Sebastian Tynkkynen

Perussuomalaisten kenttä tukee Suomen euroeroa

Paavo Väyrynen aloitti kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen eurojäsenyydestä. Kansanäänestyksen tarkoituksena on palauttaa Suomelle oma rahapolitiikka ja irtaantua eurosta.

Jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi, kerrottakoon yhteenvetona, mitä mieltä perussuomalaisen liikkeen parissa ollaan Suomen eurojäsenyydestä. Sitä vastustettiin aikanaan, mutta entä nyt?

Perussuomalaisten Nuorten jäsenmäärä on ¼ puolueen jäsenmäärästä. Perussuomalaisten Nuorten kanta on täysin selvä ja kerroimme sen heti kansalaisaloitteen alettua: tuemme sitä täysillä.

Puolueen kenttä jakaantuu 16 osaan piireittäin. Savon Sanomien tuoreessa kyselyssä seitsemän piirin puheenjohtajaa ilmoitti kannattavansa aloitetta, kolmelta ei saatu vastausta ja kolme ei osannut sanoa kantaansa. Ainoastaan kolme vastusti aloitetta, ja yksi heistä sillä perusteella, ettei tiedä, mihin Väyrynen aloitteella pyrkii. Kentän ääni on siis hyvin selvä tässäkin suhteessa.

Uskallan väittää, että suurin syy euroerokansalaisaloitteen raivoisaan suosioon ei ole ollut Keskustan kannattajakunta, vaan nimenomaan perussuomalaiset ja meidän verkostomme. Kansalaisaloitteen alettua kirjauduttuani Facebookiin luin etusivuni uutiset kavereiltani. Heti ensimmäiseksi oli pompannut postaus Kansalaisaloitepalvelun linkistä ja hurja luku: myös 42 muuta olivat jakaneet sen. Jokainen Facebookia käyttävä tietää, kuinka suositusta asiasta on tuollaisten kertailmoitusten myötä kyse (linkkiä kun jaetaan tämänkin kirjautumisen jälkeen edelleen, vaikka siitä ei enää ilmoitusta yleensä tulekaan). Mitään postausta en ole aikaisemmin nähnyt jaettavan omissa perussuomalaisissa verkostoissani yhtä vauhdilla, kuin tätä euroerokansalaisaloitetta.

Sekä tehty kysely, että laajat arkihavainnot verkoston sisältä osoittavat selvästi, että perussuomalainen liike kannattaa Suomen palaamista itsenäiseen rahapolitiikkaan ja pois kiihtyvästä euron kautta tapahtuvasta integraatiosta (lue blogini aiheesta: EU-oravanpyörä kiihtyy: eurolle oma hallitus, budjetti ja parlamentti).

Puolue Soinin johdolla sen sijaan ottaa kantaa euroeroon kansanäänestyksen kautta tähtäävään kansalaisaloitteeseen normaalin menettelyn mukaan sen jälkeen, kun aloite on kerännyt 50 000 nimeä. Uskon ja luotan puolueen johdon olevan kannassaan samaa mieltä kuin perussuomalainen liike.

Tulevassa elokuun puoluekokouksessamme itse tulen erityisesti tarkkailemaan sitä, mitä ehdolle asettuvat henkilöt kertovat kannoistaan suhteessa tähän ja muutamaan muuhun pinnalla olleeseen kysymykseen. 20-vuotisjuhlakokous on juuri oikea paikka käydä poliittista linjakeskustelua: mihin seuraavaksi. Tällä hetkellä ollaan jakolinjalla: annetaanko periksi hallitusohjelmakirjauksissa muuttuen pois vaihtoehtopuolueesta, vai lähdemmekö eurooppalaisten EU-vastaisten sisarpuolueidemme kanssa tiukentamaan linjaamme.

Jälkimmäiselle vaihtoehdolle on liikkeen parissa tilaus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sebastian, parastahan on, että Pohjois-Pohjanmaan piirijärjestön puheenjohtajakin Teurajärvi julkisesti kannattaa Väyrysen aloitetta.
Toivottavasti tämä johtaakin uuden puolueen perustamiseen, sillä lähtöhalukkaita on varmasti molemmissa puolueissa.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tänään tällaista: vvm Stubbin eurofantsutusta ihmetellään rapakon takana, koska Stubbin väitteet eivät ole faktojen valossa tästä maailmasta:

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/20...

Reino Jalas

Näihän Stubb tosiaan höpötteli NY Timesissä. Ja myöhemmin vielä suomennoksena Kauppalehdessä.

    "Roskaa," Mr. Stubb sanoi. Euroa arvioitaessa ei voida katsoa vain mitä nykyiset "vaikeat ajat" ovet tehneet Suomen taloudelle. Täytyy katsoa pidemmällä aikavälillä. Integraatio Länsi-Eurooppaan - jossa euro valuutta on tärkeä tekijä – on syventynyt kauppa- ja diplomaattisuhteita. Se on tehnyt Suomen maailmanpolitiikassa vahvemmaksi ja saanut talouselämän eri toimialat paremmin yhteyteen muun maailmantalouden kanssa. Tämä teki meistä rikkaampia."

Jos Stubbin arvio Euron positiivisesta vaikutuksesta pitäisi paikkansa, niin silloin sen myötä saavutetut parempien kauppa- ja diplomaattisuhteiden pitäisi kantaa meitä edelleenkin. Suomen talouden pitäisi edelleenkin kukoistaa uuden tiiviin Euro-integraation avulla. Vaan kun ei kukoista.

ETLA on omissa tutkimuksissaan päätynyt siihen että 1997-2008 tapahtunut Suomen talouden muita nopeampi kasvu oli ainakin neljänneksen osalta yksinomaan Nokian tuomaa kasvua.

Nokian päälle vielä muun suomalaisen elektroniikkaklusterin menestyspyräys.

Kun Nokia kuupahti, loppui kasvupyrähdys. Eurosta ja uusista integroituneista diplomaattisuhteista ei ollut mitään hyötyä. Stubbin euro-selostukselta katoaa aika lailla pohjat pois.

Ei ihme että Suomen vienti sakkasi kuin Stubb oli Ulkomaankauppaministerinä. Mies oli kiinnostuneempi puhumaan better relationseista EU-diplomaattien kanssa. Kun olisi pitänyt tehdä ja vääntää raakaa kauppaa.

Jarkko Jokinen

Olette hallituksessa. Tehkää asialle jotain. Tämä kuului niihin vaalilupauksiinne joiden pettämisestä syytitte "vanhoja puolueita"?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos Perussuomalaiset tukevat eduskunnassa Kreikan kolmatta tukipakettia, se on jo itsessään merkki siitä, että hallitusvastuussa ollessaan ovat valmiita tukemaan euroa muiltakin osin. Jos hallituspohja ei vaihdu, en usko tämän aloitteen käsittelynkään tästä linjasta poikkeavan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Väyrynen ei aloitteessaan ehdota eroa eurosta, ainoastaan kansanäänestyksen järjestämistä. Sitähän toki voi tukea moni muukin puolue kuin euroeroa kannattava sellainen. Perussuomalaisen puolueen virallinen linja on kuitenkin muiden mukana tällä hetkellä eurossa pysymisen kannalla. Eikö ole aika kovaa, jos puolueen kenttä on oppositiossa omaa hallitustaan vastaan?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Väyryselle pisteet, perussuomalaisillekin. Tänään allekirjoitin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Odottelinkin jo missä vaiheessa persujen kenttä ja puoluejohto ovat täysin eri linjoilla. Mukavaa puoluekokousta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomella on kaksi ongelmaa, euro ja työmarkkinoiden jäykkyys. Kansanäänestys kaksoisvaluutasta on hyvä tilaisuus antaa kansalaisille mahdollisuus ottaa kantaa hyväksyykö euron vaatimat uudistukset työmarkkinoille vai kannattaako oman valuutan käyttöön ottoa.

Jarmo Hussi

"Työmarkkinoiden jäykkyydestä" pääsivät aikoinaan nauttimaan mm. Fujitsu Siemensin työntekijät: lopetettiin nykyaikaisempi tehdas Suomesta kun Saksassa lopettaminen olisi tullut huomattavasti kalliimmaksi. http://www.talouselama.fi/uutiset/kuinka+kay+ainok...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aivan oikein, nyt muistan. Fujitsu ei sitä oikeastaan halunnut. Siemens taisi olla se aloitteellinen tekijä. Muistetaan mm. hesan metron yhteydeksistä. Muutenkin tämä sakemannifirma on aika laajasti tunnettu anteliaisuudestaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aukee, kyllä Suurimmat ongelmat, mikäli puhutaan vientiteollisuudesta, liittyväy aivan muuhun kun euroon taikka työmarkkinoiden jäykkyyteen. Suomen vientiteollisuuden tuotantorakenne on esim. Ruotsiin verrattuna poikkeuksellisen kapea ja yksipuolinen ja siksi myös poikkeuksellisen haavoittuvainen ja sen seuraukset näkyvät nyt. Vaikka työmarkkinoita uudistettaisiin, jota koko ajan kyllä tapahtuu ja vaikka meillä olisi oma kelluva valuutta se ei auta, ellei teollisuutemme kykene valmistamaan tuotteita joista maailmalla on kysyntää ja tilanne mm. metsäteollisuuden osalta on juuri nyt tälläinen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tuosta olen samaa mieltä. Siis siitä ettei ay-suomi halua luopua kummastakaan jäykkyydestä. Luopua eurosta eikä vapauttaa työvoimaa ikeestään.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ja sitä suuremmalla syyllä tarvitsemme valuuttakurssijoustoa. Kokonaan uusien toimialojen luominen vie rutosti aikaa, ja sitä meillä ei oikein ole juuri nyt. Siksi tarvitsemme nopeita lääkkeitä.

Ns. yhteiskuntasopimus on askel oikeaan suuntaan, mutta Maratonin verran sitä pitäisi taivaltaa. Eläkkeisiin, sosiaaliturvaan ja julkisen sektorin palkkoihin 30-40 prosentin leikkaukset nyt ensi alkuun. Se on se eurossa roikkumisen vaihtoehto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, mekaanisessa puussa on kirkas tähti, nimittäin Keitele Forest lajentaa jatkuvasti, tekee hyvää tulosta, miten on mahdollista olla positiivisesti poikkeava ?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vaisitko vähän avata?

Mitä tuo "kaksoisvaluutta" KÄYTÄNNÖSSÄ tarkoitta

ja

miten tuo "kaksoisvaluutta" KÄYTÄNNÖSSÄ toimisi???

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Heikki Aukee 23.7.2015 19:57
Suomella on kaksi ongelmaa

Näitä juttuja kun lueskelee niin näyttäisi melko monen mielestä Suomella olevan vain yksi ongelma: äänestäjät jotka äänestivät persuja vaikka kaikki "oikeat ihmiset" tiesivät ettei siitä mitään hyvää seuraa.

Parempi olisi kerta rytinä kuin ainainen kitinä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

"Oikeat ihmiset" eivät näytä tietävän ettei Suomen työmarkkinasysteemi ole euron kanssa yhteensopiva. Työn hinnan on joustettava ulkomaiseen vientimaihin nähden joko oman valuutan arvon tai sitten nimellispalkkojen vaihtelun muodossa. Jos tämä kielletään, hyväksytään joukkotyöttömyys.

Noususuhdanteessa ei tietenkään ole mitään ongelmaa, mutta taloustaantuman tultua vientiä ja investointeja ei saada käyntiin. AY-vasemmisto kuvitteli neuvottelusysteeminsä varmistavan ettei kilpailykykyongelmaa pääse vientialoille syntymään, mutta erehtyi luullessaan kolmikannan riittävän nostamaan Suomen ylös taantumasta joka syntyy ulkoapäin tulleesta talousshokista. Sellaisen kohtaamista ei voida välttää, niinkuin nyt havaitaan.

Saa nähdä taipuuko kolmikanta vaadittaviin toimiin. Saattaa taipuakin. Pelkäänpä vain että leikkausten puolelle joudutaan ay-porukan taipumattomuuden vuoksi. Meille on tulossa liittokierros jossa itsekkyys aina kukkii ja ahneus ohjaa järjenjuoksua ohi työväestön yhteisen edun. Yhteisestä rintamasta ei tietoakaan.

Hannu Huhta

Tulevina vuosikymmeninä ja senkin jälkeen tullaan historian suurimpana virheenä pitämään Kreikan lainapaketteja, pankkien pääomittamista ja sitä, että Euromaat ottivat IMF:n lainoja omalle vastuulleen. Euromaiden tilanne vain huononee, kun Kreikan taloutta ei saada kuntoon näillä toimilla, muut euromaat velkaantuvat ja sitten, kun kupla puhkeaa, ollaan ongelmissa joita ei osata kuvitellakaan.

Mikäli velkojen maksuaikaa pidennetään useiden vuosikymmenien mittaiseksi, velanantajamaat joutuvat maksamaan korkojen takia annettavan velkasumman moneen kertaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mikäli velkojen maksuaikaa pidennetään useiden vuosikymmenien mittaiseksi, velanantajamaat joutuvat maksamaan korkojen takia annettavan velkasumman moneen kertaan."

????
Velallinenhan niitä korkoja maksaa.
Käsite velanantajamaat on myös outo. Lainat on alunperin otettu pankeilta.
Sitten mukaan kuvioon on tullut EKP:tä, IMF:ää y.m.

Hannu Huhta

Minun olisi pitänyt kirjoittaa, että velanantajamaat maksavat pankeille korkoina velan pääoman moneen kertaan. Kreikkahan on saamassa korotonta luottoa velanantajamailta, eli se joutuisi maksamaan vain alkuperäisen pääoman.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

"Kreikkahan on saamassa korotonta luottoa velanantajamailta, eli se joutuisi maksamaan vain alkuperäisen pääoman."

Tuo ei pidä paikkaansa. Mikään euromaa ei ole myöntänyt Kreikalle budjetistaan korotonta lainaa eikä mikään EU:n instansssi ole sellaista edes esittänyt tai vaatinut.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #23

Joku tämän lystin maksaa. Etkö yhtään arvaa, jotta kuka?

http://www.reuters.com/article/2015/05/29/us-europ...

Ja kuka ne tappiot kattaa, kun Kreikka defaulttaa tai sen velkoja alaskirjataan? Arvaappa taas, ketkä.

Hannu Huhta

Tulevina vuosikymmeninä ja senkin jälkeen tullaan historian suurimpana virheenä pitämään Kreikan lainapaketteja, pankkien pääomittamista ja sitä, että Euromaat ottivat IMF:n lainoja omalle vastuulleen. Euromaiden tilanne vain huononee, kun Kreikan taloutta ei saada kuntoon näillä toimilla, muut euromaat velkaantuvat ja sitten, kun kupla puhkeaa, ollaan ongelmissa joita ei osata kuvitellakaan.

Mikäli velkojen maksuaikaa pidennetään useiden vuosikymmenien mittaiseksi, velanantajamaat joutuvat maksamaan korkojen takia annettavan velkasumman moneen kertaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Voi olla, että olen väärässä. Mikä aito valuutta on? Sestertius, joka menetti arvonsa kun hiidenkiviä tunki markkinoille liiankin kanssa. Neuvostoliiton rupla, kaikki tietävät miten homma toimi. Raatihuoneen torilla trokarin kanssa. Kaikissa itäblokin maissa sama juttu oli niillä oma valuutta kuten Unkarissa jne.

Euro on samanlainen väkisin tehty. Vaikea uskoa euron tulevaisuuteen. Siitä on aidosti tullut politiikan jatke. Kysymys ei ole enää siitä miten Väyrysen kansanaloiteessa käy. Kysymys on siitä, miten eri euromaiden sisäpolitiikka tulee tulevaisuudessa visioimaan euron.

Euro luo ristiriitoja, päivänselvä asia. Ei euro ole valuutta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olihan neuvostoruplallakin kaksi vaihtokurssia 1 rupla 7,5 markkaa pankissa virallisesti vaihdettuna.
Kadulla vapailla markkinoilla sai markalla kurssiin 1/1 ja markkinat toimi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Aimo hyvä, et voi kuin aavistaa... kopsaavat C-kasettimankat, sellaiset halvat. Yhden suhde sataan taisi olla lähinnä.

Ei nyt pilata Sebastianin blokia muistelmilla. Silti ei voi välttää sitä tosiseikkaa, etteikö ajatus keinotekoisesta valuutasta johtaisi lähimenneisyyteen.

Toimituksen poiminnat