi, että Kosonen kiitelisi huimasti vaalituloksia, siirtyisi kellariteatteriin kollegoineen treenaamaan kansallismielisiä näytelmiä, kulttuurintuotanto pantaisiin säppiin ja annettaisiin estradille tilaa Sebastian Tynkkysen kaltaisille Big Brother-tähdille ja tositv-show-huumalle.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto Vastaus kommenttiin #78

Totta kai vaalitulokseen voidaan olla pettyneitä, mutta jotenkin perussuomalaisten vaalimenestyksen myötä on alkanut joillakin olemaan sellaista vivahdetta, että demokratia on järjestelmänä pettänyt. No, olenpa itsekin joksus esittänyt ideana, että äänestääkseen pitäisi läpäistä jonkinlainen tentti, jossa perustiedot pitäisi osata. En koe, että olisin kertaakaan ollut riittävän hyvillä tiedoilla varustettu äänestämään, mutta silti olen saanut äänestää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti Perussuomalaiset saavat kulttuuriministerin salkun ja nimittävät ministeriksi kuvanveistäjä moniossaajan Kari Tykkyläisen.

Tapio Kautto

"Mielestäni kirjoittajalta menee täysin ohi Krista Kososen pointti keskittyessään itseensä."

Mikähän tässä blogipostauksessa oli "itseen keskittymistä"? Kritiikkisi kuulostaa siltä, ettet pysty löytämään Tynkkysen kirjoittamiseen vasta-argumentteja, joten pyrit mollaamaan kirjoituksen tasoa. Kirjoittajasta tai kirjoituksesta ei tee itseensä keskittynyttä se, että sinä et ole samaa mieltä.

Voisitko siis perustella?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Huomasitteko muuten että Hesarin jutussa Vuokko Hovatta on huolissaan Keskustan ja Perussuomalaisten kannoista taiteeseen ja kulttuuriin? Keskustan kannasta hän sanoo että se on liian yksipuolinen.Keskusta puhuu taiteesta hyvinvointia ja terveyttä edistävänä. Hovatan mielestä sen merkitys on monisyisempi. Perussuomalaisten kannoista hän sanoo:

"Heidän mielestään taide ei saisi räyhätä, olla hurjaa ja herättää ajatuksia, vaan sen pitäisi pysyä ruodussaan. Tämä aiheuttaa minulle ahdistusta, myös taiteen nauttijana. Haluan, että taide herättää minussa uusia ajatuksia. Sellaisia, mitä en ole ennen kokenut."

Onko näihin huoliin mitään aihetta?

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Mielenkiintoinen asia, koska liittyy siihen, millaisia ihmisiä PS- ja Keskustalaiset äänestäjät ovat. Aiemmin ajattelin, että kunhan apurahojen kerjääjät vinkuvat ilmaista rahaa tms. mutta kysymyksesi herättikin ajattelemaan.

Eli minkälaista taidetta konservatiivinen valtio haluaisi tukea? Jaa.

Rahallisesti vertaus tieteen perustutkimukseen tulee vääjäämättä, mutta en tiedä, tarkoittiko Hovatta sitä?

Muuten, jaa. Rahasta kai tässä edelleen puhutaan, eikä siitä, että joku alkaisi kieltää jotain vaikka Raamatulla päähän lyöden.

Linkki siihen hesarin artikkeliin laiskoille? (ei itselle nyt tule paperi-hesaria, esim.)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Linkki artikkeliin, jota lainasin, löytyy Tynkkysen blogista.

Toisessa asiaan liityvässä Hesarin jutussa Anssi Kela puhuu omista huolistaan. Toteaa myös että toivoisi persuilta jotain konkreettista otetta kulttuurintuottoon, siis muutakin kuin sen vitsivitsi-ohjelman. Toivottavasti ei puhuta mitään sensuurista, joo. Ei siltä kyllä vaikutakaan.

Mitä minuun tulee, niin ehdottasin konservatiiveille että tukisivat vaikkapa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraa. Vaikka säätiörahoilla, jos ei muuten.

Tässä on linkki siihen toiseen artikkeliin. Kelan kanta on aivan lopussa.

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1429500126772

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #110

Hesarin vasemmistotaiteilijat ovat yllätyksettömästi huolissaan elannostaan.

Julkisen rahoituksen painopistettä tulisi siirtää enemmän suomenkielisen kirjallisuuden ja kulttuurin tukemiseen, kyllä. Ja se sopii edelleen pysyä PS:n kantana. Muuten puhutaan lähinnä julkisen rahan suhteesta yksityiseen.

Ensisijaisena kriteerinä demokratiassa pitäisi olla käyttäjämäärät, olipa kyse museosta, oopperasta tai jäähallista. Näin, kun puhutaan aikuisista.

Nuo hesarissa esitetyt mielipiteet on annettu vielä vaalien tunnelmissa.

Jouni Nordman

Taide myös syntyy kapinoimalla, josta juuri kirjallisuuden satirikot ovat hyvinä esimerkkeinä, joita kansa rakasta, mutta vallassa olijat vihaavat. Suomessa tästä on hyvänä esimerkkinä Speden tekemät leffat, jotka vieläkin tuovat juuri johtavassa asemassa olevien heikkoudet esille, eikä tainnut nämä tuotokset juuri julkista rahaa saaneet.

Minna Eerolainen

Kiitos Sebastian, olen nähnyt tuon videon ja ainoa mikä siinä jäi mieleen oli että haastateltu musta kaveri oli yllätetty kesken hotellisiivoushommiensa kehumaan persunuoria :)

Sebastian, koko olemuksesi huokuu sitä että kaipaat loputtomasti huomiota ja haluaisit olla stara. Krista Kosonen on stara, lahjakas näyttelijä ja oikeasti rohkea ihminen ja vaikuttaapa vielä niin ulkoisesti kuin sisäisestikin kauniilta yksilöltä. Pyritään me kaikki muutkin tuohon, se on hyvä alku sille että ihmiskunta muuttuu parempaan suuntaan. Ei yritetä nostaa itseämme sillä että poljetaan heikompia. "Ei saa kiusaa" kuten persujen vaaliohjelmassakin todettiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kyseinen tumma kaveri on esiintynyt myös promokuvissa, mutta Sebastian ei edes vaivaudu kertomaan hänen nimeään ja mistään ei voi lukea hänen ajatuksiaan, ja millaista politiikkaa hän perusnuorissa ajaa. Olisi kiva kuulla niitä, mutta hän näköjään on jätetty statistin asemaan.

Minna Eerolainen

Petra, just tää! En saanut mieleeni silloin joskus videota katsoessani mikä siinä mua jotenkin alitajuntaisesti tökki mutta se oli juuri se että videon musta mies on anonyymi, kun muut "persunuoret" istuvat fantsusti valaistetuissa kahviloissa kahvimuki kädessään selittäen syvällisesti miksi persunuorista on tullut koko elämä. Tosin en voi mennä vannomaan olivatko hekään siinä nimillään esiteltyjä mutta ainakin yksi heistä näkyi olleen "Pullopostia lapsuudesta" ohjelmassa tänä keväänä. Videon musta kaveri oli kuin yllätettynä kyykyllään hotellihuoneen sängyn laidalla vetämässä aluslakanaa kingsize pedistä sen puhtaaseen vaihtaakseen :)

Minäkin olisin käyttänyt tästä ihmisestä ilman muuta hänen nimeää mutta kun se ei ole tiedossa!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Noh, siivoaminen on sentään rehellistä työtä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.E: "ainoa mikä siinä jäi mieleen oli että haastateltu musta kaveri oli yllätetty kesken hotellisiivoushommiensa.."

Videolla musta mies ja mieleen tulee hotellisiivooja? Kannattaako ihan kaikkea pistää julkiseksi.

Tässä taas mahtava esimerkki siitä että joillekin ihmisille sama mitä jossain puolueessa tapahtuu, niin aina siitä vikaa löytyy.
Sen verta vielä, että jos joku jotain Kososen esittämää putoushömppää pitää kulttuurina, niin kannattaa niidenkin mieltymysten esille tuomista kenties hieman hillitä..muuten voips olla että alkavat pitää ihan junttina, eikä ollenkaan eurooppalaisena intellektuellina.

PS huomasitteko muuten että sillä yhdellä ex-alkoholistilla taisi olla paperimuki kädessä..sen on pakko merkitä jotain negatiivista.

PS2 kyllä, Sebastian on stara ja rohkea, vaikkei itseään nostakaan. Kososen rohkeudesta voidaan olla monta mieltä. Hömppäviihdettä tekee yleisölle, minusta mitenkään erityisen rohkeata.

Minna Eerolainen

OLet vissiin nähnyt tuon videon kun voit niin varmaksi sanoa että minun vaikutelmani mustan miehen suhteen on väärä. Myös taustamusiikki videolla oli muistaakseni outo, kuin jonkun pornoleffan ääniraita. Mutta uppoaahan tämä Kansaan näinkin, vaalituloshan kansan maun todistaa.Tässä on kyseessä jonkun sortin kansankultturipläjäys mutten puhuisi populaarikulttuurista kuitenkaan Nyt siirryn katslemaan Mad Meniä, kiitos.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #83

M.E: "OLet vissiin nähnyt tuon videon kun voit niin varmaksi sanoa että minun vaikutelmani mustan miehen suhteen on väärä."

Katsoin toki videon, enkä nähnyt itse siinä välttämättä edes hotellihuonetta, saatikka että osaisin sanoa tuon videolla esiintyneen henkilön ammattia. Senpä vuoksi ihmettelinkin suuresti, kun musta mies huoneessa istumassa tuo itsellesi ensimmäisenä mieleen hotellisiivoojan. Minusta se on aika lokeroivaa ja hieman toista alentavaakin.

M.E: " Myös taustamusiikki videolla oli muistaakseni outo, kuin jonkun pornoleffan ääniraita."

Tässä kohtaa tarvii luottaa sanaasi. Jäänyt kokonaan tämä genre väliin.

Käyttäjän PenttiKosonen kuva
Pentti Kosonen

Krista Kososella on ollut oikeus mielipiteisiinsä,olen samaa mieltä hänen mielipiteistään,en tunne kotimaatani suomea,enää politiikassakaan,että suomella menisisi hyvin,vain rikkailla politiikoilla menee,kuten keskustan Sipilällä,hän voisi jakaa Eduskuntalon edessä jopa leipää,ym köyhille,se on oikeaa politiikkaa. Myös uskonto,ei edusta Sipilällä Laupiassamarialaista,siksi en tunne myöskään,kua PS kannattaa sitä puoluetta,PSuomalaisia,enkä usko,että he hallituksessa tekisi mitään parempaa suomalaisten hyväksi,ainut oma tilipussin kasvattamiseen he kyllä ovat valmiina innostumaan. Kiitos Kristalle hyvästä mielipiteistään,en myöskään tunne sitä suomea,joka oli Kekkosen aikakautena,nyt on kaikki mennyt myös eu:myötä alamäkeä,kansa kurjistuu,köyhtyy,suositaan maahanmuuttajia,jopa nälkää nähdään suomalaisissa köyhissä kodeissa,tämkö on sitä oikeistopolitiikkaa?

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Minäkään en tunne ketään joka äänestäisi Persuja ja edes Kepua. Eivät kaikki ihmiset ole muutosvastaisia ja pelokkaita sisäänpäin kääntyneitä menneisyyden Suomesta haikailevia. Suomesta, jota ei ole koskaan ollut olemassa. Tunnen vain ihmisiä, jotka uskovat tasa-arvoon, kehitykseen ja tulevaisuuteen.

Ja tuo propaganda, jossa otettaan ihmisiä mukaan kuviin heidän sortajien kanssa on oikeasti iljettävää. Esitetään kaveria, mutta puukotetaan selkään.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Perussuomalaisen puolueen jäsenenä ja taidemaalarina olen myös maani kulttuurialan edustaja ja pidän Krista Kososen vapaata mielipidettä arvokkaana, tosin täysin ajattelemattomana. Kosonen ottaa esille tasa-arvon ja ihmis- ja perusoikeudet, asiat jotka kaikista vähiten toteutuvat juuri taide- ja kulttuurialoilla, eihän aloilla toimi edes normaalin työelämän pelisäännöt.

Kosonen ottaa esille myös miten valtion tulisi tukea taide- ja kulttuurialoja jatkossakin, vaikka kaikki taiteen ja kulttuurin apurahat ja muut julkiset tuet kohtelevat taiteilijoita epätasa-arvoisesti. Joten tasa-arvosta puhuminen samassa yhteydessä taiteen ja kulttuurin julkisten tukien kanssa, on lähinnä irvokasta tai täydellistä tietämättömyyttä ja ymmärtämättömyyttä oikeasta tasa-arvosta.

Kaikki taiteen ja kulttuurin apurahat ja muut julkiset tuet tulisi poistaa välittömästi, koska ne kohtelevat taiteilijoita eriarvoisesti ja mahdollistavat syrjinnän. Julkiset tuet ja apurahat lisäävät vain byrokratiaa, vääristävät kilpailua ja ovat johtaneet keinotteluun ja korruptioon. Eikä valtion tehtävä ole edistää eriarvoisuutta, syrjintää, kilpailun vääristymistä, byrokratian lisäämistä ja korruptiota ja keinottelua, eikä varsinkaan jakaa veronmaksajilta väkisin otettuja rahoja kyseisiin toimintoihin.

Sen sijaan valtion tulisi tukea taiteilijoita ja kulttuurialoilla työskenteleviä toisella tavalla, antaa heille edellytykset pärjätä omalla työllään. Eli miettiä sellaisia ratkaisuja jotka kohtelisivat taiteilijoita tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti ja jotka mahdollistaisivat taiteilijoiden pärjäämisen omalla työllään.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Markkuhan voisi sitten ihan konkreettisesti esittää miten "taitelijat pärjäävät omaalla työllään ja tasa-arvoisesti" voidaan kohdella. Täysin hämärää höpinää mielestäni.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Hienoa että jo ennen vastinettani kysymiisi asioihin, pidät sitä täysin hämäränä höpinänä. Kertoneeko se sitten sinusta vai minusta, sen voi jokainen päätelleä aivan itse.

Esitän sinulle kysymykseesi vastauksen omalla taidealallani, kuvataidealalla, koska olen taidemaalari. Apurahojen ja muiden julkisten tukien sijasta valtion voisi pudottaa taideteosten ja niiden oheistuotteiden ALN:n nollaan, samoin valtio voisi järjestää taiteilijoille paikkoja missä he voisivat olla päivisin ja iltaisin myymässä teoksiaan ja niiden oheistuotteita. Tämä paikka voisi olla jossain mihin kansalaisten ja turistien olisi helppo tulla tutustumaan taiteilijoihin ja heidän työhönsä. Valtio voisi myös antaa verovähennysoikeuden taiteen ostajalle, joka edesauttaisi kansalaisia ostamaan taidetta. Taiteilijoille voisi myös ajatella perustuloa tai kansalaispalkkaa. Myös voisi ajatella sen kaltaista tukea jossa taiteilija myytyään teoksen vaikkapa 300€ saisi valtiolta vaikkapa 100€ lisää ja kun teoksen hinta tai kuukausimyynti kipuaisi johonkin määrättyyn summaan, valtion tuki loppuisi.

Nämä kaikki ehdotukset asettaisivat taiteilijat samanarvoiseen ja yhdenvertaiseen asemaan. Samalla se edesauttaisi kansalaisia ostamaan itse taidetta, sen sijaan että valtion taiteen virkamies ottaa kansalaisilta väkisin rahaa jota jakaa sitten valtavan byrokratian kautta omalle suosikkitaiteelleen eriarvoistaen taiteilijat. Kuten jo sanoin, apurahat ja muut taiteen julkiset tuet lisäävät vain byrokratiaa, vääristävät kilpailua ja ovat johtaneet keinotteluun ja korruptioon, samalla kun ne kohtelevat taiteilijoita eriarvoisesti ja mahdollistavat syrjinnän.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #25

No niin Markku,
Tulihan sitä tekstiä kun vähän koputteli. :) Sinäänsä en ota kantaa ideoihisi sekä ajatuksiisi. Mutta kuitenkin ihmettelen, että puolueesi on Persu, jos oikeasti olet taiteilja? Persuthan arvostaa vain yli 100 vuotta sitten luotua taidetta. Ihmettelen oikeasti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #27

Tässä ei siis ollutkaan kyse muusta kuin puoluekannasta! Grow up!

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #32

Sangen suuresti ihmettelen, miten kuvittelet olevasi taiteilija Suomesta noin vuodelta 1900. Sitähän VAIN Persut arvostaa. Eli sinua on huijattu ihan samalla tavalla kuin tuota mustaihoista kaveria. Vedetty kölin alta ja naurettu takanapäin. Grow up yourself and open your blue eyes! Ikävä tuottaa pettymys, mutta toivottavasti silmäsi edes nyt aukeavat.

Tai tokihan pellejä tarvitaan joka sirkuksessa. Mutta vaikutat sen verran fiksulta kaverilta että ihmettelen sangen suuresti että olet noin ihmeen sinisilmäinen. Ilmeisesti et ole saanut taiteestasi oikeaa korvausta ja haluat sen nyt Persujen kautta ja tuella. Mutta ikävä kertoa, että he arvostavat vain 100 vuotta vanhempaa taidetta oikeasti. Toki heille sinun ja sinunlaistesi ääni kelpaa.

Haluat että "oikeat " apurahoja saavat taitelijat saavat ansionsa mukaan. Ymmärrän, että vituttaa. Mutta mietippä toisen kerran onko vika heissä vai jossain muussa, jos et saa arvostusta? Ottamatta kantaa taiteeseesi joka ohimimennen näytti kyllä ihan hyvältä :)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #34

Hupaisaahan tässä on se, että eiköhän tuulipukupersut katso Putousta keskimäärin enemmän kuin tuota ohjelmaa tekevät itse itsensä intellektuelleiksi määritelleet vasemmistolaiset apurahataiteilijat. Intellektuelleille kun rahvaanomainen sketsiviihde ei tunnetusti uppoa.

Itse tunnen muutes varsin mittavan katraan metallimuusikkoja, jotka ovat persuihin kallellaan juuri tuon persujen suoraviivaisen jätkämäisyyden vuoksi. Soinin lempibändihän on Status Quo, ja vaikkei se nyt ole mikään erityisen hyvä bändi, niin on se kuitenkin noin vanhalle äijälle ihan ok.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #39

"jotka ovat persuihin kallellaan juuri tuon persujen suoraviivaisen jätkämäisyyden vuoksi."

Aijaa, juurihan Tynkkynen tähdensi, että PS on homoja ja mamuja haliva puolue. Minä en ole huomannut suoraviivaista jätkämäisyyttä kuin Soinissa ja Hakkaraisessa sekä Slunga-Poutsalossa. Muut vaikuttavat hieman nörttimäisiltä ja kirjoittavat paljon siitä kuinka pelottaa asiat, vrt. vaikka Immonen tai Halla-aho.

Putousta katsovat kaiketi ihan kaikki jotka pitävät esittävästä viihteestä ja taitavista näyttelijöistä. Aku Hirviniemenkin sisko on vassarikansanedustaja Pekonen.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #41

Niin siis useimmiten kritisoidaan sitä, että Soini on puolueessaan diktaattori ja junttaa puolueen konservatiiviset junttilinjaukset väkipakolla sisään. Nyt sitten kritisoidaan sitä, kun persunuorten puheenjohtaja esittää moniarvoisemman avauksen. Vaan näinhän se kaikissa puolueissa menee, että nuorisojärjestöt pyrkivät haastamaan ukkopuolueen linjauksia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #44

Se, että puolue on moniarvoinen, ei tietenkään poista sitä, että mukana on sellaisia päättäjiä, jotka eivät ole moniarvoisuudesta kuulleetkaan. Tynkkysen kristityt moniarvoiset kaverit eivät ole päättäjiä, kukaan ei edes kerro heidän nimiään missään.

Käyttäjän Jari-JukkaAnnala kuva
Jari-Jukka Annala Vastaus kommenttiin #48

Eiköhän me saada kaikista puolueista kokolailla samanlainen läpileikkaus kuin persuista. Muut eivät ehkä vaan tuo niin rehellisesti omia ajatuksiaan esille. Toki puoluekentässä ollaan johonkin suuntaan kallellaan, mutta esimerkiksi demarit ovat nykyään poroporvareita, joten jo pelkkä ero aatteen ja todellisuuden välillä on koko vasemmiston kannalta ollut tuhoisaa. Ihmiset eivät enää tunnista niissä sitä aitoutta, mitä ennen on siellä ollut. Ehkä perussuomalaiset sanomalla ääneen sen, mitä ihmiset ajattelevat, osa ehkä hieman häpeillenkin, ovat päässeet suurten joukkoon. Moniarvoisuus joissakin puolueissa näkyy ainoastaan puheissa, ei teoissa. Toisaalta puoluekuri on tiukka ja pitää porukkaa kurissa, mutta sehän ei kerro yksittäisen päättäjän arvoista ja ajattelutavasta yhtään mitään. Moni on päässyt asemaansa ajamalla omaa agendaansa - tai suppeahkon piirin - ja enpä sitä nyt lähtisi nostamaan kovin korkealle arvoasteikossa. Kaikekseen pidän tervetulleena sitä ajatusta, että asiat voi tehdä eri tavoin kuin ennen. Ehkä jopa paremmin. Siitä olen varma, että yhtä ainoaa oikeaa tapaa ei ole olemassa.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #39

Olen vissiin intellektuelli persujen kannattaja kun en tuulipukua käytä ja Putous on mielestäni täyttä sontaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #34

Kiitos tuosta fiksuudesta, mutta silmäni eivät ole siniset, vaan vihreät. Enkä myöskään koe että minua on vedetty kölin alta ja naurettu takaapäin tai että olisin joku pelle jossakin sirkuksessa. Enkä myöskään koe etten olisi saanut arvostusta taiteellani, pikemminkin koen saaneeni arvostusta taiteellani enemmän kuin kukaan näistä virallisen taidekentän taiteilijoista. Ja arvostus on sitä että yli viiden vuoden ajan jokaisella nettaitaidepalstalla jossa olen teoksiani esitellyt, on niitä väitetty väärennöksiksi. Kymmenet taiteilijat ovat väittäneet joitakin teoksiani tietokoneella tehdyiksi, on väitetty ettei sellaisia teoksia kuin minä maalaan pysty kukaan käsin maalaamaan.

Tässä joitakin näytteitä väitteistä. Kyseessä ovat ehdottomasti suurimmat kunnianosoitukset joita toinet taiteilijat voivat toiselle taiteilijalle voi tehdä.

http://aukea.net/nayta.php?teos=2568
http://aukea.net/nayta.php?teos=16941
http://aukea.net/nayta.php?teos=5414
http://www.harhakuva.org/view/120137
http://www.harhakuva.org/view/118920

Minun kohdallani virallisen taidekentän toiminta minua vastaan on tullut silkasta kateudesta, paneudun asiaan tarkemmin kirjassani joka on vielä hieman kesken.

Kiitos kuitenkin että varmistit kyseessä olevan vain puoluetausta, ei oikea ja asianmukainen keskustelu taide- ja kulttuurialoista ja siellä olevista vinoutumista.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu Vastaus kommenttiin #40

No Persut on sinulle joka tapauksessa heikko selkäranka. He ovat höynäyttäneet sinua 6-0, mutta tokihan jokainen tulee uskossaan autuaaksi kuten Timo Soini kun on Paavin vasalli täällä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #43

Mielestäni blogin puheenaihe oli taide- ja kulttuuri, ei Perussuomalainen puolue tai sen jäsenet tai jäsenyys. Joten lopetan tällä erää ja jatkan jos sinulta tulee esille jotakin blogin puheenaiheeseen liittyvää.

Minna Eerolainen

Katsoin mielenkiinnosta teoksiasi netistä Markku, esim. Ilta merellä (2007) ja Öinen kauppatori (2006) ovat mielestäni kyllä hienoja, värinkäyttö taitavaa. Se nyt ihan sivuhuomiona ja olet saanut myytyäkin, se on näinä aikoina vaikeaa..

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kiitos Minna, olen myös kaupallistanut hieman toisellakin tavalla teoksiani, olen ottanut niistä printtejä joita kehystän ja teemukeja ja t-paitoja noita maapalloaiheisista teoksista. Eli olen yrittäjähenkinen taiteilija joka on osaksi tuotteistanut teoksensa, vaikka en voikaan tuloillani tai kaupankäynnilläni kehua vielä millään lailla. Tosin olen viimeiset viisi vuotta kirjoittanut kirjaa ja maalannut hiukan vähemmän. Mutta kohta kirja on valmis ja jatkan maalaamista.

Minä olen kaikkia taiteen julkisia tukia vastaan, koska ne eriarvoistavat taiteilijat ja minä uskon itse pärjääväni samoilla mahdollisuuksilla vapaassa ja avoimessa tasa-arvoisessa kilpailussa ja se etten tänä päivänä pärjää taiteellani kovinkaan hyvin, on juuri se epätasa-arvoisuus joka alalla vallitsee. Sen sijaan että olisin saanut yhdenvertaiset ja samanarvoiset mahdollisuudet kilpailla samoilla ehdoilla virallisen taiteen kentän toimijoiden kanssa, niin olen saanut lähes kymmenen vuotta vain paskaa niskaan näiltä maamme virallisen taidekentän toimijoilta. Siihen asiaan kirjanikin paneutuu!

Tässä hieman niitä teoksia joiden kuvilla t-paitojani ja teemukejani olen kaupallistanut.

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=31
http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=46
http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=32
http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=36

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Suomalainen kulttuurielämä on perinteisesti sukujen ja klaanien, nykyisin myös ideologisten klikkien hallitsemaa, eikä liene väärin väittää, että nimenomaan kulttuuri-ihmisille identiteettiongelmat ovat tyypillisiä.

Kun yksilön henkiset resurssit ovat jatkuvassa käymistilassa, hän tarvitsee myös ylimääräistä ryhmävahvistautumista. Vahvat ryhmäsamaistumiset taas ylläpidetään vahvojen viholliskuvien avulla.

Kun koko yhteiskunta elää murrosaikoja, jakautuminen mielipideblokkeihin on väistämätöntä. Niin monet määrittelevät itseään kielteisestä käsin. Otetaan etäisyyttä vihollisiin, joiden päälle lyödään likainen leima.

Näissä asioissa on osin kyse ihmisen ikuisista ominaisuuksista. Osin on kyse suomalaisen kulttuurielämän historiallisista rasitteista ja yhä jatkuvasta keskenkasvuisuudesta. Osin on kyse yhteiskunnan nykyisestä kriisiytymisestä, jonka seurauksena kaikenlaiset kahtiajaot tulevat vain kasvamaan.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Nämä "ahdistaa kauheasti kun olen päättänyt pelätä kaikkia [juntteja] ihmisiä koska olen niin suvaitsevainen ja kannatan kaikkea tärkeän oloista kuten ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa"-avautumiset ovat siitä hassuja että ainakin minua ne lähinnä kyynistävät, vaikka persut eivät minullekaan ole vaihtoehto koska he nyt vaan oikeasti ovat liian arvokonservatiiveja ja NATO-vastaisia, muutaman ongelman mainitakseni. Kepulaisuuteen kyllä olen elämäni aikana syyllistynyt aika monta kertaa, mutta heidänkin mittareillaan olen kovin vapaamielinen :-)

Itse en onnistuisi koskaan maalailemaan itselleni tämmöistä kauhukuvaa koska en nyt vaan näe persuja kaasuttamassa vähemmistöjä. Pitää olla aikamoinen kalteva pinta jotta tämmöisiin johtopäätöksiin voi päätyä.

Onhan sitä tietysti mielenkiintoista pohtia miten tuollainen ajattelu syntyy. Itseään on tietysti kiva pitää hyvän puolustajana ja siitä tulee osa egoa; kun itse on hyvä niin ne muut ovat pahoja. Tämä sama systeemi toimii monessa muussakin vastaavassa tilanteessa -- eräälläkin sakilla on kova tarve uskoa olevansa kaiken sivistyksen ja länsimaalaisuuden etuvartio Suomessa, jolloin he kokevat automaattisesti tulevansa uhatuiksi jos joku kyseenalaistaa tätä ideaa. Yritä siinä sitten vihjata että ehkä moinen on vähän kohtuutonta. Et vaan voi voittaa.

Luultavasti tässä on myös osaltaan kyse siitä että otetaan irtiotto ns. omaan viiteryhmään ja tällä sitten osoitetaan itselle ja muille että ollaan valaistuneita. Suomalaisilla on suurelta osalta aika huono itsetunto tämmöisissä asioissa. Itselleni (rationaalinen) liberalismi ei ole synkeän impivaaralaisuuden vastakohta...

Eero Mattila

Aika moista sokeutta, jos ei tunnista tätä Suomea, jossa me elämme. "Taiteilijalta" se on pahin mahdollinen moka mitä voi tehdä. Hän ei siis tunne yleisöään eikä edes sitä yhteiskuntaa jossa elää. Taiteilija, joka ei pysty havainnoimaan ympäristöään on henkisesti kuollut. Ehkäpä tämä selittää stereotyyppisen apurahanäyttelemisen, jota suomalaiset näyttelijät niin ikävystyttävän usein meille esittävät. He eivät ole aitoja.

Ruotsalaisilla ja tanskalaisilla näyttelijöillä ei tätä ongelmaa juuri näe. He osaavat rakentaa kokonaisia, eläviä roolihahmoja, joita katsoja voi seurata ilman myötähäpeää - elää mukana. He eivät aseta itseään yleisönsä yläpuolelle - he ovat samalla tasolla.

Punavihreät "taiteilijat" veisasivat muutama vuosikymmen sitten Stalinin lauluja, joiden säestyksellä tehtiin toistaiseksi laajamittaisin "puhdistus" maailmassa. Siis tapettiin ihmiset, jotka ajattelivat toisin tai edes ajattelivat. Tämä ei ole häirinnyt puna-vihreän totuuden julistajia, jotka tietävät mikä on meille muille ihmisille oikein. Niinpä niin - toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset...

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes halusi vaihtaa kansan. Hän myös allekirjoitti paperin, jolla suomalaisten yrittäjien luotot myytiin ulkomaisille koronkiskureille. Eipä ole haitannut, että yli 14 000 suomalaista yrittäjää tai lainan takaajaa teki itsemurhan... se on supisuomalainen versio punavihreästä "reilusta solidaarisuudesta".

Juha Kuittinen

Vaalit on käyty- Pulinat pois. Suvaitsevaisuuden seesteisessä ilmapiirissä kävin äänestämässä Perussuomalaisten edustajaa ja saavutettu tulos edustaa minun suomeani.

P.s Tunnen monia, jotka ovat äänestäneet perussuomalaisia.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Saa Kosonen silti ihmetellä, kuka tukee kulttuuria.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

No Persut se puolue ei varmasti ole. Sen ymmärtää tyhmempikin pelkuri, joka janoaa aikaa 50 luvulla ja siitä taaksepäin. Eli siis Persu!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Sebu T. sivaltaa:

"Kaksoisstandardit toimivat niin, että vaikka kolmasosa raiskauksista on ulkomaalaisten tekemiä, heidän leimaamistaan vastaan taistellaan henkeen ja vereen, mutta poliittiset vaikuttajat ja äänestäjät leimataan rasisteiksi, jos muutama ihminen päästää ilmoille jotain sopimatonta."

Kyllä, tilanne on kestämätön. Heti jos esimerkiksi Teuvo Hakkarainen, Jussi Halla-aho, Jari Ronkainen tai Mika Niikko sanovat jotain rasistista tai homofobista, niin heti ollaan kutsumassa Hakkaraista, Halla-ahoa, Ronkaista tai Niikkoa rasisteiksi ja homofobeiksi.

Ja tämähän on ehdottomasti aivan sama asia tai itse asiassa paljon pahempi asia kuin maan kaikkien ulkomaalaisten tai tiettyjen maahanmuuttajaryhmien sanominen raiskaajiksi muutamien rikostapausten takia. Mitä tässä enää voi tehdä kaiken tämän kaksinaismoralismin keskellä?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eihän kaikki persutkaan ole raiskaajia, eikä lestadiolaisetkaan pedofiilejä, vaikka joillakin on tuomioitakin, homojakin on kaikkienpuolueiden kannattajissa.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Yleistäminen on aina typerää, ja sitä kyllä harrastetaan tasapuolisesti niin oikeiston kuin vasemmistonkin toimesta. Kaikkien somalien yleistäminen raiskaajiksi on ihan yhtä tyhmää kuin kaikkien suomalaisten yleistäminen rasistisiksi junteiksi. Kaikista ihmisryhmistä aina löytyy ahdasmielisiä ja väkivaltaisia ihmisiä, niin Perussuomalaisten kannattajista kuin somaleistakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minuun ainakin on kohdistunut fyysistä väkivaltaa ainoastaan perussuomalaisten taholta jota Tynkkynenkin on ollut hyväksyen näkemässä.

Käyttäjän JariKorpela kuva
Jari Korpela

On aika tyypillistä että yleensä näillä itseään suvaitsevaisiksi tituleeraavilla on hyvinkin mustavalkoinen ajatusmalli. Jos et ole samaa mieltä kanssani niin olet joko rasisti, ahdasmielinen, vanhoillinen tai muuten jollain tavalla huonompi ihminen.

Marjut Stubbe

Ei taida persut kovin paljon kulttuuria kuluttaa. Joo kyllä on arvot kaukana kyseisen puolueen arvoista. Valitettavasti Suomessa on todellakin noin vankka persujen kannatus. Nolottaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Joo kyllä on arvot kaukana kyseisen puolueen arvoista. Valitettavasti Suomessa on todellakin noin vankka persujen kannatus. Nolottaa."

Eikö teitä "suvaitsevaisia" tuo persujen jatkuva irvailu sitten oikeasti koskaan nolota?
Minä taas tunnen usein suurta myötähäpeää teidän joukkonne jatkuvasta koko puolueen mollaamisesta. Ei ole ihme, että sanotaan Suomen johtavan koulu- ja työpaikkakiusaajina moniin muihin maihin verrattuna.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei oivat (nuivien vastakohta) ole mikään "me", eikä homogeeninen ryhmä. Esim Marjut kirjautuu tänne hommaforumtyylin kovin niukalla profiililla mitä minä en pidä oivana.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

"Ei taida persut kovin paljon kulttuuria kuluttaa"

Ehkäpä persut nauttivat kulttuurista, joka ei kulu. Kulutuskulttuuri on niin vulgaarin oikeistolaista, ettei kenenkään oikean taiteilijan pitäisi sitä tukea.

Jorma Lehmonen

Näin itkee näyttelijä Krista Kosonen jonka vaatimattomat verotettavat tulot v 2013 oli runsaat 121000€. Ja lisää pitäisi vain herua.

Jorma Lehmonen

Onko sinulla Marjut Stubbe jotain tutkimustietoa väitteesi perustaksi vai ihanko mutu-tuntumalla moisia tänne kirjoittelet.

Voit muuttaa täältä ihan vapaasti pois jos noin paljon ahdistaa. Kaikilla on oikeus vapaassa maassa olla poliittisesti mitä mieltä haluavat, ei se heistä tee yhtään sen huonompia ihmisiä. Lueppa tuo Jari Korpelan kommentti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Minulla oli hiljattain mielenkiintoinen keskustelu afganistanilaisen tutkijan kanssa, joka pyrkii hoitamaan Afganistanin heroiiniriippuvaisia ibogaiinia hyödyntävällä hoitomenetelmällä. Hän on myös perehtynyt eri maiden päihdeongelmiin.

Hänen näkökulmansa syrjintään oli se, että kun ihmistä painetaan henkisesti alas, hänelle tulee tarve tehdä samoin jollekin toiselle itseään heikommalle. Kun pomo alistaa miestä, mies alistaa vaimoaan, vaimo alistaa lasta ja lapsi alistaa kissaa. Elävän elämän esimerkiksi hän kertoi, että rikkaiden alueilla huumeriippuvaiset saavat hyvin apua ja hoitoa. Sen sijaan slummissa huumeriippuvaisia piestään monesti syyttä, koska slummien asukit saavat nauttia henkisestä alistamisesta, jota ovat itse joutuneet kärsimään ties keneltä. Tämän afganistanilaisen tutkijan näkökulma oli, että joidenkin suomalaisten maahanmuuttajiin kohdistuva negatiivinen suhtautuminen johtuu tästä samasta ilmiöstä eli että jotkut hyvinvoivat suomalaiset harjoittavat henkistä väkivaltaa näitä heikommin voivia suomalaisia kohtaan, jolloin nämä kierrättävät vahinkoa sitten eteenpäin maahanmuuttajiin.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Aika pätevän oloinen teoria! Samaa olen havainnut kun on tässä asioita pohdiskellut.

Hannes Kolehmainen

Luoja paratkoon, jos tähän löytyy vielä argumentti, että tietenkin ne kaikkein heikompia kiusaavat ovat saaneet epäasiallista kohtelua perussuomalaisilta, ja ovat sen vuoksi perussuomalaistuneet ja alkaneet esittää kritiikkiä mm. jengirikollisia kohtaan. En tiedä yhtään otsikkoa, että joku perussuomalaisista olisi syyllistynyt mm. vaalitoimistojen tärvelemiseen, joukkoraiskauksiin, apurahojen huijaamiseen, tai ryöstelyyn.

Ilkka Alakarhu

Vähän meni liian ala-arvoiseksi teksti Sebastianilla Kristaa kohtaan!

Marjut Stubbe

Samaa mieltä. Kahtia on jakauduttu ja sitä ei heti pureta.

Jukka Nuorala

Minäkään en henkilökohtaisesti tunne ketään joka äänesti perussuomalaisia.Itse kuuluin vain noin kolme vuotta tuohon "lahkoon"yhteenkään kokoukseen ei tullut kutsua,eikä muitakaan yhteydenottoja,kun osoitetietoja ei ollut.Laskut tuli perille yllätyskyllä.Viimeiset ajat niin yllättäin tuli yhteydenotto,että pitäis tulla kokoukseen kun olin erään henkilön varajäsen.Tästäkään en ollut saanut mitään tietoa.Kun ilmoitin eroavani kyseisestä kusetuslahkosta,tuli jopa uhkauksia (löytyy tekstiviestinä)ja Oulun piiristä otettiin yhteyttä ettei kannata erota voi olla vaikeaa päästä takaisin.Siis miksi haluaisi takaisin jos on päässyt eroon.

Minna Eerolainen

Toihan kuulostaa ihan L. Ron Hubbardilta..Hyvä kun pääsit eroon ja eheydyit tolkun ihmiseksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Merkittävä henkilö tämä Kosonen, kun hänen Hesarin kirjoituksen mukaan (!) sanotaan olevan tuntematta Persuja.

Miksei peräkylän essolla kysytty joltakulta tunteeko hän ketään RKP:tä äänestänyttä, tai Vihreitä? Ja sen jälkeen kiusattu joka puolella julkisuudessa sellaista henkilöä, joka ei näitä tunne?

Luulenpa että siksi, että sellaisen henkilön kiusaajia ei paljon löytyisi. Ja siksi mediakin jättää heikäläiset rauhaan ja keskittyy jonkun helsinkiläisnäyttelijän julkiseen kiusaamiseen. Ja aika moni nähtävästi yhtyy tähän kiusaajaporukkaan – ottamatta yhtään huomioon että "uutinen" oli Hesarin vääntämä tulkinta Kososen puheista, joista muut eivät todellisuudessa tiedä yhtään mitään.

Kyllä, tämä on todellakin koulu- ja työpaikkakiusaajien luvattu maa...

Käyttäjän SimoSuominen kuva
Simo Suominen

Vastasin pidemmän kaavan kautta, koska Sebastianilla tuntuu olevan asian tiimoilta jotain epäselvyyksiä.

http://simosuominen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19378...

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Täysin typerää kohkaamista yhden 'kuuluisan' näyttelijän onnettoman henkisen tasonsa puolensa kitinästä

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

No, Matti, jos Krista vaikka tietäisi kuinka ihana ihminen sinä olet, ei se poistaisi hänen oikeuttaan olla pettynyt vaalien tulokseen ja ihmetellä, miksei hän tunne niitä, jotka halusivat tällaisen hegemonian. Näyttelijät, taiteilijat ja artistit ovat kullanarvoisia, he pitävät iloa yllä silloinkin kun maa on lamassa. Kaikki varmaan muistavat Hardwickin "Nyhjää tyhjästä"-ohjelman keskellä karmeinta 90-luvun lamaa. Taitelijat eivät ole vain automaattisia viihdyttäjiä vain ihmisiä tunteineen.

https://www.youtube.com/watch?v=zyYyrTqeAmU

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Kun nyt katsotaan lähihistoriaamme ja toteamme, että perussuomalaiset ovat pärjänneet hyvin kaksissa peräkkäisissä vaaleissa, niin mitä me voimme siitä todeta? Jos, Petra, sinä kohoaisit hetkeksi katselemaan objektiivisena henkenä tätä elämän virtaa omien asenteidesi, arvoveljiesi- ja sisariesi ja perussuomalaisten ulkopuolelle, niin mitä näet? Onko tässä maassa ehkäpä ollut jonkinlainen henkinen kipu, joka on tullut ulos? Nyt katsele, parantaako oma asenteesi ja keskustelusi tätä kipua sen juuria myöten, vai pahentaako se sitä? Oletko osaltasi ruokkimassa tätä kivun aiheuttajaa, vai parantamassa sitä? Pyritkö aidosti ratkaisemaan jotain, vai haetko kenties jonkinlaista nautintoa/hetkellistä voimaantumista?

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Petra, ihania ihmisiä kun ollaan, annan Sinulle ilmaseksi... reseptin, jota jaan vain harvoille ja valituille;'
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/83331-satu...
;-)

Niko Sillanpää

En hiffaa, miksi Kososen tämän tyyppinen ulostulo on uutinen (ai niin siksi, että kaverit HS:ssa sen sellaiseksi tekivät, mutta unohdetaan tämä hetkeksi).

Sisällöltään päinvastainen ulostulo sen sijaan olisi uutinen.

Jouko Silvennoinen

Kososesta saadaan ihka uusi koko kansan eliittikukkahattutäti, on se vaan surkeaa kun ei voi elää eikä rakentaa omaa pikkuruista elämää.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Täällä puhutaan kovastin kulttuurista, no kaikki maataloudesta (agrikulttuuuri) taulujen kauttaa urheiluun (ruumiinkulttuuri) on kulttuuria. Mutta joku putous ja joku kingi ovat kai viihdettä? Viihde saa kyllä minusta tulla toimeen päääosin omarahoitteisesti.

Marjut Stubbe

Minä en pidä putousta tai kingiä kulttuurina. Puhun nyt korkeasta kulttuurista. Hesarissakin todellakin oli tutkittu mihin persut rahaa haluavat puolustukseen kyllä mutta kulttuuriin ei. Että semmoinen puolue.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

...mutta väärin voitettu. Ja jo toisen kerran peräkkäin. Vakavasti ottaen: Erittäin hyvin ja maltillisesti kirjoitit tärkeästä aiheesta. Ymmärtäisin Perussuomalaisten mollauksen, jos he rikkoisivat muiden puolueiden vaalitoimistojen ikkunoita. Mutta koska tilanne on täsmälleen päinvastoin eli muut rikkovat Perussuomalaisten ikkunoita, niin tässä on kummallinen yhtälö, jota en käsitä. Mutta tämähän tapahtuukin toistuvasti juuri kaiken erilaisen suvaitsevassa Helsingissä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Saman tyyppistä "kulttuuriväen" hieman vauhkoontunutta keskustelua käytiin myös vuoden 2011 EK-vaalien jälkeen. Muutama tuttu jopa ilmoitti muuttavansa maasta "jytkyn vuoksi". Mutta kyllä he nauttivat edelleenkin Suomen taiteilijoilleen tarjoamasta julkisesta rahoituksesta: sekä suorasta että instituutioiden kautta tulevasta.

Toisaalta, nuori näyttelijä Krista Kosonen oli varmaankin aivan rehellinen epäillessään kulttuuriväen elävän ns. kuplassa, jonne ei kantaudu koko suomalainen todellisuus. Realiteetteja on helppo sulkea ulkopuolelle, jos alan piirit ovat melko pieniä, tiiviitä ja usein samanhenkisiäkin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Olisi kiva, jos Sebastian Tynkkynen voisi kommentoida edes sen verran, että promokuvassa on kaksi ps-eduskuntavaaliehdokasta, hän ja Hernesniemi, mutta tälle tummalle kaverille ei ole annettu edes nimeä. Miksi hänet on jätetty taustalle?

Henri Myllymäki

Ei kenenkään tarvitse tietenkään olla vaalitulokseen tyytyväinen, jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä. Mutta se vain on tosiasia, että kuten sanonta kuuluu, niin kansa on puhunut. Voi olla, että Kosonen on tarkoittanut, että vaalitulos ei edusta häntä itseään ja hänen omia näkemyksiään, mutta on suhteellisen turha väittää, että se ei edustaisi Suomea, sillä suomalaiset ovat eduskunnan valinneet.

Ja henkilöiltä jotka on näkyvästi julkisuudessa niin toivoisi toki vähän parempaa julkilausumaa, eikä vaan laukoisi jotain sen enempää miettimättä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

"Ja henkilöiltä jotka on näkyvästi julkisuudessa niin toivoisi toki vähän parempaa julkilausumaa, eikä vaan laukoisi jotain sen enempää miettimättä."

Miksi pitäisi?

Ettekö te olekaan sananvapauspuolue? Miksi Teuvo Hakkarainen saa horista humalassa uutisvälineille mitä lystää, mutta Kososta ei saa haastatella?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Petra:
"Ettekö te olekaan sananvapauspuolue? Miksi Teuvo Hakkarainen saa horista humalassa uutisvälineille mitä lystää, mutta Kososta ei saa haastatella?"

Tuota minäkin ihmettelin, kun luin HeSarista kummastakin tehdyn oman jutun. Miksi Hakkaraisen päihtyminen oli iso uutinen? Miksi ei kerrottu, että Krista Kosonen pitää valkoviinistä ja nauttii sitä vain yhden lasillisen ja senkin vain ruuan kanssa?

Eppistä!

Paavo Kervinen

Hyvä Sebastian,

Onko varmasti suotavaa provosoitua random-henkilön vuodatuksesta jossa ei ole mitään käytöstapoja, faktaa saati ymmärrystä yleisesti?

Kristan kommentit on helppo ohittaa hymyillen, jos nämä ovat hänen näkökulmiaan ja vuodatus tuo hänelle paremman olon, niin ok. Ihmisiä ei kuitenkaan pysty muuttamaan koska jokainen muuttuu vain henkilökohtaisten kokemusten myötä.

Mutta mikä tässä "korkeastikoulutettujen" itkussa kuitenkin vaivaa niin "korkeastikoulutetut" eivät oikein käyttäydy korokkeelle asetetun statuksensa mukaisesti.

Käyttäjän AnttiHonkanen kuva
Antti Honkanen

En ole vielä hirveän vanha, mutta jonkin verran on elämänkokemusta. Tähän päivään mennessä en ole vihan nähnyt johtavan mihinkään. Syyttelykin suurimmaksi osaksi on kokemuksien perusteella johtanut vain puolustautumiseen. Noista asioista kumpikaan ei johda lähentymiseen, eikä lisää ymmärrystä. Tässäkin keskustelussa pääsääntöisesti vihataan, syytetään tai puolustaudutaan. Tuntuu kuin ei olisi yritystä lähentyä toista ihmistä, eikä yritystä ymmärtää toista. Se on sääli. Rakkaudella ja hyvällä on mahdollisuus saada hyvää aikaan. Myös sekin auttaa, että yrittää asettua toisen ihmisen asemaan. Oikeen hyvää kevätpäivän jatkoa kaikille vihaisille, katsokaa peiliin ja miettikää mikä teissä on hyvää. Itsessä aidosti hyvän näkeminen auttaa siihen, että näkee muissakin hyvää. Viha hajottaa, rakkaus rakentaa.

Salla Lintonen

Kiitos Antti Honkanen, tämä kommentti sai minut kyyneliin.

Käyttäjän leksavie kuva
Leo Vierelä

Nomutta hei, tuohan oli vain Kristan oma mielipide! Kai meillä sentään on vielä mielipidevapaus kun edes uusi eduskunta eikä uusi hallitus vielä istu noita lakeja rukkaamassa.
Minusta Krista on hieno taiteilija joka saa olla myös mieltä asioista, tosin samoin on asianlaita myös Sebastianilla. Tosin ne jutun aiheet voisi myös valita noista päivän polttavista asioista ollakseen "jaostolleen" enemmän hyödyksi. Tällainen tuskin tuo siihen lisää jäseniä. Krista on sentään aikamoinen suosikki tv- katsojille täällä suomessa.

Käyttäjän Lithargoel kuva
Jarno Valtonen

Kivaa Sebastian, kun sä rakastat kaikkia, siitäkin huolimatta että kansalaiset solvaavat sinua aina R-kioskeilta homobaareihin. Ja sulla on paljon näitä arabi- ja somaliystäviä, joiden kuvilla sä ilahdutat meitä kansalaisia. Ja vaikka se Halla-Aho on syyllistynyt rasistisiin rikoksiin, niin varmasti se vielä oppii sinulta.

Sinun asenteesi on todellinen esimerkki, tuli kyllä tosi hyvä mieli kun luin tämän.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyviä huomioita ja hyvä kirjoitus Sebastianilta. Krista Kososella on oikeus ilmaista pettymystään vaalitulokseen toteamalla ettei se vastaa hänen Suomeaan. Ennen Presidentti Niinistön kautta moni suomalainen toi joka käänteessä julki, ettei Presidentti Halosen Suomi ole heidän Suomensa. Ei tässä sen kummempaa. Kiukku ja pettymys puretaan näin.

Kaikkien puolueiden Suomi on minun Suomeni. Puoluettasi en konservatiivisuutenne ja ajeeraavan populismin vuoksi kannata, rakastamisesta puhumattakaan, mutta hyviä perussuomalaisia kyllä. Perussuomalaisten lupaukset paremman rakentamisesta kannattaisi nyt lunastaa. Se veisi meitä kaikkia pitkälle.

Poliitikkona joudut valitettavasti aggressioiden kohteeksi ajaessasi asioita, puolueesi linjan mukaisesti, jotka nähdään esteenä vähemmistöjen tasa-arvopyrkimyksille ja yksilönvapaudelle. Ne ovat aiheita, jotka nostavat tunteet välittömästi pintaan. Et varmaan kuvittele olevasi yksin.

Jokaisen on hyvä tuntea perussuomalaisten äänestäjiä, kuten myös maahanmuuttajia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Olemme kaikki samassa kuplassa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kuka ihme ja kumma on Krista Kosonen ja mitä merkitystä hänen sanomisillaan tai sanomatta jättämisillään on?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvä ja varsin viisas kysymys Jouko. Kuten vielä tulet huomaamaan, niin tällä on hyvin suuri merkitys Suomen tulevaisuudelle:)

Käyttäjän JarkkoNieminen1 kuva
Jarkko Nieminen

Voitko ystävällisesti kertoa, että mikä merkitys tällä on Suomen tulevaisuudelle? Haluan kuulla!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #127
Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ihmetyttää Sebastian Tynkkysen naiivius. Hänen puolueensa menestyksen myötä vihapuhe, joka aiemmin oli sivistymätöntä ja hävettävää, on ryöstäytynyt osaksi normaalia suomalaista keskustelukulttuuria. Jytkyn myötä neljä vuotta sitten niin seksuaalivähemmistöt, maahanmuuttajat kuin ruotsinsuomalaisetkin kertoivet avoimen vihamielisyyden lisääntymisestä. Siinä ei hirveästi lohduta kuvat, joissa Tynkkynen markkinoi omaa erinomaisuuttaan alentuessaan poseeraamaan heidän kanssaan.

Tynkkysen puolue pitää sisällään avoimen vihamielisesti em. ryhmiin suhtautuvat Halla-ahot, Immoset, Oinoset ja kumppanit. Persut antaa heidän viljelemälleen vihapuheelle kulissit, joiden avulla vihapuhe legitimoidaan maahanmuuttokritiikiksi sekä perheiden ja "normaaliuden" puolustamiseksi. Tynkkynen marttyroi itsensä, koska on sokea sille tuholle, mitä persujen lähtökohtainen erilaisuuden pelko ihmisten mielissä ja yhteiskunnan ilmapiirissä aiheuttaa.

Minä en tiedä onko Timo Soini rasisti (tiedän siis, etteivät kaikki persut pelkää kaikkea erilaisuutta), mutta sen tiedän, että taitavan populistin tavoin hän käyttää alhaisella tavalla ihmisten alhaisia tunteita - esimerkiksi ksenofobiaa - hyväkseen saadakseen ääniä ja valtaa. Yhdeksi keskeiseksi syyksi huimalle loppukirilleen varsinaisena vaalipäivänä persut itse kertoivat onnistuneen kampanjoinnin, jonka keskeisenä osana oli televisiossa esitetty mainos, joka vetosi islamin ja islamisaation pelkoon.

Persut käyttää alhaisia ja iljettäviä keinoja äänten kalastelussaan. Herrat Soini ja Tynkkynen voivat kertoa erivärisistä ystävistään ja mennä jopa samaan kuvaan heidän kanssaan, mutta se on vain pintamaalia saastan peittämiseksi.

Hannes Kolehmainen

Laskenta käyntiin, että moniko tämän blokin puheenvuoroista oli perussuomalaisten esittämä ja samalla jotenkin loukkaava, herjaava tai ihmisarvoa alentava. Kuka tämän blokin perussuomalaisista kirjoittajista esitti, että joltain vähäosaiselta tai kaltoin kohdellulta pitäisi jotain ottaa pois? Jos lasken asiattomat herjaukset, niin 90% teistä kaikista on perussuomalaisia? Jos taas katson profiileista, niin 100% perussuomalaisista kommenteista oli aivan tavallista keskustelua, jollaista voisi esiintyä esimerkiksi koulujen yhteiskuntaopin tunneilla(jos sellaista ainetta vielä on) tai työpaikkojen ruokatunneilla. Miettikää hetki, tai painakaa "esikatsele" kohtaa, jos oman kirjoitetun tekstin luetun ymmärtäminen ottaa aikaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Panu, miten joku voikin kirjoittaa noin ilkeästi? Itse en ole edes persujen kannattaja juuri muussa kuin vapaassa kielivalinnassa, mutta huomaan muissa puolueissa olevan lisääntynyttä ja käsittämätöntä vihaa persuja kohtaan nyt jytky-kakkosen myötä. Hävetkää ihmiset. Perussuomalaiset koostuvat suomalaisista ihmisistä, joita on satoja tuhansia ja kaikki he ovat omanlaisiaan unelmineen ja toiveineen - ihan niin kuin tekin. Vai oletteko mielestänne jotenkin paljonkin heidän yläpuolellaan, viisaita, suvaitsevaisia, oppineita ja oikeudenmukaisempia kuin he?

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Ensinnäkään en kirjoittanut persujen äänestäjistä ( "sadoista tuhansista"). Kirjoitin puolueesta ja mainitsin vielä erikseen, etteivät kaikki puolueen jäsenet pelkää kaikkea erilaista; sanoin jopa, etten ole varma Soinin rasismista. Kirjoitin siis puolueesta ja sen - minun mielestäni - vastenmielisestä rasismin suosimisesta ja ihmisten alhaisten pelkojen hyödyntämisestä valtansa maksimoimiseksi.

Kirjoitin mielestäsi ilkeästi. Onko mielestäsi esimerkiksi samaan sukupuoleen ja koiraan suuntautuvan seksuaalisen suuntautumisen rinnastaminen ei-ilkeää?

Oinisen lausuman voit tietenkin yrittää kuitata yksittäistapaukseksi. Minun mielestäni persut tarjoavat avosylin juuri tällaisen ajattelutavan legitimoimiselle. Jostain muusta puolueesta voit ehkä löytää näitä yksittäistapauksia, persuilla se on normimeininkiä, käyttövoima joka pitää puolueen käynnissä.

Marjut Stubbe

Todella samaa mieltä Panu Saarelan kanssa.

Hannes Kolehmainen

Todella eri mieltä Marjutin kanssa.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Valtion rahoitus kulttuurille pitäisi yksiselitteisesti poistaa. Kulttuuri on asia jonka tulisi olla vapaan markkinatalouden (eli kysynnän ja tarjonnan lakiin perustuvan systeemin) vastuulla. Valtion ei tulisi siihen puuttua.

Marjut Stubbe

Kuulostaa persujen kommentilta. Ilmankos minua nolottaa. Usein ne fiksuimmat tulevat perheistä, joissa kulttuuria harrastetaan. Ehkä kuitenkin joissakin persujen kodeissa näinkin toimitaan. Toivottavasti tää vaihe loppuu lyhyeen, että saadaan sivistys kukkimaan Suomessakin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.S: "Toivottavasti tää vaihe loppuu lyhyeen, että saadaan sivistys kukkimaan Suomessakin."

Sitä hetkeä odotellessa, voisit ottaa Panua kädestä ja matkustaisitte yhdessä vaikkapa Ruotsiin. Aivan varma ole miten siinä valtiossa, mutta ainakin täällä Suomessa asiat olisivat taas hieman paremmin ja sivistystasokin nousisi aika hyvin.

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #140

Tämä Kalervon sepustus varmaan Kaijan ja Hanneksen mielestä asiallinen ja kiltti kommentti. ;)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #141
Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela Vastaus kommenttiin #144

Kalervo, jos minun tekstissäni oli jotain totuudenvastaista tai muutren sopimatonta, niin ole hyvä ja kerro. Minä seison jokaisen sanani takana. Sinun viestisi oli pelkkää muka-pottuilua, ilman asian häivääkään. Sinänsä kyllä aika usein havaittu persu-reaktio - mielleyhtymineen kaikkineen.

Marjut Stubbe

Varmaan on selvä, että arvomme ovat niin erilaisia, että yhteistä mielen ymmärrystä ei synny. Mutta uskon, että teidän persujen nyt vain on siedettävä meitä vähän erilaisia henkilöitä täällä Suomessa vaikka se ei teille kirjoitusten mukaan helppoa ole. Mutta eikö se Hakkarainenkin todennut, että naiset ja lapset saa jäädä.

Tiina Muukari

Hei Sebastian, kiitos kun jaat omat avarakatseiset ideologiasi myös teidän "aikuisten" puolueeseen kuuluvien kanssa. Voit aloittaa siitä metsien miehestä, joka vaaleja seuraavana päivänä naula otsassa jutustelee toimittajan kanssa puhelimessa ja toteaa ettei Suomi kaipaa "nuubialaisia" maahanmuuttajamiehiä,m naiset ja lapset tosin kelpasivat. Samainen kaveri taisi myös todeta että hänet valittiin eduskuntaan siitä syystä että hän on mies. Krista Kosonen viittasi siihen, ettei häntä henkilönä niine atribuutteineen, ideologineen ja ominaisuuksineen, joita hänellä on, edusta kukaan nykyisessä eduskunnassa. Siitä, onko nykyinen eduskunta heijastuma Krista Kososen kotimaasta ei ollut kyse. Ikävä kyllä tämä maa sai juuri sellaisen eduskunnan kuin se on.
Minun ja Krista Kososen Suomessa, kuten sinun Suomessasi Sebastian, tällainen debatti ja omien mielipiteiden julkituomiseen on mahdollista - emmekö voisi vaan olla siitä iloisia? Niin ja sekin on muuten oikeus, joka meille on suotu aivan jonkun muun tahon kuin edustamasi puolueen toimesta.
Kaikkia mielipiteitä ja avointa keskustelua kunnioittaen, Tiina

Jukka Ala-Mutka

Tässä on nyt myrsky vesilasissa eikä Krista oikein sanonut mitään uutta mikä ei olisi jo tiedossa. Jokainen asuu omassa kuplassaan.

Ehkä Kristan huoli ja pelko tulee Persujen imagosta, jossa äänekkäät Halla-ahot ja kumppanit lietsovat aika roisilla puheella.

Kun ei tunne ja Persut eivät ole olleet koskaan vastuussa valtakunnantasolla niin miksi ei saisi pelätä.

Kertooko Kristan kommentti enemmän Persujen imagosta kuin siitä syntynyt myrsky vesilasissa.

En minäkään tunne yhtään Persua äänestänyttä. Ei ole kukaan heilutetllut Persujen "lippuja" ja kyllä tunnen enemmän yhteistä Palo Altosta tulevaan teknologiayrittäjään kuin Pihtiputaalla paikalliseen kenkäkauppiaaseen.

Tässä on selvästi ylireagoitu asiassa, jossa ei ole mitään uutta. Minun Suomeni on eri kuin Suomi Pihtiputaalla.

PS- Minulla ei ole mitään Pihtipudasta vastaan ja en edes tarkkaan tiedä missä se on ellen katso kartasta.

Anne-Marie VArtti

Hurjinta suvaitsemattomuutta on suvaitsevuuteen pakottamisen. Stereotypioiden luominen kertoo Ihmisestä itsestään. En sano, ettenkö kehittelyssä ahtaassa päässäni erinäisiä stereotypioita itsekkin...

Käyttäjän PanuSaarela kuva
Panu Saarela

Mitä sitten tarkoittanet suvaitsevaisuuteen pakottamisella? Jos se, ettei hyväksy suvaitsemattomuutta, on suvaitsevaisuuteen "pakottamista", niin ilmoittaudun siihen joukkoon. Huonoa käytöstä kun ei pidä hyväksyä eikä myötäillä.

Elina Pänkälä

Hyvä kirjoitus, jonka pitäisi laittaa jokainen persuja kauhisteleva ajattelemaan kaksi kertaa. Minä ainakin hellyin huomattavasti ja tulen seuraamaan persujen politiikkaa tuorein silmin.

Mutta.

Tuot kirjoituksessasi esiin enimmäkseen itseäsi vaikka kirjoitatkin puolueen avainhenkilönä. Annat ymmärtää, kuinka väärin sinua kohdellaan esim. homobaareissa.

Kysynkin, mikä saa aikaan tällaisen marttyyrimaisen avautumisen ja ihmettelyn? Puolueesihan pitää homoseksuaaleja toisarvoisina suhteessa heteroihin ja heidän laillisiin oikeuksiin.

Oikeastiko hämmästelet, että sinua puolueesi edustajana haastetaan tässä asiassa? Jos vastaus on kyllä, kysyn, oletko oikeassa tehtävässä? Vai pitäisikö sinun vastaavia tilanteita varten painattaa rintanappeja "Olen PS-aktiivi, mutta teen toisenlaista politiikkaa kuin puolueemme".

Tynkkyselle ja teille kaikille, jotka nyt vuorostaan olette saaneet kulttuuriväen lausunnoista vauhtia: Jo se yksittäinen yksityiskohta, miten PS puolueena suhtautuu tasa-arvoiseen avioliittolakiin, riittää perusteeksi kauhistella PSn saamaa kannatusta ja kavahtaa tulevaa poliittista ilmapiiriä. Tällainen PSn suhtautuminen vähemmistöön, veroa maksaviin peruskansalaisiin saa karvat pystyyn ja herättää luottamuksen sijaan pelkoa.

Yksi kansakunnan sivistyksen mittari on se, miten enemmistö huolehtii vähemmistöjen oikeuksista ja kohtelusta. Tällä saralla PS ei todellakaan vakuuta, vaan pelottaa.

Se, että rakastatte kritisoida "suvaitsevaistoa" (usein aiheestakin, niinkuin tässäkin Tynkkysen tekstissä), ei poista sitä faktaa että perussuomalainen politiikka on ja pysyy suvaitsemattomana.

Näin se vain on ja Timoa lainatakseni, turha nillittää.

(Siltä varalta, että Tynkkynen lukee tämän ja vastaa: Varmaan argumentoit puolueesi poliittisista linjauksista, saamastanne kannatuksesta, henkilökohtaisista mielipiteistäsi tms. Voit argumentoida pitkästikin. Kehä kiertää silti aina takaisin tähän: Puolueesi ajaa tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista, mikä on syrjivää ja suvaitsematonta ja siten aina riittävä yksittäinen syy kyseenalaistaa politiikkanne ja kauhistella menestystänne. Deal with it tai painata ne rintanapit.)

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Minä olen mielestäni aika avoimin silmin seurannut myös perussuomalaisten toimintaa - vaikka käsitykseni monista asioista ovatkin kovin erilaisia. En ole kategorisesti tuominnut puoluetta, sen vaikuttajia tai kannattajia - taikka sieltä kumpuavia näkemyksiä. Toki olen välillä pitänyt hauskaa ja osoitellut sormella silloin kun on ollut aihetta: hakkaraiset, hauveli-oinoset, niikot ja monetkin muut ovat herättäneet hilpeyttä edesottamuksillaan ja sammakoillaan. Mutta se on kaukana kategorisesta.

Vaan...

Sebastian Tynkkynen on ilmaissut vastustavansa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon. Ja kertonut olevansa biseksuaali. Ok.

Voisin ymmärtää tasa-arvoisen avioliiton vastustajia, jos avioliitto-oikeuden laajentaminen samaa sukupuolta oleviin pareihin jotenkin heikentäisi nykyisten avioparien asemaa. Tai jos miehet pakotettaisiin avioon toisen miehen kanssa tai naiset toisen naisen kanssa. Näin ei kuitenkaan ole tapahtumassa. Minkäänlaista heikennystä ei sen paremmin ole tulossa.

He, ketkä haluavat pitää avioliittonsa vain naisen ja miehen liittona, voivat niin jatkossakin tehdä. Eikä kukaan ole pakottamassa vaihtamaan vastakkaista sukupuolta olevaa kumppania samaa sukupuolta olevaksi.

Edellä on aika pitkälti vastaus siihen, miksi aika moni katsoo Tynkkystä kieroon.

Richard Runqvist

Nou hätä..Krista Kososella vain yksi ääni ja sekin aika heikko..

Toimituksen poiminnat