Sebastian Tynkkynen

Perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi Halla-aho

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa käynnistyi jo hetken aikaa sitten. Kun Soini aikanaan kertoi, että yleensäkin ilmoittaa kevään korvalla siitä, lähteekö hakemaan jatkokautta, oli se jo selvä viesti siitä, mitä tuleman pitää. Viesti siitä, että toisin kuin ennen, jatko ei ole enää ollenkaan itsestäänselvyys.

Sen jälkeen tuli uusi ulostulo: "Järki sanoo, että joko olisi aika. Tunne sanoo, että ei helkkari, on tämä vaan niin hienoa hommaa, että ei mitenkään voi luopua.”

Tuon jokainen vähänkään politiikkaa seuraava ihminen lukee julkisen keskustelun valmistamisena omaan ilmoitukseen olla hakematta jatkoa. Se kuullaan sitten kevään korvalla.

Onhan Soini tätä puoluetta jo pitkään johtanutkin, parikymmentä vuotta. Harva mies pystyy sellaiseen suoritukseen ja poliittisen historian tekemiseen, mitä hän. Viisas mies myös osaa antaa kapulan seuraavalle oikealla hetkellä. Uskon, että Soini on viisas mies. Oikea hetki on nyt.

Puoluekokouksessa asetelmassa Soini vs Halla-aho kokouksesta puheenjohtajana lähtisi varmasti Halla-aho.

Terho ja Niinistö selvästi odottelevat Soinin ilmoitusta kisasta pois jäännistä, kuten haastatteluista voi rivien välistä lukea. Niinistö ei varmasti haasta Soinia, mutta epätodennäköistä se on myös Terhon kohdalla. Halla-ahon päätös ei riipu Soinista, vaan Halla-aho tekee sen itsenäisesti. Tukea Halla-aho ei tule Perussuomalaisten korkeimmalta puolue-eliitiltä liiemmin saamaan, vaan tuki tulee niiltä, jotka puheenjohtajasta äänestävät: ruohonjuuritasolta jäsenistöltä. 

Perussuomalaisessa puolueessa jokainen kymmenestä tuhannesta jäsenestä saa äänestää, koska puolueessa on suorajäsenyys. Sen vuoksi puolue-eliitin näkemys valinnoista ei ole ratkaiseva. Puolue-eliitin tukemattomuudesta huolimatta tulin itsekin valituksi viime puoluekokouksessa murskaluvuin varapuheenjohtajaksi, vaikka myöhemmin puoluehallitus parin kuukauden päästä siitä minut puolueesta erottikin. Kenttä ratkaisee meillä ja sitä kuunnellaan tarkalla korvalla ennen vaaleja.

Soini ilmoittanee pian, ettei hae jatkokautta. Sen jälkeen kisaan ilmaantuu varmasti Sampo Terho ja mahdollisesti myös Jussi Niinistö. 

Itse tuen Halla-ahoa Perussuomalaisten seuraavaksi puheenjohtajaksi, jos hän vahvistaa ehdokkuutensa.

Näen, että hän on ollut politiikassaan periksiantamaton ja toiminnassaan johdonmukainen ja oikeudenmukainen. Sellaista johtajaa Perussuomalaiset tarvitsee. Minulle ratkaisevat asiakysymykset ja toimintatavat.

Verrattuna Terhoon Halla-aho on huomattavasti EU-kriittisempi, jopa EU-vastainen. Niinistöön verrattuna Halla-aho on sekä EU-, että maahanmuuttokriittisempi. Nämä kysymykset ovat kentälle erittäin tärkeitä ja niiden painoarvoa media ei aina tunnu osaavan laittaa oikeisiin mittasuhteisiin.

Koen, että Perussuomalaisissa erityisesti terävin maahanmuutto- ja EU-kritiikki pitää tulla puheenjohtajan suusta. Näin käy, jos Halla-ahosta tulee Perussuomalaisten puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Timo Soinin luuri käy varmaankin jo kuumana, kun häntä houkutellaan jatkamaan. Halla-ahosta tuskin tulee koskaan Suomen hallituksen ministeriä, joten pelissä on paljon myös valtakunnan politiikan kannalta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kannatettavaa. Seuraisi hyvin eeppinen loppuromahdus. Säätiörahat kuitenkin soinilaisilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lainahan voidaan sanoa irti puheenjohtajan vaihduttua.
Muuten olen sitämieltä, että puheenjohtajan vaihtuminen on muutos parempaanpäin, säänötkin on syytä muuttaa siten, että puoluekokous valitsee puoluevaltuuston puheenjohtajiston ja puoluevaltuusto vavistaa tulevanvuoden toiminta-ja taloussuunnitelman.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kannattaa ottaa varovaisesti ennustusten kanssa, varsinkin jos ne tuppaavat menemään päin vastoin, kuten persujen kohdalla ovat usein menneet. Veikkaisin, että persujen kannatus lähtee saman tien nousuun, jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja.

Oletan persujen kannatuksen romahduksen syyksi nimenomaan hampaattomuuden EU- ja maahanmuuttokysymyksissä. Se hampaattomuus voi toki jatkua, mutta sen seurauksena Suomessa on nyt reippaasti tilaa otettavaksi oikealla. Tiedä sitten, onko äänestäjien luottamus lopullisesti mennyttä. Se ei ole ollut tapana vaalikausien kuluessa. Tietyt valehtelijat siellä istuvat kaudesta toiseen tekivät mitä tahansa.

Vanhanenkin on rupeamassa presidentiksi.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kasvakoon vaikka kuinka suureksi, pääsevät tutustumaan Halla-ahon sosiaalisiin taitoihin ja laaja-alaisuuteen. Antaa mennä vain, Eu-vastustustempun voi tehdä vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Ei kaikkien tarvitsekaan olla niin sosialistisesti suuntautuneita :)

Käyttäjän hpeltola kuva
henri peltola

"Tiedä sitten, onko äänestäjien luottamus lopullisesti mennyttä. " kyseessä kai oksymoroni mutta samalla optimistinen arvio tulevasta. Jos demokratia toteutuu, äänestämättä jättäminen kertoo hallituksen epäonnistumisesta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kannatettavaa. Seuraisi hyvin eeppinen loppuromahdus. Säätiörahat kuitenkin soinilaisilla."

Itse asiassa en usko sinun haluavan Halla-Ahon valintaa. Epäilen että kannatus pompsahtaa sitä kautta sinne 20% ellei ylikin. Suomessa on nukkuvissa paljon potentiaalisia äänestäjiä ja maahanmuuttokritiikki tai vastustus, miten vain, on aikalailla suosiossa. Jos vielä älyää valjastaa EU/euro-vastaisuuden kuten on todennäköistä, niin omissa hyväksytään ihan hyvin mm. Halla-Ahon NATO-kannatuskin.

Kannattaisi ehkä joskus miettiä mitä kannattaa... Samaa sanoin kokoomuslaisille kun ottivat Stubin Kataisen tilalle kun "ei mitenkään voi mennä pahemmaksi" :D

****************************************************
EDIT.
Jaah, Antti Ukkonen esitti saman jo aikaisemmin. No itsestäänselvyys eli luultava kannatuksen nousu oli ilmeinen monelle muullekin.

***************************************
"Kasvakoon vaikka kuinka suureksi,...."

Tuo on kyllä ... omalaatuista. Toivot ensin että tulee puolueen eeppinen romahdus, mutta kun osoitetaan että kannatus todennäköisesti nousisi reilusti, niin tilanne onkin ihan sama. Tuskin se Suomelle ja eduskunnan valta-asemille on ihan sama.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se on itsestäänselvyys, mutta ei ole. Tarvitaan vain toiveajattelua, eikä mikään ole itsestäänselvää tai mahdotonta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Tukea Halla-aho ei tule Perussuomalaisten korkeimmalta puolue-eliitiltä liiemmin saamaan, vaan tuki tulee niiltä, jotka puheenjohtajasta äänestävät: ruohonjuuritasolta jäsenistöltä."

Eli jos Halla-aho voittaa, niin puolue-eliitillä on vaikea tilanne. Heidän asema huononee. Kuinka paljon Soinin porukkaa on jäljellä on mielenkiintoinen kysymys. Toinen on se miten hyvin onnistutaan pelaamaan puoluekokouksen kanssa ja miten järjestävät kannattajia paikalle. Maksaakohan puoluetoimisto tms. bussikyytejä kokouspaikalle. Nyt taitaa maksajia löytyä. Veikkaan, että PS-nuoret tilaavat oman bussin. ;-)

Juhani Piri

Moni ei taida muistaa tätä tapausta.. Heti kun ministeripesti on takataskussa, on etuoikeudet taattu, myös Halla-Aholla. Eihän Soinillakaan ollut muuta mielessä kuin että pääsee ministeriksi. Vaikea uskoa että Halla-Aho olisi sen enempää jämptimpi kuin Soini.

http://yle.fi/uutiset/3-7463567
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000080568...

PS tuskin pääsee koskaan eroon maineestaan lupausten pettäjänä vaikka kuka sinne johtoon tulisi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Soinin kannatusosuus on huvennut demareihin ja jäsenten erottamisiin puolueesta. Jäljellä ovat SMP:n rippeet ja hommalaiset.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Iso osa kenttäväestä on vaihtunut. Voi olla, että suurin osa puoluekokousväestäkin on uusia. Saas nähdä kenen ehdokkaan eduksi jäsenistön muutos kääntyy.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Nautitaan nyt Perussuomalaisten historiallisista "odysyksen harharetkistä" hallitustaipaleineen. Tulevien eduskuntavaalien jälkeen sitä iloa ei tulla enää ikinä näkemään ja kokemaan.

Perussuomalaiset puheenjohtaja Soineineen näyttäisivät tänään olevan "iltaruskon" ellei sen lopunajan poliittinen vaikuttaja.

Uutta yritetään pukata raunioille. Todennäköisesti siinä käy kuten edeltäjälleen SMP:lle. "Persupuolue" on Soinin puolue ja kaatuu hänen mukanaan. Aivan kuin SMP oli vennamolainen. Ja kaatui Vennamon mukana.

Soini puolueineen on antanut meille "kotisohvapoliitikoille" mielenkiintoista "ajanvietettä". Siitä kiitos hänelle ja kannattajilleen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voisiko Perussuomalainen puolue jatkaa ilman puheenjohtajaa tai vaihtoehtoisesti kahden/kolmen puheenjohtajan mallilla ?

Muussa tapauksessa maamme on saanut uuden pienen täipuolueen.

P.S. Takiaispuolueeksi Perussuomalaisesta puolueesta ei ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikea kuvitella Halla-ahoa joukkojen johtajana. Semminkin, kun edes persuissa ei ole hänen linjallaan olevia massoja johdettavina.

Vai voiko joku nähdä hintelän Halla-ahon piipittävän estradilla seuraavien vaalien jälkeen: "Nyt tuli JYTKY! Jytkytetään hieman aikaa ..."?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Nuo massathan nähdään puhdistusten jälkeen puoluekokouksessa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Epäilen että yllätyt. Soinin tyyli kun ei ole ainut tyyli millä voi olla puolueen johdossa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

En tiiä, mut jumallattoman kiinnostuneita on lähes kaikkien muiden puolueiden jäsenet persuista, mahtaako olla Suomen kiinnostavin puolue :)

Asiantuntijoita ja ennustajiakin on paljon.

Hauskaa höpötystä

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Sanos muuta. Niin ja varsinkin he, jotka ovat puolueesta jollakin tavalla poistuneet. Tuo on hyvin kommenteista pääteltävissä. Hauskaahan tämä on sivustasuraaville. :D

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Jollakintavalla poistuneet" ?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Saku Timosella oli mielenkiintoinen kommentti tähän blogissaan:

"Vielä ei tiedetä aikooko Soini ilmoittautua ehdolle, mutta ainakin Halla-aho aikoo. Hänen tukijoukkoihinsa ovat jo ilmoittautuneet ainakin Olli Immonen, Sebastian Tynkkynen ja Terhi Kiemunki. Käytännössä myös Laura Huhtasaari ja Juho Eerola ovat jo ilmaisseet myönteisen kantansa Halla-ahon ehdokkuudelle. Halla-ahon taakse ovat siis ryhmittymässä ne, joilla Mestarinsa tapaan ei ole kiinnostusta mihinkään muuhun kuin maahanmuuttajien elämän hankaloittamiseen.

Mitähän mahtaa tapahtua, jos Soini ilmoittaa pyrkivänsä jatkokaudelle? Tunnettua on, että Soini ja Halla-aho eivät koskaan ole olleet ihan sokeriväleissä, joten Halla-ahon kannattajiksi jo ilmoittautuneille saattaa tulla vielä tukalat oltavat. Ainakin tähän asti Soinia uhmanneille on tullut."

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Toimituksen poiminnat