Sebastian Tynkkynen

EU purettava niin ettei kiveäkään jää kiven päälle

Historiassa jokaisella valtarakennelmalla on ollut loistonsa päivät. Ja jokainen liian suureksi kasvanut keskusvalta on romahtanut. Meidän ihmisten ihan inhimillinen perusongelma on se, että kun asiat sujuvat hyvin, orastavilta ongelmilta suljetaan silmät.

EU on loistonsa päivät elänyt. Vielä muutama vuosi sitten EU:n uskottiin olevan ratkaisu kaikkiin ongelmiin. Ja jos ongelmia ei selätetty, ratkaisuksi tarjottiin lisää EU:ta. EU-johtajat kuvittelivat kansojen hyväksyvän kaikenlaiset toimenpiteet, kunhan niissä oli EU:n leima. Pankkien otettua riskejä veronmaksajat pistettiin maksamaan bisnesten tappiot. Veronmaksajat, joilla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että isot herrat pelasivat rahoillaan uhkapeliä.

Loistonsa huipulla EU:ssa suljettiin silmät, kuten niin monta kertaa historiassa vastaavanlaisissa vallan keskittymissä on tehty. EU:ssa jopa omien sääntöjen rikkomisesta tuli hyväksyttyä, eikä vieläkään kenelläkään korkealla tasolla hälytyskellot soineet. Kansalaiset ympäri Eurooppaa huomasivat, että Brysselistä alkoi tulemaan tarpeetonta sääntelyä. Oman maan ulkopuolella muiden maiden johtajat keksivät meille sääntöjä, joita emme yksinkertaisesti olisi tarvinneet. Toisaalta oman maan keskeisten poliitikkojen aikaa alkoi kulumaan enemmän ja enemmän EU-päätöksentekoon ja reissut Brysseliin eivät loppuneet. Pienessä Suomen kokoisessa maassa pieni määrä ministereitä on paljon vartijoina maamme omien uudistusten etenemisessä, mutta jatkuvat matkat Brysseliin varmistavat sen, että resursseja oman maan kehittämiseltä sidotaan muualle.

Ne, jotka Brysselissä pääsevät toisten maailman johtajien kanssa viettämään aikaa, muuttuvat pikku hiljaa osaksi peliä, jossa tavoitellaan vain suurempaa ja suurempaa asemaa. Oma pääministerimme Jyrki Katainen himoitsi enemmän saatavilla olevaa EU-pestiä kuin oli valmis kantamaan vastuuta maamme asioista keskeisessä roolissaan. Hän jätti hallituslaivan kapteenin kesken kaiken, ja viimeisestä hallitusvuodesta tuli aivan torso. Järjestelmä opettaa himoitsemaan aina vain isompia pestejä ja monen suomalaisenkin poliitikon haaveena on saada korkea EU-virka. Silloin pääsee päivän politiikan ulkopuolelle, pois katseilta palaseksi isoon koneistoon.

EU-koneisto on kasvanut suuremmaksi vuosi vuodelta ja yli 40 000 byrokraatin virkamiehistön on mahdotonta saada järjestelmää kevennettyä, kun omien kavereiden työpaikat hallinnossa yritetään saada säilytettyä. Jäsenmaiden veronmaksajilta kerättävä EU-budjetti on vuosien varrella kasvanut paljon ja se raha törsätään sääntelyn kehittelyyn sekä tehottomaan päätöksentekoon. Vai onko joku sitä mieltä, että EU on millään tavalla onnistunut esimerkiksi siirtolaiskriisin ratkaisemisessa, jonka se halusi hoitaa, jotta jäsenmaat eivät tekisi kansallisia ratkaisujaan?

EU:n kautta jännite eurooppalaisten maiden välillä on kasvanut ja kriisit ovat kärjistyneet vakaviksi. EU ei ole enää pystynyt rakentamaan vakautta Eurooppaan, sillä EU:sta on tullut sokea omalle toiminnalleen. Nyt ollaan siinä pisteessä, että ensimmäinen jäsenmaa, Britannia, on itse eroamassa unionista. Asiasta äänestetään Brexit-kansanäänestyksessä tulevana torstaina. Kuka olisi uskonut, että tilanne realisoituisi? Ei varmasti kukaan, sillä kuten aikaisemmin totesin, silmien sulkeminen estää meitä tekemästä korjaavia liikkeitä. Liittovaltiojunaa on ajettu eteenpäin sellaisella nopeudella, että vaunut meinaavat suistua raiteiltaan.

En näe enää mitään muuta mahdollisuutta, kuin EU:n alasajon, sillä EU-eliitillä ei ole aikomustakaan hidastaa vauhtia. EU:n tarina päättyy joko romahtamalla tai jäsenvaltio kerrallaan unionista irtautumalla - kansallisilla päätöksillä. Britanniasta saattaa tulla ensimmäinen maa ja toivottavasti Suomi seuraa perässä. Euroopan pelastajat -kampanja avasi tänään Fixit-kansalaisaloitteen kansanäänestyksen järjestämiseksi EU-jäsenyydestä myös Suomessa. Allekirjoitusvauhdin nopeus ja yli 500 kuvajakoa kampanjan aloituskuvalle Facebookissa kertovat selvää viestiä siitä, että Fixit-aloite tulee saamaan yli 50 000 allekirjoitusta ensi joulukuuhun mennessä mikä tarkoittaa sitä, että eduskunnan on päätettävä siitä, järjestetäänkö myös Suomeen kansanäänestys EU-erosta.

EU pitää purkaa loppuun saakka niin että myös koko virkamiesarmeija saadaan tyhjennettyä. Kiveäkään ei saa jäädä kiven päälle. Sen jälkeen itsenäisyys on palautettu takaisin eurooppalaisille kansallisvaltioille ja yhteistyötä voidaan aloittaa uudelta kevyemmältä pohjalta. Eurooppa voidaan vielä pelastaa.

Fixit-kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä [linkki].

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

En ihmettele, että sinut puoluekokouksen valitsemana puolueen varapuheenjohtajana politbyroo on erottanut puolueesta !

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Meidän aikuisten ihmisten kouluaikoina Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa vallitsi sotilasdiktatuuri. Vain hurjimmat haaveilivat maailmasta, jossa virolaisilla, latvialaisilla, liettualaisilla, puolalaisilla, tshekeillä, slovakeilla, unkarilaisilla, romanialaisilla, bulgaareilla, sloveeneilla tai väärässä maakunnassa asuvilla saksalaisilla olisi oikeus perustaa puolueita tai matkustaa ulkomaille.

Voihan joku kakara ajatella, että "EU:n kautta jännite eurooppalaisten maiden välillä on kasvanut ja kriisit ovat kärjistyneet vakaviksi." Joku sellainen, joka ei eläessään ole kriisiä nähnytkään.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Juu tuossa asiassa Tynkkynen ei oikein voisi olla enempää väärässä. Luokanopettajaksi opiskelevalla luulisi kuitenkin olevan yleissivistys sen verran kohdallaan, että on vaikeaa uskoa näin suuren tietämättömyyden olemassaoloon.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onneksi puheenjohtajanne Timo Soini vaalii EU:n yhtenäisyyttä esimerkiksi turvallisuuskysymyksissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Virkamieskoneiston turvottaminen ei tuo lisää hyvinvointia. Paitsi sille virkamieskoneistolle. Onneksi tämä järjetön virkamieshulluttelu saa jossain vaiheessa loppunsa sairaine matkoineen Bryssel- Strasborough, kokoustamisineen ja järjettömyyksineen.

Kaupankäyntihän tulee kuitenkin jatkossakin toiminaan. Siitä pitävät onneksi kauppiaat ja kansalaiset ihan itse huolen, ilman turhaa möhömahaorkesteria johtajineen.

Mielenkiintoista muuten nähdä jatkossa, mikä on sitten Soinin nutun väri, kun EU oikeasti jossain mitassa purkautuu ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa on noin satatuhatta valtion virkamiestä. Se tarkoittaa, että noin joka kolmaskymmenes työikäinen on valtion virkamies.

EU:ssa heitä on siis tuo 40.000, mikä tarkoittaa, että noin joka kymmenestuhannes EU:n työikäinen kansalainen on EU:n virkamies. Jos suhde Suomessa olisi sama, niin Suomessa olisi kolmesataa valtion virkamiestä.

Mielestäni nimenomaan virkamiesten lukumäärän kannalta tarkasteltuna EU:n hallinto on hyvinkin tehokas, ottaen huomioon kuinka suuresta populaatiosta puhumme ja kuinka kompleksikkaasta rakenteesta on kyse.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tehokkuudesta voidaan olla montaakin eri mieltä, semminkin kun muistelee direktiivejä kurkun käyryydestä, tervan, saunan, yms. tärkeistä, elämän peruskysymysten ratkaisemisista EU tasolla!

Virkamiesmäärä ei ole ratkaiseva kuin kulujen osalta.
Pienelläkin virkamiesmäärällä voidaan ja saadaan enemmän hyvää aikaan kuin suurella, itse itsensä työllistävällä ja toinen toisilleen palkkaa ja etuja jakavalla sisäänlämpiävällä virkakoneistolla, jolla ei ole elämän realiteetteihin mitään kosketusta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Kurkun käyryys ja saunan lämmittäminen ovat kyllä vieneet aikaa lähinnä somekeskustelijoilta, jotka ovat urbaanilegendan kaltaisesti levitelleet tietoja direktiiveistä, joita ei koskaan ole asetettukaan.

Olen aivan samaa mieltä siitä, että "Pienelläkin virkamiesmäärällä voidaan ja saadaan enemmän hyvää aikaan kuin suurella, itse itsensä työllistävällä ja toinen toisilleen palkkaa ja etuja jakavalla sisäänlämpiävällä virkakoneistolla", ja juuri siksi pidänkin hyvänä, että EU:lla on pieni virkakoneisto.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juha Kuikka, ei riitä tuo mainitsemasi 40000 virkamiesmäärä, sillä heitä on huomattavasti enemmän. Netti sivuston mukaan on noin 47000 kun huomioidaan vain seuraavien toimielinten henkilöstö; "Euroopan komissiossa on noin 33 000 työntekijää.
Euroopan parlamentin pääsihteeristössä ja eri poliittisissa ryhmissä on töissä 7 652 henkilöä. Heidän lisäkseen tulevat parlamentin jäsenet sekä heidän henkilökuntansa. Euroopan unionin neuvoston pääsihteeristössä on noin 3 500 työntekijää." http://europa.eu/about-eu/facts-figures/administra...

Kaiken lisäksi EU:ssa on eri toimielintä, joissa on myös virkamiesten määrä suuri. Jostain olen lukenut, että virkamiehiä olisi ainakin yli 60000. Mitä toimielimiä tuohon lukuun sisältyy, sitä en tiedä. http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/inde...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #12

EU:n koko budjetti on siinä 150 miljardia, alle 300 euroa asukasta kohden. Hallinnon osuus siitä on poikkeuksellisen pieni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #13

Olenko puhunut yksinomaan EU:n toimielimestä yksinään? En vaan kerroin että liittyy muitakin toimielimiä, joilla on virkamiehiä. Jokaisella toimielimellä on oma budjettinsa. Mistä rahoitus noille tulee jokaiselle toimielimelle tulee?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Vaikka EU:n virkamiehillä on keskimäärin sadan tonnin vuositulot, EU:n asukkaat maksavat unionin hallinnosta vain 20 euroa vuodessa per henkilö.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Otin tuon 40.000 suoraan tämän blogimerkinnän tekstistä sen kummemmin sitä tarkistamatta. Mutta sovitaan nyt sitten 60.000.

EU:n väkimäärä on yli 500 miljoonaa, joten ei tuo parinkymmenentuhannen ero paljon kokonaiskuvaa hetkauta. Ei kyllä Suomenkaan virkamiesmäärä, jonka otin vertailuksi, mitenkään "oikea" ole, sillä siihen on otettu mukaan vain valtion budjettiin sisällytetyt valtion virkamiehet. Joka tapauksessa heitä on siis noin kaksinkertainen määrä viidelle miljoonalle kuin EU:ssa viidellesadallemiljoonalle.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #14

Nostit esiin väkiluvun yhteisössä. Silloin pitää huomioida myös kaikkien jäsenmaiden virkamiesten lukumäärä yhteensä. Jokaisessa jäsenmaassa kuitenkin virkamiehet joutuvat hoitamaan EU:n asioita. Väitän että jokaisella virastotasolla on huomioitava EU:n määräykset ja maan sisäisen lainsäädännön vaikutukset.

Näin ollen tulee kyllä virkamiesten lukumäärä sellaisiin määriin etten lähde edes arvailemaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #18

Ei oikeastaan. Suurin osa ei ole juuri millään tavalla kiinni EU:n byrokratiassa - näiden työtaakka tuskin muuttuisi millään tavoin vaikka erottaisiin EU:sta. Lähestymistapasi on sekä harhauttava että tarkoitushakuinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Ole uskossasi tai luulossa oikeassa. Tosin minulla on hiukan tietoakin millä tavalla EU:n säännöt vaikuttavat yksittäisten virkamiesten työssä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

# 14

Niinpä. Lukuja voidaan tulkita monella tavalla. Yhteenlaskettunakin virkamiehiä on liikaa. Vähemmällä tullaan oikein hyvin toimeen. Saneeraaminenhan on merkittävä osa muutosta ja tärkeää kehitystä, myös yksilön osalta. Kysyä aiheesta voi ihan vaikka liiketoiminnan johtamiseen erikoistuneilta konsulteilta.

Eikä kyseesssä ole ` ihanmikävaan `nenänkaivaja konttorinuhjaaja porukka, kun EU n virkamiehistä puhutaan. Puhutaanhan silloin toki huippuosaajista ( Pietikäinen, Katainen, Jäätteenmäki jne..) ja ammattitaitoisesta eliitistä, jonka ansiotaso on myös kohtalaisen hyvä ja suoraan verrannollinen osaamiseen.

Ao. linkin kirjoituksen jälkeen tulot ovat toki nousseet.

http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-20000005825...

Aloitetaan se toiminnan tehostaminen ja ylimääräisen porukan vähentäminen myös Suomesta. Vihdoinkin. Niin, ja BTW. tuo EU n porukka toki joutaa mennä, toivottavasti eivät palaa poliittisiin broilerivirkoihin, vaan päätyvät oikeisiin töihin, paikaamaan vaikka Suomen työvoimapulaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

EU on eurooppalaisen historian tärkein rauhanprojekti, jonka turvallisuustakuilla on yhä suurempi rooli Suomelle. On mahdottoman kivaa, ettei ole itse tarvinnut armeijan antamaa koulutusta käyttää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Börje, meillä on kyllä puolustusvoimat, vaikka lusikassasi luki SA Int.

Juha Kuittinen

Rauha perustuu siihen, että valtiot myy paljon aseita ja niistä saaduilla rahoilla ostetaan paremmat tilalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jostakin syystä monet haluavat EU:sta keskusteltaessa kokonaan unohtaa sen mikä on EU:n päämäärä eli liittovaltio yhteisvastuineen ja yhteisine verotuksineen ja etuuksineen. Tämä ajatus on jo esimerkiksi brittien taholta menneen talven lumia ja aivan sama Tanskassa ja monessa muussakin maassa joissa vastustus on vain lisääntymässä. Mikäli EU:n suunnasta ja päämäärästä ei ole mitään sovittua on keskustelu EU:sta täysin hyödytöntä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EU:n suunnasta on sovittu vaikka mitä, myös veroasioissa:

http://www.taloustaito.fi/Yhteiskunta/EUn-verotiet...

Ehrnroothien ja wahlroosien etujen vastaista läpinäkyvyys tietenkin on. Siihen perustuvat nämä exit-kampanjat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitätöntä näpertelyä isossa kuvassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkei kaikki EU/€- kritiikki liitykään vain Tynkkyseen, Soiniin, rasismiin, islamofobiaan, sodanlietsontaan, Putin-palvontaan, pölhöpopulismiin jne.?
Hollantilaisella Harry van Bommelillakin (sosialistit) on kritiikkiä ymmärtävät argumenttinsa:
http://www.express.co.uk/news/world/677994/EU-Euro...
---
Arvostan eurooppalaista kulttuuria, sen ydinarvoja, demokratiaa, taloudellista kehitystä, edistystä, kansakuntien yhteistyötä - en "elitististä euroideologiaa" eli nykyistä yhdentymis-/hallintomallia - kuten mm. Erkki Toivanen seuraavassa kiteyttää (v. 2007):
http://erkkitoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/4178...
"Ehkä meidän on varauduttava hyvissä ajoin sodanjälkeisessä tilanteessa syntyneen Eurooppa-aatteen hiipumiseen ja myönnettävä, että 1950-luvulla syntynyt yhdentymismalli on aikansa elänyt – ja ettei elitistinen euroideologia kykene uudistamaan sitä toimintakykyiseksi."

Suomen 22-vuotinen jäsenyys "pöydissä ja ytimissä" ei ole todiste unionin uudistusmis- ja toimintakyvystä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eu on onnistunut rauhanprojekti, kaikki muu on sen rinnalla toisarvoista, tämänsuuntaisesti totesi Matti Apunen "jälkiviisaissa" ja oikeassa on. Suuret ikäluokat, joihin itsekin kuulun pääsevät ympäri Eurooppaa maan poveen toisiaan tappamatta, enkä, kun historiaa tutkiskelee, vähättelisi tätä asiaa ollenkaa. Talous ym. kriisejä tulee ja menee, mutta ne ovat hyttysen ininää sen rinnalla mitä mahdolliset aseen kalistelut Euroopassa aikaan saisikaan ja ainakin toistaiseksi EU on toiminut erinomaisesti se estämisessä.

Niko Sillanpää

"EU-rauhanprojekti"-höpinän nyt voi jättää omaan, vähäiseen arvoonsa, stabiliteetin takaaja lännen sisällä on ollut NATO. Venäjän arvaamattomuudesta taas tuskin koskaan päästään eroon.

Mutta EU on sinänsä kaikin puolin järkevä projekti, vertaisten liitto. Käsittämätöntä, että se on vaarannettu sallimalla köyhien kansainvaellus ulkoryhmästä, EU:n ulkopuolelta perusteena vain kollektiivinen syyllisyys toisesta maailmansodasta ja naiivi moraalisössötys. EU tarvitsee vain viisaampia johtajia, jotka laittavat emootiopolitikoinnin sivuun ja palaavat takaisin intressipolitiikkaan eli reaalipolitiikkaan.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Omanlaistensa päättäjien suuruuden hulluus ja ahneus ajavat pienemmät jäsenet nutulleen. Kauppaliitto, ilman liittovaltoihössötystä, olisi toimiva ratkaisu ja paluu EU n juurille. Taitaa vaan olla myöhäistä peruuttaa, kuti on jo lähtenyt.

Niko Sillanpää

Euroalueen on kyllä käytännössä pakko tiivistyä liittovaltioksi tai sitten luopua yhteisestä valuutasta.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"ulkopuolelta perusteena vain kollektiivinen syyllisyys toisesta maailmansodasta ja naiivi moraalisössötys"

Tämä luonnehdinta ei osu kohdalleen. Nykyinen tilanne on mutkikkaan ja onnettoman kehitysketjun tulos, taustalla vääriä päätöksiä ja päättämättömyyttä, vastuun väistelyä ja lyhytnäköisyyttä, eduntavoittelua, kaikkea muuta kuin syyllisyydentunnetta.

Mutta toisaalta on ihmisiä, joilla yksinkertaisesti on vastuuntuntoa ja henkistä voimaa perusteeksi yrittää tehdä parhaansa, jotta maailma olisi hiukan parempi paikka. Se voi antaa joillekin paljon iloa. Tämä tuli mieleeni mm. kun kuulin radiosta lääkäri Raimo Rintalan haastattelun muutama päivä sitten. ( http://areena.yle.fi/1-2228470 ) Ei jälkeäkään moraalisössötyksesta tai syyllisyyden hyvittämisestä.

Vastuuntunto on rakentunut ihmisiin (ainakin osaan heistä) jo evoluutiossa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

EU:ssa pysyminen on niin tärkeä joillekin piireille(enkä puhu nyt niistä, joiden mielestä on kiva, kun passia ei tarvi näyttää rajalla), että tulee jo mieleen, että annetaanko Britannian edes erota. Cameron varmasti katuu tätä päätöstään äänestyksestä. Jo Coxin murhastakin liikkuu jos jonkinlaisia salaliittoteorioita netissä, ja jotkut jo epäilevät, että äänestys ei ehkä tule olemaan sääntöjen mukainen. Mark Twain sanoi aikanaan:" Jos äänestämisellä voisi vaikuttaa, meidän ei annettaisi edes äänestää." _Vaalitaistelu on ainakin ollut kitkerä ja katkera, kansa on täysin jakautunut, eikä moni varmasti tiedä mitä ajatella, 11% ei ole vielä kantaansa päättänyt. Jos Britannia äänestäisi lähtemisen puolesta, siis selvästi, muu Eurooppa seuraisi kyllä perässä.

Niko Sillanpää

Tässä YLE:n totutunlainen kontribuutio tähän keskusteluun, artikkelisarja "Eurooppa katsoo peiliin" (linkit muihin osiin tekstin loppupuolella):

http://yle.fi/uutiset/martin_scheinin_pakolaisten_...

Retoriikka ja grafiikka vilisevät natsi-Saksaa ja keskitysleirejä ja haastateltaviksi on kelpuutettu vain kaksi äärivasemmistolaista, eli Dany "Dany le rouge" Cohn-Bendit ja Martin "SKDL" Scheinin.

Sarjan vaatelias viesti on lähinnä, että jos ei rajat auki "maailman hädälle" eli kehitysmaihin, niin sitten Eurooppa on natsi-Saksa.

Vaikeaa nähdä, mitä tällainen artikkelisarja palvelee. Ei ainakaan keskustelua.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"Sarjan vaatelias viesti on lähinnä, että jos ei rajat auki "maailman hädälle" eli kehitysmaihin, niin sitten Eurooppa on natsi-Saksa."

En millään löytänyt Scheinin haastattelusta tällaista viestiä.

Miksi mutten Scheinin esitellään SKDL:ksi, kun sellaista ei ole aikoihin ollut? Jos Scheinin on joskus ollut SKDL:n jäsen - en tiedä onko - mistä tulee tarve määrittää hänet siitä?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Yk:n pakolasjärjestön mukaan maailmassa ylitettiin ensimmäisen kertaa 60-miljoonan pakolaisen rajan, tämä määrä ihmisiä on joutunut jättämään kotinsa, vain murto-osa tästä väkimäärästä on tullut Eurooppaan. Ellei aavikoistumista ja syntyvyyden kasvua kehitysmaissa saada pysäytettyä on nyt nähty kansanvaellus pientä tulevaisuudessa tapahtuvan rinnalla. Eu:a tai Euroopalla ei ole tälläisessa tapauksessa mahdollisuuksia sulkea rajojaan, ei voi ajatella, että miljoonia hädässä olevia ihmisiä aletaan teurastamaan rajoilla. Ainoa todellinen vaihtoehto on, että EU, yhdessä muiden teollisuusmaiden kanssa ryhtyy todelliseen työhön kehitysmaiden köyhyyden poistamiseen ja se tapahtuu ainoastaan, että elämisen edellytyset kehitysmaissa täyttyvät ettei syytä kodin jättämiseen ole. Vaikeaa on nähdä miten sirpaleinen Eurooppa voisi paremmin tälläiseen hasteeseen vastata kuin yhtenäinen EU.

Niko Sillanpää

0) Liikkeellä olevan väestön lukumäärät ovat enemmän tai vähemmän arvauksia, mutta pelkästään voimakas väestönkasvu ajaa loogisesti noita lukuja ylöspäin.

1) Kyllä, rajat voidaan sulkea tältä muuttoliikkeeltä ihan ilman "teurastamista" tms., kuten esimerkiksi rikkaat Arabian niemimaan maat ovat tämän kansainvaelluksen yhteydessä osoittaneet.

2) Tämän seuraus on, että ylivoimainen valtaosa liikkuvan väestön elämästä tulee tapahtumaan kehitysmaissa leireillä, jotka aika nopeassa tahdissa näyttävät kehittyvän jonkinlaisiksi kaupungeiksi.

3) Kehitysmaiden köyhyyden poistoon on käytetty erittäin suuria määriä julkista rahaa viime vuosikymmeninä ja vaikutus on lähinnä ollut väestönkasvun mahdollistaminen. Köyhyyttä on onnistuneesti eradikoitu siellä, missä on toiminta on ollut omaehtoista, väestönkasvu on saatu omalla toiminnalla hallintaan ja missä on ollut toimivia yhteiskunnallisia instituutioita jo vanhastaan (lähinnä Kiina ja Intia).

4) Valtavan väestömäärän köyhyys- ym. ongelmia ei voi ratkaista maahanmuutolla tulonsiirtojen piiriin kehittyneisiin maihin.

5) Yhteensä miljardeja käsittävien väestöjen pitää kyllä luoda ihan itse oma hyvinvointinsa, ei ole kenenkään ulkopuolisen velvollisuus luoda tätä hyvinvointia tai jakaa omaa tuotantoaan eli hyvinvointiaan tuotantoon osallistumattomille. Historiallinen totuus on, että tämän hyvinvoinnin luomisessa voi myös epäonnistua, mikä on seurauksieen täysin sallittavaa, historian arkipäivää.

6) Länsimaisen hyvinvoinnin tason saavuttaminen muutamissa vuosikymmenissä ei ole kovin realistinen tavoite, vaan muutokset vievät pidempiä aikoja. Ja siihen on tyytyminen.

7) Minkään näiden hoitamiseen ei tarvita "yhtenäistä Eurooppaa". Ja voit olla varma, että ei tule syntymään mitään "talvisodan henkeä" kehitysmaatulonsiirtojen suhteen, oli näiden tulonsiirtojen muoto sitten mitä tahansa.

8) Samaa mieltä siitä, että nyt nähty on vain alkusoitto. Siksi mm. juridisesti velvoittavasta kansainvälisestä suojelusta tulee luopua, sen kankeus ja meidän etujemme vastaisuus tuli pitävästi osoitettua jo tämän episodin tyhteydessä.

Joka tapauksessa asia ei ole EU:n tai minkään eurooppalaisen kansallisvaltion keskeisiä tehtäviä ja näin ollen on puhdasta hulluutta vaarantaa olemassaolevia rakenteita ja työtä tällaisen asian vuoksi.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

"3) Kehitysmaiden köyhyyden poistoon on käytetty erittäin suuria määriä julkista rahaa viime vuosikymmeninä ja vaikutus on lähinnä ollut väestönkasvun mahdollistaminen."

"Kehitysapukriitikko" Matti Kääriäinen on todennut, että rahavirrat päinvastaiseen suuntaan ovat moninkertaiset, mm. kehitysmaissa toimivat länsimaiset yritykset eivät juurikaan jätä esim. verotuloja valtioihin joissa ne harjoittavat liiketoimintaa.

"väestönkasvu on saatu omalla toiminnalla hallintaan ja missä on ollut toimivia yhteiskunnallisia instituutioita jo vanhastaan (lähinnä Kiina ja Intia)."

Yhteiskunnallisia instituutioita on ollut muuallakin, ja länsimaatkin ovat tehneet osuutensa niiden tuhoamisessa.

5) "(...) ei ole kenenkään ulkopuolisen velvollisuus luoda tätä hyvinvointia tai jakaa omaa tuotantoaan eli hyvinvointiaan tuotantoon osallistumattomille. "

On suurta naiiviutta olla näkemättä maailmantalouden riippuvuuksia ja esim. sitä, kuinka monen Sillanpäänkin kulutustuotteen tuotannon alkupää on jossain köyhässä maassa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

EU n kuhnustelua ja jappastelua ei kaivata Ruotsissakaan. Tänään äänestetään uudesta laista, joka rajoittaa selkeästi maahantulijoiiden hinkua kipittää Ruotsiin asti. Laki menee todennäköisesti läpi, ja astuu voimaan jo Heinäkuussa.

Tämähän on hyvä kaikille osapuolille. Siinä säästyy paljon rahaa, tulijoilta ja Ruotsin valtiolta.

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/harda-asyllagar-...

Tässäkään asiassa EU ei ole pystynyt tekemään muuta, kuin voivottelemaan ja maksamaan mm ssa Turkin diktaattori Erdoganille järjettömiä summia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kuka haluasi antaa liitovaltion ohjat samalle porukalle, joka on muotoillut nykyisen EU:n toimintakulttuurin ja saattanut sen galoppeeraamaan tähän moniongelmaisuuden ja demokratiavajeen tilaan? :-)
https://scontent-arn2-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/13422...

Toimituksen poiminnat