Sebastian Tynkkynen

Jenni Haukio, älä käännä selkääsi naisille


Lehtikuva. Kuva: Markku Ullander
 

Arvoisa Jenni Haukio, moni kadehtii asemaasi. Presidentin puolisona pääset edustamaan Suomea, mutta poliittinen paine ja vaikeat kysymykset esitetään miehellesi. Tällä kertaa minun on kuitenkin pakko esittää sinulle epämiellyttävä kysymys, sillä mielestäni olet laiminlyönyt kahta asiaa.

Monet poliitikot puhuvat Suomessa siitä, kuinka itsensä peittäminen on musliminaisten vapaa valinta. Todellisuudessa huivin tai jopa kokopeittävän burkan käyttämiseen liittyy uskonnollinen paine ja monissa maissa käyttämättä jättäminen rikkoo lakia. Joissakin maissa jopa ”uskontopoliisit” valvovat, että naiset alistuvat osaansa. Käsky naisille rajoittaa omaa elämäänsä tulee suoraan Koraanista: "Profeetta, sano puolisoillesi, tyttärillesi ja uskovien vaimoille, että he panisivat vaatteen päänsä yli.” (Koraani 33:59)

Kun naisten epätasa-arvo ei ole pelkästään tilastoja, vaan se on edennyt jopa ulkoisesti nähtäväksi, puhutaan erittäin patriarkaalisesta yhteiskunnasta, jossa miehen asema on ylivertainen.

Tasa-arvo vaatii tekoja.

Vuonna 2012 maamme itsenäisyyspäiväjuhlassa Iranin suurlähettiläs kätteli miestäsi, mutta sinua hän ei suostunut kättelemään, koska olet nainen. Tässä olisi ollut sinulla vaikuttamisen paikka - olit hiljaa. Näytit naisille esimerkkiä sellaisesta elämäntyylistä, jota me tasa-arvon edistäjät pyrimme hartiavoimin murtamaan.

Ihmiskuntamme on ollut liian pitkään miesten maailma ja naisen osa on ollut alistua. Osa joutuu tekemään näin pakotettuna, osa toimii näin vapaaehtoisesti. Sinä olet Suomen 1. nainen. Sinun ei olisi tarvinnut olla hiljaa, mutta teit niin. Alistuit. Ruotsissa naispuolinen opetusministeri arvosteli kovin sanoin ympäristöpuolueen hallitukseen hakenutta muslimijärjestön perustajaa Yasri Khania, joka ei suostunut kättelemään naistoimittajaa. Kyseinen muslimi joutui jättämään politiikan. Maa jatkoi tästä heränneestä keskustelusta vahvistuneena eteenpäin yhteisellä viestillä: näin ei kohdella naisia.

Olet nyt vierailulla Iranissa ja päätit noudattaa Koraanin käskyä. Hunnutit itsesi. Maassa, jossa on käynnissä taistelu naisten syrjintää vastaan. Iranilaissyntyinen Masih Alinejad on todellinen sankari. Hän on perustanut My Stealthy Freedom -kampanjan, joka julkaisee naisten lähettämiä kuvia itsestään julkisilla paikoilla ilman huivia. Hän kertoo Guardianin haastattelussa, kuinka kaikki naiset koulutytöistä isoäiteihin pakotetaan käyttämään huivia.

Hän on kritisoinut voimakkaasti, että ulkomaalaiset poliitikot tekevät myönnytyksiä Iranille käyttäessään huivia maassa vieraillessaan. Samaan aikaan kun iranilaisnaiset taistelevat oikeuksiensa puolesta, länsimaista tulee korkeita edustajia, kuten sinä, Jenni Haukio, jotka annatte viestin siitä, että huivin käyttäminen ei ole mikään ongelma. Se sotii iranilaisten tasa-arvotaistelijoiden työtä vastaan. Sinulle huivin käyttö on ehkä muutaman päivän eksotiikkaa, mutta toimintasi kansainvälisenä vieraana legitimoi niitä vaatimuksia, mitä naisiin kohdistetaan Iranissa, ja nuo naiset joutuvat elämään peitettyinä ja syrjittyinä joka päivä, kunnes kuolevat. Lisää Iranin naisia syrjivistä käytännöistä voit lukea iranilaisen tutkijan Salehzadehin valaisevasta kirjoituksesta.

Mutta tässä kaikessa ei ole kyse vain siitä, millä tavalla jätät käyttämättä mahdollisuuden parantaa naisten elämää.

Totesit Jenni Haukio Ylen aamu-tv:ssä 24.1.2012, ennen kuin miestäsi oli valittu presidentiksi, että presidentin puolison rooli olisi suuri kunnia ja etuoikeus. Kyse on nimenomaan myös roolista, kuten itse totesit.

Matkoillasi edustat samalla myös Suomea ja sinä olet ikkuna muille suomalaiseen arvomaailmaan. Tällä hetkellä ikkunasta näkyy alistuva ja heikolla itsetunnolla varustettu kansakunta, jolla ei ole rohkeutta seistä arvojensa takana. Kun me olemme suomalaisina päässeet niin pitkälle tasa-arvossa, tulisi meidän olla edelläkävijöitä esimerkin antamisessa myös muulle maailmalle.

Jenni Haukio, kuinka kauan käännät selkäsi naisille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat