Sebastian Tynkkynen

Halla-ahon EU-vastaisuus EU-kriittisiin nähden ratkaisee kisan

Lännen Median kyselytulos viimeistään kertoo, että Jussi Halla-ahosta tulee Perussuomalaisten seuraava puheenjohtaja ensi kesäkuussa.

Jussi ei ole aloittanut kampanjaansa saati edes vahvistanut ehdokkuuttaan, ja tiskissä on jo 45,3% tulos Soinia vastaan, jolla sen sijaan on parin kymmenen vuoden kampanjointi takanaan puolueen parissa ja ennen kaikkea hän on istuva puheenjohtaja.

Lisäksi tuon vielä sen näkökulman esiin, mitä puolueen ulkopuolelta on vaikea nähdä. Tämä kysely on tehty puolueen kärkitoimijoille. Kun itse lähdin ehdokkaaksi puolueen varapuheenjohtajaksi 2015 puoluekokouksessa, kukaan puolue-eliitistä ei tukenut minua. Kenttämme on kauttaaltaan maahanmuuttokriittinen harvoja poikkeuksia lukuunottamatta, sekä EU-vastainen. Nämä teemat toin avoimesti esille. Vaalissa tulin valituksi murskaäänin puolueen varapuheenjohtajaksi, sillä puolueessamme nimenomaan kenttä pääsee äänestämään - jokaisella on äänioikeus. 

EU-kriittisiä (mitä ikinä se sitten enää tänä päivänä tarkoittaakaan, kun EU:n tiedetään menevän kohti liittovaltiota eikä enää perääntyvän) kärkiehdokkaita meillä riittää puolueessa pilvin pimein. Halla-aho sen sijaan tulee olemaan kärkiehdokkaista ainoa, joka on sekä maahanmuuttokriittinen että EU-vastainen (ellei joku muu vaihda poliittista linjaansa). Kun Halla-aho ensin vahvistaa ehdokkuutensa, tekee kampanjansa ja sen jälkeen puoluekokouksessa monituhatjäseninen kenttä pääsee äänestämään (tämän gallupin muutaman sadan kärkitoimijan sijaan), on ihan päivänselvää, että Jussista tulee puolueen seuraava puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Sitten jos/kun niin käy, että Halla-aho on puheenjohtaja, Huhtasaari hyvässä/huonossa lykyssä varapuheenjohtaja ja joku muukin nuiva johtajistossa, niin mikä "vanhoista" puolueista suostuu yhteistyöhön persujen kanssa? Se palaa räksyttäväksi marginaalipuolueeksi takanaan loistava tulevaisuus.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sitten se räksyttäisi sillä +20% kannatuksella.. Ja ihmisiä alkaisi vituttamaan entistä enemmän.. Eipä siinä.. Ei tuo Ruotsissa maahanmuuttokriittisten puolue ole kuivumassa, vaikka muut sitä sorsii..

Mutta anyeay, toivot todella että Halla-Aho valittaisiin, Soini teki jo miehentyön ja nyt on toiset ajat ja uudet kujeet edessä..

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos maahanmuutto lisääntyi aikaisemmasta kymmenkertaiseksi persujen noustua hallitukseen Timon johdolla, niin nouseeko se satakertaiseksi kun linjaaa vielä terävöitettäisiin Jussi johdolla? :D

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hypoteettisesti spekuloiden, onko mahdollista että perussuomalaisten säätiö-puolue -kytkös voisi Halla-Ahon tultua valituksi jossain olosuhteissa rajoittaa Halla-Ahon toimintavaltaa puolueessa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Säätiö on tavallaan puolueesta irrallaan. Sille on turvattu bisnes puoluetoimiston pitkäaikaisella vuokrasopimiksella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tiedätkö kuinka pitkään PS joutuu maksamaan vuokraa PS-säätiölle?

Tulevien eduskuntavaalien jälkeen ei taida PS:llä olla riittävästi kansanedustajia moisen lukaalin vuokran maksamiseen. Eli Soini taitaa pystyä ohjailemaan vielä PS:ää pitkään säätiönsa avulla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #8

En osaa sanoa. Säätiö kuitenkin saa ton tilan aina vuokrattua. On iso useiden huoneiden toimistotila ja aivan ydinkeskustassa hyvällä paikassa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #12

Säätiö osti tilat Perussuomalaisilta lainatuilla rahoilla (1,7 miljoonaa euroa). Sen jälkeen tilat remontoitiin (miljoonalla eurolla) puolueen, ei siis säätiön, rahoilla. Pitääkö tämä YLE:nkin esittämä epäily paikkansa? Näin tuo miljoonan arvonnousu kiinteistössä siirtyi säätiön omaisuudeksi ilman mitään vastiketta. Uskallan kuitenkin arvata, että tämä arvonnousu näkyy vuokrassa, jolloin säätiö rahastaisi Perussuomalaisten sijoituksen remontointiin toiseen kertaan.

Mitä hyötyä säätiöstä on puolueelle?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Puolueenpuheenjohtajan vaihdos toisi säätiöllekin vaikauksia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lähteeköhän Soini noin tiukoilla prosenttilukemilla sisäisiin vaaleihin?

Toisaalta on Soinin kannalta aika huono tilanne, kun sillä meriitillä mikä on, niin tulos on tämä. Mutta jos jättäytyisi pois, soinilaisten asema puolueessa muuttuisi huonommaksi. Puoluetoimisto on jo käytännössä Halla-ahon Jussin kannattajilla.

Nyt on kysymys siitä, minkälaiseksi Soini haluaisi puolueen kehittyvän.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No te olette jo profiloituneet köyhien vastaiseksi puolueeksi.

Mitä nää nyt oli TIPITAPI ja Saudeille aseiden viemiset Halla-ahon syntilistassa. Ai niin naisten oikeuksien vastainenkin taisi olla. Jätän muille äänestettäväksi nämä tällaiset.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut valitsee ihan itse johtajansa, ja saavat samalla sitten valita jatkavatko yleispuolueena, jolloin kannatus on jossan 9-15% välillä.

Toinen vaihoehto on tietysti valita punaposkinen scriptalainen opetuslapsineen, jolloin pienen piikin jälkeen kannatus asettuu sinne 3-6% tietämille.

Ihan oma valinta, ja kun maailmantilanne ehkä rauhoittuu ja maahanmuuttokin vähenee, niin sitten niitä vihollisia pitääkin etsiä varmaan solariumeista, koska siellä niitä hieman tummempia ihmisiä usein on. Islam on tietysti se tärkeä vihan kohde ja sitä sitten kuulemme jankattavan kyllästymiseen asti.

Kannatan persuille Halla-Ahoa, se olisi hyvää huumoria, kun vaalikeskutelussa Rinne ja Halla-Aho ottavat mittaa toisisstaan. Toinen änkyttää ja toinen punastelee ja puhelee mitä sattuu, siinä meillä kaksi tyhjänpäiväistä velikultaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Näissä vuosien aikana esitetyissä etukäteispovailuissa tyyliin (muistinvaraisia sinnepäin-lainauksia)

..."populistien lento tulee katkeamaan kannatuksen pian vajotessa" (ek-vaalit 2011 jälkeen -> jytky myös 2015);

..."perussuomalaiset hajoaa pian soinilaisten ja halla-aholaisten välisen jakolinjan vuoksi" (-> ko. henkilöt kannattajineen edelleen sovussa puolueen sisällä);

..."eurovaalit näyttää halla-aholaisten pienen painoarvon perussuomalaisissa" (-> Halla-aholle toiseksi eniten ääniä koko maassa, lisäksi nyt viitteitä ~55-45 asetelmasta);

...jne.

on ollut erikoista se, että vaikka povausten takana ovat pääsääntöisesti olleet erinäiset tutkijoiksi tituleeratut henkilöt, joiden voisi kuvitella tietävän keskimääräistä paremmin asioista, eivät ne erityisen hyvin ole maaliinsa osuneet. Julkisuuteen tutkijan suusta päätyville, todennäköisesti tarkasti harkituille arvioille voisi ainakin minun mielestäni kuvitella hiukan paremman suksee-prosentin.

Mitenköhän sitten tulee käymään seuraavien veikkausten kanssa?

"Halla-aho tekisi perussuomalaisista yhden asian puolueen" (linkki)

"Halla-ahon johdolla perussuomalaisten kannatus vakiintuisi kymmenen prosentin tienoille (sama linkki)

Petteri Ritala ei ainakaan ilmoita olevansa tutkija, mutta selkeä näkemys hänelläkin tässä kommentissa, miten Jussin johdolla tulisi käymään.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ritala kuuluu siihen, no, en sano mitä ajattelen. Totean vaan Ritalan kuuluvan siihen, onneksi kansalaisten vähemmistön keskuudessa olevaan joukkoon, joukkoon joka näköjään kiinnittää huomion siihen miten asiat sanotaan, kuin siihen mitä sanoman sisältö onkaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tietääkseni kysymyksessä on vaali, ei äänestys.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Itse odottaisin ennen vaalituloksen julistamista, mitä tekee Terho. Voisin uumoilla, jos Terho asettuu ehdolle, Halla-ahon mahdollisuuksien olleen siinä.

Onko se sitten hyvä vaiko huono, jos Halla-aho vie Persukannatuksen tuonne viiden prosentin tuntumaan, kuten Ritala ennakoi.

Terho voisi puhdistaa pesän noista skriptalaisista ja siirtää puolueen asialinjan takaisin tavallisen ihmisen suuntaan. Ei noista korkeakoulutetuista slipoveripelleistä ja kiihottajista kansan asiamiehiksi ole.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Ei noista korkeakoulutetuista slipoveripelleistä ja kiihottajista kansan asiamiehiksi ole"

No onpa siinäkin yhdenlainen kuvaus ja povaus :)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

HA veisi todennäköisesti kannatuksen monille ikävästi yli 20 prosenttiin ( on pelaillut asioita about yhtä taitavasti kuin ennakoin). Terho pääsisi siihen 8-15%:iin, mutta arveluitahan nämä vain.

Positiivista (Suomen kannalta siis) olisi mm. NATO-kannatuksen lisääntyminen ellei Terho/HA muuttaisi kantojaan. Siinä olisi Kokoomus, RKP ja persuista jo iso osa NATOn kannalla ja mitä sitten kun Ruotsissa vaalejen jälkeen lähtee NATO-jäsenyyden hakeminen liikkeelle.... Tynkkynen nyt on hassu pyrkyri, mutta hassuja miehiä on eduskuntakin täynnä eli kuka tietää...

Niemeläinen on myös hassu tapaus ja jotain nähtävästi sivareitakin vastaan... tai lähinnä kai joku pilkkakirves Halla-Ahoa vastaan, vaikka voisi järkeviäkin argumentteja käyttää samaan tarkoitukseen.. vaan kun ei äly tai tarmo tai ties mikä riitä, niin pitää vetää ala-arvoisesti. Siis asia-argumenteillakin olisi voinut hyökätä, kun tarkoitus kuitenkin oli.

Käyttäjän JaniFrom kuva
Jani From

Halla-Aholla on CV:tä vaikka ministeriksi asti. Ei ole ollut yhdessäkään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa paikalla. Perussuomalaisten MEP:T ainoaina Suomalaismeppeinä äänesti veronkierron kitkemistä vastaan EU-parlamentissa.Tuomittu rikoksesta. ja kannattaa sekä kuolemantuomiota että aseiden myymistä saudeille, jotka pommittavat Jemenissä tärkeitä strategisia kohteita, kuten muunmuassa kouluja ja sairaaloita.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto
Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Se rikostuomio nyt oli poliittinen, sillä ei ole mitään merkitystä oikeastaan minkään kannalta.

Ei tietääkseni kannata aseiden myymistä saudeille. Sen sijaan kannattaa, että EU ei sanele, kenen kanssa jäsenmaat käyvät kauppaa mistäkin.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Mielenkiintoista on kutsua Halla-ahoa EU-kielteiseksi kun MEPinä toimii. Toisaalta Halla-ahoa on helppoa lyödä sillä että hän on äänestänyt EUn veronkierron vastaisia toimia vastaan, eikä se ole hänen ainoa syntinsä. Halla-ahoa vastaan on helppoa käydä "lika"-kampanijalla EU kysymyksellä, jolloin hänelle jää maahnmuuttokysymys, mutta puolueen recordi on siinä huono. Toisaalta hän olisi Rinnettä heikompi media persoona, sekä häntä karsastetaan yleisesti.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Poliittisessa (ja muussakin) keskustelussa ymmärrän jossain määrin sellaisen retorisen tyylin, että asetutaan jotain tavoitetta vastaan vain siksi kun sitä kannattaa ns. väärät ihmiset. Eli vaikka periaatteessa kannattaisi perustuloa vastustaa sitä vain siksi, että sitä ajavat "aina väärässä olevat typerät punavihersuvakkihipit". Sanotaan siis ehdoton EI perustulolle tai mille tahansa muullekin jos sitä ehdottavat jollain tapaa omasta mielestä pöljät ihmiset. Ei väliä sillä, että sinänsä ehkä ihan kehityskelpoinenkin idea menee metsään. Tärkeintä on olla kannattamatta jotain mitä kannattaa nuo pökiöt joita me niin kiivaasti vastustetaan. Monet rasismin vastaisiin mielenosoituksiin osallistuvat ovat toki samanlaisia uunoja, mutta mikähän oikeutus se nyt mahtaa olla?

Maahanmuuttoa koskevien näkemysten ja joidenkin kansallisvaltion itsemääräämisoikeutta koskevien linjausten ohella Halla-ahon motiivit painaa äänestysnappulaa näyttää olevan yhä noin lapsellinen. Mitenkään odottamatonta tällainen ei ole, sillä tämä tyyli tuli jo tutuksi Halla-ahon Scripta-blogista. Siinä kuitenkin erehdyin kun kuvittelin hänen vähitellen jättävän tuollaisen taakseen siirtyessään pelkästä blogikirjoittelusta ns. oikeaan politiikkaan jossa ihan oikeasti päätetään jotain. Halla-ahon EU-parlamentin äänestykset osoittavat, kuinka tuo sama, todella kyyninen tapa toimia jatkuu. Voihan toki olla, että Halla-aho ihan tosissaan pitää Snowdenia tosi pahurina maanpetturina jolle ei missään tapauksessa pidä antaa Euroopasta turvapaikkaa, mutta epäilenpä tuonkin äänestyspäätöksen takana olevan lapsellinen "tästä tietyt tyypit ärsyyntyy, ähä hä hä hää"-ajatus. Tämä tyyli on kyllä herkulisen ironinen siten, että tuollaisella kyynisellä tyylillä Halla-aho lähestyy niitä arvorelativistisia liberaaleja joita hän kovin mielellään pilkkaa. Ehkä hänen retorinen pelinsä on pidemmälle vietynä laadullisesti parempaa kuin liberaalien vastaava, mikä tekee siitä oikeutetumpaa. Säännöt silloin eivät ole samat kaikille, vaikka Halla-ahon kannattajat tuota fraasia mielellään toistelevatkin. Mutta mitäs pienistä.

Huvinsa toki itse kullakin ja Halla-aho jatkakoon kaikin mokomin valitsemallaan tiellä. Häntä myös äänestäköön kaikki jotka pitävät hänen toimintaansa hyvänä. Itse en kuitenkaan äänestäisi minkään puolueen poliitikkoa joka äänestää jotain vastaan tai jonkin puolesta vain siksi kun "punavihersuvakit on ääliöitä ja äänestämpä näin heille kettuillakseni". Politiikassa kun pitää oikeasti päättää asioita eikä vain tehdä identiteettipolitiikkaa. Jota sitäkin Halla-aho kyllä mielellään arvostelee kun siihen syyllistyvät erinäiset "rasismin vastustajat". Pata kattilaa soimaa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Miksi se kannatus siitä laskisi? Esimerkiksi minulle Soini on nykyisellään yksi este PS:n äänestämisen tiellä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Itse sitä mieltä että PS-puolueen kannatus nousisi, jos Ha:sta tulisi puheenjohtaja. Kuten Oulallakin, niin itselläni iso este persujen äänestämiselle löytyy Soinista..toki monta muutakin tullut eteen.
Soini saavuttanut sen mitä pitänyt, joten sivuun ja pois julkisuudesta.

PS eihän sellaista tilannetta voi tulla, että Sipilä "saa potkut" ja Soinista pm?

Toimituksen poiminnat