Sebastian Tynkkynen

Miksi poikia saa silpoa, kun tyttöjä ei?

  • Miksi poikia saa silpoa, kun tyttöjä ei?

Korkein oikeus antoi tänään kaksi ennakkopäätöstä poikien kulttuurisista ja uskonnollisista esinahan leikkaamisista. [linkki]

KKO on linjannut, että ”muusta kuin lääketieteellisestä syystä tehty pojan ympärileikkaus sinällään täyttää pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, mutta ei ole rangaistava tilanteessa, jossa sitä voidaan pitää lapsen edun mukaisena”.

Ensimmäisessä tapauksessa kaksi poikaa leikkasi henkilö, joka ei edes ollut lääkäri. Esinahan poiston katsottiin olevan poikien edun mukaista, sillä kyseessä oli vanhempien tahto. Tuomiota ei tullut.

Toisessa tapauksessa isä oli saanut lääkärin uskomaan, että poikansa esinahan poistolle olisi myös äidin suostumus. Kun ei ollut, tuomio tuli.

Suomessa myös poikien kehon koskemattomuutta pitäisi kunnioittaa. Näissä kahdessa erilaisessa tapauksessa toisten poikien kohdalla palan poistamisesta sukupuolielimestä tuli lapsen edun mukaista, kun molemmat vanhemmat sitä halusivat. Toisessa tapauksessa se ei ollut lapsen edun mukaista, kun vain toinen vanhempi sitä toivoi.

Puhe ympärileikkauksesta saattaa joidenkin kohdalla hieman hämätä. Olenkin miettinyt, että pitäisi suoraan alkaa puhumaan sukupuolielimen silpomisesta vanhempien toiveesta - niin kuin tyttöjenkin kohdalla. Se antaisi rituaalileikkauksista oikeamman kuvan.

Jos minulta olisi leikattu pienenä esimerkiksi korvanupukat pois ilman mitään lääketieteellistä syytä vain siitä yksinkertaisesta syystä, että vanhempani haluaisivat poistaa osan kehostani, en hyväksyisi sitä missään nimessä.

Loogisella tasolla pojan esinahan leikkaamisessa ei ole kovin erilaisesta asiasta kyse: kehosta poistetaan pala, jota ei tarvitsisi poistaa, vaikka sitä ilmankin voi normaalisti elää.

Poikien sukupuolielimen silpomisen sallimista Suomessa perustellaan usein sillä, että sen kieltäminen vain veisi silpomisen hämärämpiin olosuhteisiin Suomessa tai jopa ulkomaille. Tyttöjen kohdalla kuitenkaan sukupuolielimen silpomista samasta syystä ei hyväksytä, vaikka riskit ovat olemassa, että leikkaaminen käydään tekemässä ulkomailla.

Mielestäni Suomen täytyy näyttää esimerkkiä koko muulle maailmalle kieltämällä lailla kaikkien lasten silpomisen, myös poikien ja intersukupuolisten - lääketieteelliset välttämättömät toimenpiteet poislukien. Meistä voisi tulla maailman ensimmäinen maa, jossa jokaisella ihmisellä on täysi itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat