Sebastian Tynkkynen

EU-oravanpyörä kiihtyy: eurolle oma hallitus, budjetti ja parlamentti

Kuva: AFP

Francois Hollande esitti tänään sunnuntaina Journal du Dimanche -lehden haastattelussa [linkki], että eurolle tulisi perustaa oma hallitus, budjetti ja parlamentti. Tämä tarkoittaa jälleen keskusjohtoisuuden lisääntymistä päätöksenteossa Euroopassa ja tiukempaa puuttumista kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeuteen.

Aikaisemmin samaa on ehdottanut EU-komission entinen puheenjohtaja Jacques Delor. Ehdotus on rehellinen ulostulo liittovaltiomyönteiseltä puolelta, mikä alleviivaa seuraava tosiasiaa: euroalue on epäharmoninen ja jotta poliittinen europrojekti voisi toimia paremmin, yhteiskuntien monimuotoisuutta on paikattava vauhdittamalla integraatiota. Menemällä jälleen syvemmälle.

Suomi on pieni maa euroalueessa ja vielä pienempi osa EU-kokonaisuutta. Mitä pidemmälle menemme päätöksenteon keskittämisessä maamme rajojen ulkopuolelle, sitä vaikeampi meidän on lähteä systeemistä ulos. EU alkoi kauan aikaa sitten hienona rauhan projektina, mutta sitten iski vallanhimo päättäjiin ja järjestelmä lobbaa itse itseään. Rauhan projektista ollaan tultu siihen, että Kreikan kansa on kääntynyt muuta Eurooppaa vastaan ja Suomi on myös saanut todella osansa tästä vihan aallosta.

Kun kysytään, milloin on paras aika lähteä eurosta tai EU:sta, vastaus on aina: nyt. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän olemme kahlittuja järjestelmään.


Lähde:
Le Journal du Dimanche: Hollande - Delors: une même Europe

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat