Sebastian Tynkkynen

RKP:n valta on murrettu – Suomi saa mahdollisuuden uudistaa kieltenopetuksen

Perussuomalaiset Nuoret iloitsee yhden asian puolueen tiputtamisesta oppositioon monikymmenvuotisen valtakauden jälkeen. Ruotsalainen kansanpuolue on jarruttanut lähes 40 vuotta Suomelle tärkeitä kieliuudistuksia pitäen kiinni yhdestä asiasta: ruotsin kielen rajusti ylimitoitetusta asemasta.

Suomi on vientivetoinen maa. Koulutusjärjestelmämme on huippuluokkaa, mutta ruotsin kielen opetus vie resurssit kansalaistemme varustamiselta suurten maailmankielten osaamisella. Tarvitsemme kipeästi uusia suhteita yritysten välille ympäri maailman, ja se ei vain englanniksi ja ruotsiksi onnistu.

Perussuomalaiset Nuoret vaatii, että seuraavan neljän vuoden aikana suuria uudistuksia tehtäessä kieltenopetus muutetaan tukemaan asetettuja kansainvälisyystavoitteita. Suomalaiset nuoret selkeällä enemmistöllä toivovat saavansa valita opiskelemansa kielet itse.

Tämä on tuhannen taalan paikka. Kieltenopetusta on täysin mahdoton uudistaa, jos RKP on hallituksessa. Seuraavat neljä vuotta on käytettävä tehokkaasti, jotta 40 vuotta jatkunut lehmänkauppa, jonka seurauksena pakkoruotsi aikanaan juntattiin lainsäädäntöön, saadaan purettua. Nyt ei enää odoteta ihmeitä.

Järjestö uskoo hallitusneuvotteluissa saavutettavan perusporvarikokoonpanolla hyvät suuntaviivat yrittäjyyden toimintaedellytysten parantamiseen, teollisuuden kilpailukyvyn palauttamiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen Suomeen.
 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Perussuomalaisten Nuorten kannanottona.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuskinpa kokoomus tai edes Sipilä suostuu muuttamaan ruotsin kielen asemaa. Sipilähän kertoi tiedotustilaisuudessaan pitäneensä RKP:tä mukana hallituskaaavailussa aina viimeiseen tuntiin asti eikä kokoomuksella ole pienintäkään intressiä alkaa kepittää hyvää tukipuoluettaan.

Luulenpa jopa, että tämäkin asia on ollut esillä Soinin ja Sipilän koko päivän kestäneessä palaverissa.

Todennäköisesti saamme sen sijaan vielä nähdä kuinka valtiovarainministeri Soini puskee seuraavaa kreikkapakettia läpi ylpeästi esitellen vakuuspapereita opposition ärhäkkäille tukipakettivastustajille.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

"Tuskinpa", "luulenpa", "todennäköisesti"..vakuuttavaa ja ehdottoman faktapitoista argumentointia. Ei tuohon ole kyllä vastaansanomista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Harvinaisen hölmö kommentti.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #23

J.K:"Harvinaisen hölmö kommentti."

Koitan aina asettua kommentoitavan tasolle, vaikka joskus tuottaakin vaikeuksia. Tällä kertaa ilmeisesti onnistuin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

No, tuo nyt ainakin oli nokkelaa.

Ensimmäisessä kommentissani en mitenkään pyrkinyt tuomaan faktoja esiin, vaan nimenomaan näkemyksiä ja todennäköisyyksiä, joten siksi aiempi kommenttisi ampui ohi maalin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuota minäkin pelkään. Sehän oli nimenomaan keskusta, joka ne lehmänkaupat alun perin teki, ja pakkoruotsin Suomen kouluihin ajoi. Keskusta on myös viime aikoina ottanut selkeitä kantoja pakkoruotsin puolesta, kun asia on noussut esiin. Ei RKP yksinään pakkoruotsia pystyisi säilyttämään hetkeäkään, joten vähän epäilen, ettei tuosta taakasta päästä vieläkään. Esitetty hallituskokoonpano toki nostaa vähän toivoa asian suhteen.

Mitä tulee kysymykseen siitä, vastustaako enemmistö pakkoruotsia, niin ainakin Ylen vuonna 2013 teettämän tutkimuksen mukaan 63% olisi valmis luopumaan ruotsin pakollisuudesta. Kyseessä on tietysti vain rajallinen kyselytutkimus virhemarginaaleineen, mutta sekin antaa osaltaan pohjaa väitteelle siitä, että enemmistö vastustaisi pakkoruotsia. Ainut oikea tapa mitata tuo, olisi tietysti järjestää asiasta kansanäänestys -- mieluimmin sitova sellainen.

Cenita Sajaniemi

ÅA Kimmo Grönlundin johdolla tehty usean vuoden ajan kestänyt tutkimus, jossa Vaasan Yliopisto ja Tampereen Yliopisto olivat mukana, julkaisivat joulukuussa 2014 tuloksen, jonka mukaa 74 % suomalaisista haluavat vapaaehtoisen kielikoulutuksen.... siis eroon pakkoruotsista.

Tietenkin tässä oli mukana se, että monet suomalaiset suhtautuvat myönteisesti ruotsin kieleen, mutta kuitenkin, haluat vapaan kielivalinnan.

Outoa, että niin moni suomalainen ei näytä tuntevan ja tietävän näistä tutkimuksista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #56

Kyse oli 74% suomenkielisistä suomalaisista eikä kaikista suomalaisista.

Samanlaisen kyselyn muuten voisi tehdä kaikista oppiaineista, että voisivatko ne olla vapaavalintaisia. Se ei silti tarkoita, että niiden pohjalta pitää ruveta lakeja rustaamaan.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #63

Ne n. 5% ruotsinkielisiä eivät asiaa muuta, vaikka jokaikinen olisi vapaaehtoisuutta vastaan (tuskin on). Ja jos hypättäisiin lahden yli, niin ruotsalaisista löytyykin jo hyvin monia, jotka kummastelevat Suomen kielipolitiikkaa.

Kohta suomenvenäläiset alkavat vaatia omalle kielelleen samanlaista asemaa, kuin ruotsille ja se taas ei olisi ollenkaan hauskaa.

Venäjänkielinen Suomi on jo ruotsinkielistä suurempi
http://www.hs.fi/sunnuntai/a1370662540973 (2013)

Juuri enemmistön mielipiteen perusteella lakia pitäisi muuttaa. Samalla lailla myös muiden aineiden kohdalla kyllä, jollei enemmistöä saada vakuutettua niiden hyödyllisyydestä.

Käyttäjän KakeKellovirta kuva
Kake Kellovirta Vastaus kommenttiin #63

"Samanlaisen kyselyn muuten voisi tehdä kaikista oppiaineista, että voisivatko ne olla vapaavalintaisia."

Dicto secundum quid ad dictum simpliciter

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #56

Kyselytutkimus = gallup. Kysymysten asettelu vaikuttaa ihmisten vastauksiin. Ruuanlaiton välissä vastataan, mitä ensimmäisenä mieleen tulee. Tällaisia "tutkimuksia" on internet pullollaan. Iltalehden lukijoista yli 80 % haluaa purkaa pakollisen kieltenopetuksen. Hommafoorumin käyttäjäkyselyssä tulos olisi 115%.

Ei näistä gallupeista ole lainlaadinnan pohjaksi. Kansalaismielipidettä ei voi varmistaa kuin neuvoa antavalla kansanäänestyksellä.

Olihan skotlantilaisistakin kansanäänestystä edeltävänä aikana yli 70 % Skotlannin itsenäisyyden kannalla. Lopulta itsenäisyyttä kansanäänestyksessä kannatti reilusti alle puolet äänestäneistä. Kansanäänestystä edeltävä markkinointi ja tiedottaminen vaikuttavat äänestyksen lopputulokseen hyvin paljon.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #75

Aika hiton korkealle arvostat Iltalehden ja Hommafoorumin lukijoita. Mutta et varmaan syyttä. Keskiarvoa älykkäämpää väkeä molemmissa ryhmissä.

Kyselyt pakkoruotsista eivät ole mitä tahansa kyselyitä, vaan aihe on ollut esillä jo vuosikymmeniä. Joten ihmisillä on ollut mahdollisuus luoda kunnolla harkittu mielipide. Näin ei ole välttämättä monenkaan kansalaisaloiteen kohdalla, joista kuullaan vaikka täällä ja sen enempiä miettimättä käydään lätkäisemässä nimi listaan.

Loppu on jo sitten enemmän asiaa. Itse toki äänestäisin myös neuvoa antavassa "virallisesa äänestyksessä" vapaaehtoisuuden puolesta. Mutta jälleen viitaan edelliseen kappaleeseen.

Asia on myös jonkin verran alueellinen, eli suurin kannatus vapaaehtoisuudelle tullee Itä-Suomesta, missä asuvilla on kovin vähän käytttöä ruotsinkielen taidolle.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Minä en odota isoja muutoksia pakkoruotsin suhteen, jos mitään muutoksia edes tulee. Kokoomus varmaan vielä jatkaa taistelua pakkoruotsin puolesta. Ei edes vaalikeskusteluissa taidettu juurikaan puhua pakkoruotsista. Itse kyllä toivoisin että pakkoruotsi voitaisiin heittää romukoppaan, mutta en ole optimistinen sen suhteen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ymmärrän että eduskunnan ulkopuolelle roimasti jääneelle Tynkkyselle tämä on ykkösasia, mutta uudella hallituksella on huomattavasti tärkeämpiä asioita edessään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Heh, ei kielilain muutos ollut peruskoulun tullessakaan mikään iso juttu. Jotain tekemistä sitä pitää sentään opetusministeriölläkin olla - - ainakin välillä jotain muutakin, kuin sorvailla taas vain uusia ruotsinopiskelun kiristyksiä. Siihenhän tuo edellinen hallitus pani paljon paukkuja likoon koko kahden kauden ajan:)

Käyttäjän optimisti kuva
Juhani Niinipuu

Kom sii kom saa. Nyt RKP:llä on tilaisuus kiillottaa kilpeään. Jospa neljän vuoden kuluttua puoluetta viitsisi äänestää suomenruotsalaisten ja saamelaisten lisäksi muut suomalaiset. Ihmeitä kaksikielisyydelle tuskin ehtii tapahtua, mutta konservatiivihallituksen jälkeen tilausta on kyllä arvoliberaalille puolueelle.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Perussuomalaiset, nyt kun olette viimein päässeet hallitukseen, niin koettakaa aikuistua ja lopettakaa tuo paskan jauhaminen tuosta kieliasiasta.

Maa on konkurssin partaalla ja siinä on teille murehdittavaa yllin kyllin. Näyttäkää mihin te pystytte.

Kieliriidoilla ette pääse enää eteenpäin eikä sillä ratkaista Suomen tulevaisuutta tai hyvinvointia sinne eikä tänne. Jos jatkatte edelleen tällä aiheella, niin tulette osoittamaan vain lapsellisuutenne ja sitä myötä mahdollisen hallituskelvottomuutenne.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ehdottomasti juuri näin.Kaikki koheltaminen on nyt haitaksi ja vähentää puolueen uskottavuutta,se pitäis nuortenkin ymmärtää.Paneutukaa oikeisiin ja tärkeimpiin asioihin nuoriso-osastossakin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Jaakko..."eikä sillä ratkaista Suomen tulevaisuutta tai hyvinvointia sinne eikä tänne. Jos jatkatte edelleen tällä aiheella, niin tulette osoittamaan vain lapsellisuutenne"

Kyllä monipuolinen vieraiden kielten osaaminen vain muuttaa suomalaisten viennin edistämistä ainakin teollisuuden ja kaupan osalta. Jos sinä et arvosta muiden kielten osaamista kuin ruotsin, niin yli puolet suomalaisista on kuitenkin siitä asiasta kanssasi eri mieltä.

En nyt tiedä, voiko sitä nyt todellakin sanoa lapselliseksi, jos arvostaa enemmän muita EU:n komission suosittelemia ja enemmän puhuttuja kieliä kuin mitä ruotsi tai suomi on?

Edelleen suomalaisilla olisi täysi vapaus opiskella ruotsia. Siitähän ei tässä ole edes kysymys, vain puhtaasta valinnanvapaudesta, jonka pitäisi ihan luonnostaan olla jokaisen opiskelijan oikeus.

Näkisin teidän vastapuolen olevan enemmänkin itsekkäitä jääräpäitä, kuin suvaitsevainen ja ymmärtäväinen vähemmistö, enemmistön tahtoa vastaan. Jos kääntäisimme asian täysin ympäri, niin uskoisin meidän suomenkielisten antavan teidän ihan itse päättää, mitä kieliä lapsenne opiskelevat. Miksi haluaisimme vähemmistönä vastustaa enemmistön halua opiskella vaikka ranskaa tai saksaa toisen marginaalikielen tilalle? Minusta se olisi täysin hulluutta:)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kaija Kelhu:" Jaakko, jos sinä et arvosta muiden kielten osaamista kuin ruotsin, niin yli puolet suomalaisista on kuitenkin siitä asiasta kanssasi eri mieltä."

Kuule Kaija, sinulle tiedoksi, että harrastan kieliä ja olen koko ikäni tehnyt työni useammalla eri vieraalla kielellä. Kaiken tämän perusta ja innoittaja on ollut silloisen oppikoulun pakkoruotsi. Sen vuoksi nimenomaan arvostan paljon myös muita kieliä.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #57

Jotkut ovat todenneet, että oppimisen kannalta ennemmin kannattaisi opiskella ensin saksaa ja sitten vasta ruotsia. Silloisen oppikoulun kieltenopetuksen en tietenkään voi ottaa kantaa.

Kysyisin kuitenkin, mikä tuolloin oli oppikoulussa/lyseossa kielten tärkeysjärjestys? Omat vanhempani tuntuivat osaavan melkein saksaa paremmin, kuin englantia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #57

Jaakko Ojaniemi: "Kieliriidoilla ette pääse enää eteenpäin eikä sillä ratkaista Suomen tulevaisuutta tai hyvinvointia sinne eikä tänne."

Ylläoleva pätkä edellisestä kommentistasi on oikeasti aika erikoinen, koska jos nyt oikein katsoin matrikkelista, niin olet ollut vientimiehenä jo nuoresta pitäen. Siinä hommassa jos missä tarvitaan monipuolista kielitaitoa, olettaen että vientiä on ollut muuallekin kuin vain Ruotsiin.

Ennen vanhaan ei Ruotsissakaan osattu, ei ainakaan pienyrityksissä hyvin englantia, kuten siellä tänä päivänä sitä osataan kaikkialla. Johan uusi pääministerimmekin sanoi tehneensä Ruotsissa kauppaa vain yksinomaan englanniksi.

Jälkimmäiseen vastaukseesi jäi minulle epäselväksi, että katsotko vain pakkoruotsin avanneen sinun silmäsi vieraiden kielten kiehtovaan maailmaan. Eikö esimerkiksi pakkosaksa tai pakkoespanja olisi sinua innostanut samoin kuin pakkoruotsi?

Ymmärrän kyllä, että joillekin joku kieli on aina kiehtovampi kuin joku toinen, mutta voin vakuuttaa sinulle, ettei se ainakaan nykypäivänä ole automaattisesti vain ruotsi. Siksi myös vaihtoehtoja tarvitaan, joka on myös avain koko Suomen monikielisyyteen.

Tänä päivänä nuoret matkustavat niin paljon ja jos nyt lähipiirini matkoja ajattelen, niin aina ne nuoret lentävät suoraan Eurooppaan tai Amerikkaan. Ruotsi on yksinkertaisesti liian samankaltainen maa kuin Suomi ja siellähän kaikki puhuvat hyvää englantia, toisin kuin muualla maailmassa. Tarve ratkaisee, ei historia eikä vanhojen ihmisten kaipuu katsoa vain peräpeiliin. Eteenpäin elävän mieli! Terveisin KK

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei tuon asian kanssa tarvitse jäädä sen enempää suhraamaan. Nimet vain paperiin, ruotsin kieli valinnaiseksi, ja muutama opetusministeriön virkamies kirjoittamaan muutokset opetussuunnitelmaan. Parin päivän homma, ja loppuaika voidaan keskittyä niihin oleellisempiin asioihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Taitaa koittaa monessakin suhteessa viskeltyjen kivien keruuaika PS-puolueelle ehkä pentujaosta lukuunottamatta.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Suurin este vapaan kielivalinnan etenemiselle on juuri nämä "pakkoruotsipuheet" ja niihin liittyvät väittämät ruotsinkielisten paremmasta asemasta suomenkielisiin nähden. Sankalakin tuossa kirjoittaa ruotsinkielisten harjoittamasta kielirasismista. Mutanenkin kommentoi niin rakentavasti "jonninjoutavasta länkyttämisestä". Kyllä se nyt kuulkaa on niin, etteivät päättäjät kertakaikkiaan uskalla päästää moisia voimia valloilleen poistamalla ruotsinkielen opiskeluvelvollisuuden. Siitähän nämä ruotsinkielisille aiheetta katkerat voimat rietaantuisivat pitelemättömiksi. Tynkkynen sentään puhuu kiihkoilematta asiasta, eikä syyllistä ruotsinkielisiä suomalaisia.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

I.N:" Mutanenkin kommentoi niin rakentavasti "jonninjoutavasta länkyttämisestä"."

Joka oli vastauksena Ojaniemen kommenttiin jossa kehoitettiin "aikuistua ja lopettaa paskanjauhaminen", mutta tämä varmastikin oli mielestäsi rakentava ja asiallinen kommentti.

Ihan noin sivumennen voisin kysyä, että miten se on itseltäsi pois, jos koululaisemme saisivat valita tuon ruotsin kielen tilalle jonkun toisen ts. jos ei siis tätä "pakkoruotsia" olisi?

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Periaatteessa olisinkin vapaan kielivalinnan kannalla, mutta siinä ei saa olla näitä em. elementtejä. Ei siitä ole kuin 30 vuotta kun saamen puhumisesta välitunnilla saattoi saada jälki-istuntoa. Ruotsinkielen asemasta puhuttaessa on havaittavissa samankaltaisia elementtejä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #21

I.N:"Periaatteessa olisinkin vapaan kielivalinnan kannalla, mutta siinä ei saa olla näitä em. elementtejä."

Eli siis, koska persut? No, tässä asiassa en pysty auttamaan enempää..ehkä hieman avarakatseisuutta kuitenkin toivoisin.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #35

Persuista en oo mitään puhunu. Jospa lukisit sen mun aikaisemman kommentin ihan ajatuksen kanssa.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mitäs sinulta olis Kalervo pois,jos ruotsia..toista kotimaista..opetettaisiin edelleeenkin?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #24

H.V:"Mitäs sinulta olis Kalervo pois,jos ruotsia..toista kotimaista..opetettaisiin edelleeenkin?"

Taidamme nyt keskustella eri asioista? Minä olen siis vapaan kielivalinnan kannalla ja sen myötä siitä mahdollisuudesta, että tuleva/nykyinen koululainen voisi itse päättää ottaako opiskellakseen ruotsin, tahi vaikka venäjän, joka täällä meillä kaakossa olisi paljon tärkeämpi opiskeltava.
En siis millään muotoa ole lopettamassa ko kielen opiskelua koulussa, tahi antamassa jälki-istuntoa sen puhujille.
Itselleni olisi tärkeää, että maamme jollain tavalla nousisi tästä suostaan ja olen antanut itselleni ymmärtää, että kaksikielisyytemme aiheuttaa aika isot kustannukset vuositasolla maassamme. Tästä olisi mielestäni aika helppoa saada säästöjä. Itselläni ei toki ole mitään tarkkoja laskelmia antaa(ei taida olla kenelläkään), mutta lukuja olen tainnut nähdä euron ja miljardin välillä, joten ehkä se sieltä väliltä löytyy.
Pienistä puroista jne.

Edelleen kysyn, miten se on näiltä "pakkoruotsin" puolustajilta pois, jos siitä tehdään vapaavalintainen?

Minulta siis pois sen myötä, jos/kun siitä aiheutuu yhteiskunnallemme kustannuksia, jotka joudutaan hoitamaan sitten verovaroin.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #24

"Pakkoruotsin" vastustajat opiskelisivat mandariinikiinaa, espanjaa, esperantoa ja saksaa, mutta kun ruotsin opiskelu vie kaiken ajan...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #40

Ehkä ei kaikkea aikaa, mutta kenties kuitenkin juuri sen ajan voisi käyttää johonkin jonka kokee itselleen hyödyllisemmäksi.

Koitetaas Manua(joka toki on PS-vastainen)..miten sinulta on pois, jos ruotsia opiskeltaisiin maassamme vapaaehtoisena?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #40

Nämä ovat näitä idioottimaisia kommentteja, jossa ei olla ymmärtävinään, että pikkuinen toinen marginaalikieli vie aina yhden tärkeämmän kielen paikan jokaiselta opiskelijalta.

Kaikki me tiedämme ihan hyvin, että suurin osa suomalaisista ei osaa muuta kuin kotimaisten lisäksi yhtä vierasta kieltä ja juuri se ongelma pitäisi saada korjattua monikielisemmäksi.

Manu ja muut peukuttajat näyttelevät vain tosi tyhmää, kun eivät muuta osaa esittää. Myötähäpeää tuntien on parasta lopettaa järkevä ja asiallinen keskustelu, joka ei ikinä tämän porukan kanssa johda mihinkään muuhun kuin tyhjään suun pieksentään.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Mä en ole oikein ymmärtänyt tätä hirveetä meuhkaamista ruotsinkielisyydestä ja pakkoruotsista? Käytiinkös tällaista keskustelua,ainakaan suuressa määrin,ennen,kuin persut tuli kuvioihin mukaan? Meillä,joilla on edes jonkinlaista omakohtaista kosketuspintaa suomenruotsalaisuuteen,tiedämme,ettei tavallinen suomenruotsia puhuva immeinen ole sen parempiosainen,kuin me muutkaan.Jotenkin näyttäis siltä,että nää suomen sikarikkaat,jotka lienee pitkälti,useimmiten ovat ruotsinkielisiäkin,mielletään ainoiksi ruotsinkielisiksi..niin tai näin,ne olis niitä sikarikkaitta siitä huolimatta,vaikka eivät osaisi kudaata sanoa.
Lähinnä tämä on tätä perusuomalaista huru-ukkoilua..pissitystä lähinnä tai Mutasen sanoin jonninjoutavaa länkytystä,jonka toki joku yksinkertaisempi ajattelija uskoo todeksi.Vaikka Tynkkynen ei kiihkoile,niin opettajamiehen olettaisi osaavan ajatella vähän laajemmin..tietysti toki kannanoton täytyy olla puolueenmukainen..kannanotto siis ei ole niinkään nuorten oma vaan lähinnä lipoen myötäilevää vanhan toistoa..ei siis mitenkään merkittävää.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Täytyy ymmärtää ettei kyse ole mistään suomenruotsalaisten vihaamisesta. Pakkoruotsin poistamista on ajettu jo kauan aikaa ennen Perussuomalaisten kannatuksen valtaisaa nousua ja kansalaisaloitejärjestelmää, puolueet vain eivät ole asiasta aikaisemmin innostuneet. Omankin kokemukseni perusteella ruotsin opiskelu heikentää muiden kielten opiskelumahdollisuuksia, itse jouduin lukiossa yksinkertaisesti kiireen takia lopettamaan saksan opiskelun vaikka siitä luultavasti olisin hyötynyt ruotsia enemmän, ja sen opiskeluun minulla oli motivaatiotakin.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Kyllä puhuttiin. Ainakin täällä Oulussa, jossa omakohtaisesti 90-luvulta alkaen olen omat pakkoruotsini opetellut ja sittemmin unohtanut kun sitä ei yllättäen tarvinnut missään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eiköhän se ole nimenomaan ruotsin opiskelun pakollisuus, mikä "ne voimat" valloilleen ajaa.

Minna Eerolainen

Hyvä että Tynkynen saa hyvää mieltä sentään jostain. Eiköhän suomenruotsalaiset puolensa pidä, voipi olla että persujen kannattajia viedään säästöjen kurimuksissa kuin litran mittaa. Toivottavasti kompensaatioksi silloin riittää näille vähäväkisille tieto siitä että RKP ei sentään ole hallituksessa heidän kurjistumisestaan päättämässä.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Eipä täsä ole Minna mithän hättää. Onhan Perussuomalainen puolue ilmoittautunut Suomen suurimmaksi työväen puolueeksi.

Niko Sillanpää

Eiköhän persuäänestäjä sen kestä, jos jonkin muun tahon intressejä rangaistaan sitten tarvittaessa vielä enemmän.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minna.." riittää näille vähäväkisille tieto siitä että RKP ei sentään ole hallituksessa heidän kurjistumisestaan päättämässä."

Onko tuo nyt sitä nättiä, sopuisaa kieltä, mitä te pakkoruotsittajat haluatte maailman tappiin suomenkielisille veisata. Miksette voi sovussa elää sen kanssa, että meillä puhutaan Suomessakin montaa eri äidinkieltä ja se on ihan hyvä niin.

Monipuolinen kielitaito on ainakin minusta niin suuri arvo kaikille suomalaisille, että nämä kahden marginaalikielen osaajat jäävät EU:ssa kirkkaasti vain lehdelle soittelemaan.. Tai sitten opiskelevat aikuisena vaikka ranskaa kuten Katainenkin nyt tekee uudessa työpaikassaan.

Cenita Sajaniemi

Kaija
Katainen sai viime syksynä 4 kk:n pestin. Missä ihmeessä mies nyt on?
Jäin miettimään sitä sen takia, tuota kutosen matematiikan miestä ja entistä valtiovarainministeriä, koska Stubb sanoi eilen suorassa tv-lähetyksessä, että hän on/oli heikko matematiikassa. Nå, esim. Stubb ei ollut kovin hyvä reaalissakaan, koska sai I:n.
Miten on mahdollista, että tällaiset moniosaamattomat palkataan valtion leipiin? .... Katainenkin valtiovarainministerinä ja sitten pääministeri. Huh huh. Ja viimeisin pääministeri, heikko matematiikassa.... ja katsokaamme Suomea nyt.

Mitenhän olisi, jos Suomen talouden kannalta tärkeisiin virkoihin otettaisiin "osaajat".

Muuten, eilisissä femman uutissa sanottiin, ettei RKP osaa olla oppositiossa. Ehkä näin? Johtuukohan siitä, että ovat ajaneet vain "minä minä minä_politiikkaa?

Niko Sillanpää

Persut juhlivat rkp:n (todennäköistä) jäämistä hallituksen ulkopuolelle, mutta Suomen kannalta päivän paras uutinen oli vihreiden jääminen vallan ulkopuolelle.

Päästään todennäköisesti purkamaan kilpailukykyä rapauttavaa ympäristölainsäädäntöä, ilmastotulonsiirtoja ja muuta "globaalia vastuuta". Mainio päivä Suomen ja suomalaisten edulle, jos näin käy.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Myrkynvihreys on näivetystauti!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sebastian, ei RKP:lla mitään valtaa ole ollut, mutta mukaan otettiin, koska ei haluta olla 'poliittisesti epäkorrekteja'.

Käyttäjän JussiLaine kuva
Jussi Laine

Kannattaisi nyt edes odottaa kunnes hallitus on nimitetty ennenkuin aletaan tekemään suurempia linjauksia.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Perussuomalaiset voisivat ottaa kannakseen, että Suomi on hyvä kaksikielisenä, mutta ruotsin kielen pakko-opetus on tarpeeton jäänne. Ei ole mielestäni järkevää sen pidemmälle mennä kielipoliittisissa uudistuksissa. Suomenruotsalaiset ovat kuitenkin aika ihanteellinen vähemmistö, vaikka heillä vähän paremmin meneekin.

Tässä voisi olla konsensusta tälle maalle tässäkin asiassa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Eikö se Lampelto juuri ole perussuomalaisten kanta? Perusnuorila on ollut aina jyrkempi kanta. Sipilän hallituskysymyksiin perussuomalaiset vastasivat taannoin kahdella vaatimuksella, joista ensimmäinen oli melko ylimalkainen, mutta toinen konkreettinen:

1) Edistetään kieliosaamisen monipuolisuutta mm. ruotsin kielen vapaaehtoisuudella koulutuksen eri tasoilla
2) Alueellinen kokeilu kieliopinnoissa on toteutettava eduskunnan linjauksen mukaisesti.*

Asiaa hyvin vahvasti sivuten uutinen viime vuoden lopulta (ja Häkkisen blogikirjoitus, joka myös kannattaa lukea kommenttaareineen): h

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/73660-suomi-yksiki...

"Suomalaisuuden Liitto ei enää vaadi Suomen muuttamista viralliseksi yksikieliseksi. Tavoite on nyt pudotettu liiton toimintaohjelmasta."

https://www.perussuomalaiset.fi/wp-content/uploads...
* http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7360166.html ("Eduskunta hyväksyi täpärästi ponnen, jolla valtioneuvostoa kehotetaan selvittämään mahdollisuudet alueellisiin kokeiluihin kielten valinnaisuuden lisäämiseksi." 6.3.2014)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakkoruotsista ja maahanmuutosta on mahdotonta keskustella järkevästi, näiden puolustajat saivartelevat, vääristelevät ja unohtavat aiemmin esitetyt faktat ja kieltäytyvät ottamasta kantaa varsinaiseen aiheeseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja tuon kaiken persut olivat nöyrästi valmiit nielemään hallituskiimassaan. Takin vuoren tikit vain vilkkuvat Audin takapenkiltä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Riippumatta RKP-pienpuolueen hallituksessa olosta olisi herrasmiesmäistä sallia kaikkien oppia haluamiaan kieliä, koululaitoksen mahdollisuuksien rajoissa tietenkin.

Ruotsin kielen osaaminen on hienoa, ja kaikkien kannattaisi tietenkin sitä osata. Myös muiden kielien osaaminen on hauskaa, ja hyödyllistä.

Näissä keskusteluissa usein unohtuu, että kieli on vain väline.
Parasta olisi, että kaikki suomalaiset oman ammattiosaamisensa lisäksi osaisivat kaikkia itselleen tarpeellisia kieliä.

Kaikki eivät kuitenkaan käytännössä voi oppia kaikkea, ja yhteiskunnan yksi tarkoitus onkin päättää, minkälaisia oppimisen velvoitteita ylläpidetään. Ja miksi.

On järjetöntä vaatia kaikilta opiskelijoilta juuri ruotsinkielen hallintaa, kun opiskelijoiden tilanteet vaihtelevat hurjasti.

Toivottavasti nyt myös voidaan kiihkotta tarkastella Raaseporissa harjoitettavaa suomenkielisten syrjintää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ruotsin kielen vapaaehtoisuuden kannatus on Taloustutkimuksen mukaan vaihdellut, mutta asialla näyttää olleen enemmistön kannatus. Mittauksia on tehty jo ennen kuin puolue PS oli edes perustettu:
The share of respondents in favour of voluntary Swedish according to a series of surveys by Taloustutkimus
Year In favour
1990 : 66%
1991: 66%
1997: 72%
1999: 71%
2001: 67%
2003: 67%
2007: 63%
2013: 63%

Käyttäjän elmorautio kuva
Elmo Rautio

Sebukin intoa täynnä, kun Suomeen saadaan historian oikeistolaisin hallitus, joka pistää sekä työntekijät että kaikki mahdolliset tuensaajat lapsista vanhuksiin niin ahtaalle kuin perustuslain rajoissa voi. Siinä samalla hyväksytään Kreikka-paketit, joiden piti olla kynnyskysymys.

Perussuomalaiset on yhtä paljon työväenpuolue kuin Soinin idoli Maggie Thatcher oli sosialisti.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo

Hallitus tekee mitä täytyy. Toinen (ja oikea) vaihtoehto on oma valuutta ja devalvoituminen, mutta jotenkin olen ymmärtänyt ettei se vaihtoehto kelpaa enemmistölle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä tuota ole koskaan kysyttykään eikä haluta kysyä.

Käyttäjän ToniTervo kuva
Toni Tervo Vastaus kommenttiin #67

Se on totta, mutta kansa on silti poliitikkojen vietävissä tässä asiassa. Kun on niin helppo matkustaa kun ei tarvitse vaihtaa rahaa ja miten me yksin pärjättäis ja se on niin impivaaralaista ja ja ja...

Totuus on, että valtio tarvitsee oman valuutan, jotta se voi käyttää rahapolitiikkaa talouden työkaluna.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Mitäs hiton väliä mitä kieltä tässä kehitysmaassa enää sonkataan.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Toivottavasti saisi tän pakkoruotsin hoidettua nyt, niin seuraavaksi voisi harkita jonkun muunkin kuin persujen äänestämistä, kun muuten vituttaa persujen "vanhoillisuus"

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Norjalainen Aftenposten epäilee persujen tuovan Suomen kouluihin pakkovenäjän. Lehti on haastatellut professori Jan Sundbergiä.

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Na-kan-fin...

Niko Sillanpää

Jaa, vähemmän yllättävästi Sundberg on käynyt taas tyrkyttämässä itseään pohjoismaisille lehdille mustamaalaamaan ja puhumaan pehmeitä. Koville ottaa kuitenkin Ankkalammikossa.

Eiköhän kohta kuulla kolmikon Scheinin-Koskenniemi-Ojanen lamentaatiot, miten kaikki nyt taas on "ihmisoikeuksien" vastaista.

Ihmettelen, kuka noita aina valittavia ideologisia toimijoita jaksaa kuunnella saati ottaa tosissaan? Aina, kun he avaavat suunsa, valitusten konkretia on suomalaisen veronmaksajan kannalta lompakon avaaminen. Tai Fredrik Reinfeldtin sanoin "sydämen avaaminen".

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

Olisi nyt samantien haastatellut Tiina Rosenbergia, kun Suomessa ei ole puolustettu ihmisoikeuksia, vaikka persut ole edes hallitukseen ehtinyt.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Oletko Snellman itse samaa mieltä? Että perussuomalaiset hallituksessa tarkoittaa pakkollista venäjän opiskelua. Vai onko tämä vaan jatkumoa työn siirtämiselle valituille ruotsalaisille, saksalaisille ja venäläisille tiedotusvälineille.

Tai sitten teidän pitää huolia hurjan paljon muiden mielipiteistä Suomesta ja suomalaisista. Silloin olen ällistynyt.

Toimituksen poiminnat