Sebastian Tynkkynen

Vain hyviä uutisia - kannatusmittaus: PS nousuun, UV romahti ja Kike takaisin

Sininen tulevaisuus näyttää loikkareille todella kylmäävältä - suorastaan pystyyn jäätymiseltä. Valheiden päälle rakennettu operaatio, ystävien selkäänpuukottaminen ja täysin päinvastaisten näkemysten esittäminen muutaman päivän erolla eivät ole vakuuttaneet suomalaisia.

Ensimmäinen hallituskriisin jälkeinen gallup julkaistiin tänään. Se osoittaa selvästi todeksi monet puoluekokouksessakin kuullut analyysit: Perussuomalaisten kannatus lähtee Jussi Halla-ahon johdolla nousuun. Lähestymme 10% rajapyykkiä kannatusmittauksen noustessa jo hyvin lähelle: 9,7%. Sen jälkeen lähdetäänkin nostamaan kannatusta takaisin eduskuntavaalien 2015 tasolle. Ja kun sinne on päästy, sen jälkeen tavoitteena on vain yksi ja ainut: nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi. Se tapahtuu tarjoamalla suomalaisille terävä ja suoraselkäinen EU- ja maahanmuuttokriittinen pienen ihmisen vaihtoehto.

Siniselle tulevaisuudelle (UV) spekuloitiin aikaisemmin nopeiden kyselyjen perusteella hyvin perussuomalaisia lähelle menevä kannatus. Miksi sitten UV sai nyt koko eduskuntaryhmien pienimmän kannatuksen, vain 2,3%? Nuo pikakyselyt aikaisemmin oli tehty sillä periaatteella, että kuka tahansa suomalainen sai valita mieleisensä perussuomalaisista ja loikkareista. Jos minä esimerkiksi olisin Vihreiden kannattaja, niin olisihan se selvää, kummalle ääneni antaisin, kun tutkimuslaitokselta soitettaisiin. Vihreänä äänestäisin gallupkyselyssä noista kahdesta mieluummin Sinistä tulevaisuutta, koska se on lähempänä Vihreiden linjaa kuin Perussuomalaisten linja. Samoin tekevät kaikki muidenkin puolueiden kannattajat, sillä Sininen vaihtoehto on löysennetty vaihtoehto Perussuomalaisista. Vaaleissa ja perinteisissä kuukausittain tehtävissä gallup-kyselyissä sen sijaan ihminen valitsee suoraan puolueen, jolle antaisi äänensä, jos vaalit silloin järjestettäisiin. Kaikki varmasti arvaavat, ketä silloin Vihreä äänestäjä äänestää - ääni menee omalle puolueelle, eikä Siniselle tulevaisuudelle, jolle se meni silloin pikakyselyssä, kun vaihtoehtona olivat vain Sininen tulevaisuus ja Perussuomalaiset.

Tästäkin huolimatta 2,3% on siltikin jäätävän alhainen lukema siihen nähden, mitä ajattelin, että alkuhuumassa olisi pitänyt Sinisen tulevaisuuden saada. Jopa eduskunnan viimeistä sijaa vuodesta toiseen pitävä Kristillisdemokraatit on heitä suurempi puolue. Kun tietää, että Sinisellä tulevaisuudella on yli 20 kansanedustajaa ja yleensä äänestäjät ovat uskollisia henkilölle, jota ovat äänestäneet ja jonka tuntevat, tuntuu hämmentävältä, että UV romahti alle äänikynnyksen. Koska Timo Soini ei aikaisemminknaan ole lähtenyt häviämään, hänen poisjääntistä seuraavissa eduskuntavaaleissa takaa sen, että edes Uudeltamaalta ei UV voi saada ketään läpi. Jotta niinkin alhainen kannatus kuin 2,3% on edes mahdollista yli 20 kansanedustajan ryhmälle, se tarkoittaa sitä, että käytännössä jokainen heistä on menettänyt myös oman uskollisen äänestäjäryhmänsä, joka on äänestänyt puolueen sijaan henkilöä. Sinisen tulevaisuuden edustajat ovat täysin tyhjän päällä. 

Tämä on surullista niiden selkäänpuukottajien näkökulmasta, jotka olivat ennen myös minunkin ystäviäni. Mutta oikeudenmukaisuudella on tapana toteutua. Uutiset eivät jää tähän. Tänään kuultiin todellinen uutispommi, kun kansanedustaja Kike Elomaa ilmoitti, että jättää uppoavan laivan. Hän, kuten moni muu mukaan houkuteltu kansanedustaja oli tehnyt väärän tilannearvion. Natsikuvat sun muut olivatkin tekaistuja. Arvostan sitä, että Kike oli valmis myöntämään virheen ja palaamaan takaisin. Hänet otetaan lämpimästi takaisin, kuten somereaktiot ovat osoittaneet. Minä aion halata häntä seuraavan kerran, kun näen.

Niille, jotka eivät ole politiikan suurkuluttujia, ei välttämättä aukea heti, miksi Kiken paluu Perussuomalaisten riveihin on merkittävä asia. Kun kuulin tänään tämän uutisen, riemastuin valtavasti. Kike Elomaa on koko Varsinais-Suomen äänitykki vuodesta toiseen. Varsinais-Suomesta pääsi eduskuntavaaleissa 2015 kolme kansanedustajaa Perussuomalaisten listalta läpi: Kike Elomaa, Ville Tavio ja Maria Lohela. Kike sai huikeat 9571 ääntä. Perussuomalaisiin jäänyt Tavio sai komeat 6847 ääntä. Viimeisenä läpipäässeen ja Siniseen tulevaisuuteen loikanneen eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan sen sijaan käy kalpaten ensi vaaleissa, jos hän jää Siniseen tulevaisuuteen. Hän sai ääniä 5583. Tilalle noussee Vilhelm Junnila tai Heikki Tamminen.

Kiken paluu on siis pinnansa pitäneille Perussuomalaisille todellinen voitto. Mutta kun kansanedustajia alkaa palaamaan, Juha Sipilän olo käy tukalaksi. Nimittäin enää ollaan vain viiden kansanedustajan päässä siitä, että epärehellisesti muodostettu hallitus menettää enemmistönsä. Sen jälkeen Siniseen tulevaisuuteen jääneet jäävät täysin yksin. Hallituksen kaaduttua välitön hinku takaisin ei vaikuta uskottavalta. Aika käy vähiin.

Sinisen tulevaisuuden kansanedustajat, tulkaa takaisin. Ei meillä ole kabinettitasoisia tarjoiluja laittaa, mutta meidän vanhassa tutussa perussuomalaisessa pirtissä tuoksuu pulla ja kahvit on jo keitetty. Soini ei ole enää talon isäntä, joten nujerruksen sijaan meillä vaikuttaa armo.

EDIT klo 14:23: Blogista poistettu osuus, joka käsitteli sitä, että UV:n kumotut valheet, Lindströmin suoruus ja rehellisyys itselleen saattaisivat lopulta johtaa hänen takaisintuloonsa. Lindström piti tätä Twitterissä vitsinä, joten arvio Lindströmin rehellisyydestä ja sen pohjalta tapahtuvasta korjausliikkeesta on vanhentunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Velasta pääsee maksamalla synnistä katumalla ja Pirusta siunaamalla, kertoili vanha väki.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Velasta pääsee maksamalla synnistä katumalla ja Pirusta siunaamalla, kertoili vanha väki.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ja kaikkien hyvien uutisten taustalla on yksisilmäinen muukalais- EMU- ja EU-kammo -eikä sitten juuri mitään muuta. Hyvät on lähtökohdat tästä edelleen jatkaa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minusta on hirveen laiskaa ajattelua ja leimaamista käyttää sanoja tyyliin "yksisilmäinen". Kyllä persuissa tai heitä lähellä on tosi fiksua porukkaa ja kritiikki on perusteltua, jos sille haluaa avata korvansa ja silmänsä. Moni ei halua kun meillä on tämä uskollinen saksanseisojan rooli unionissa, mitä muut puolueet ajaa. Ytimiin hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uskollisen saksanseisojan roolin vaihtoehdot olivat ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Näiden galluppien laatimisen aikoihin suurin osa persujen rivikannattajista ei edes tiennyt mistään UV:sta. He ilmoittivat kannattavansa perussuomalaisia vanhasta muistista. Katsopa mikä oli tulos, kun kysyttiin varta vasten näiden kahden ryhmän välistä suosiota.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Johan Tynkkynen käsitteli asian hyvin juuri tässä kirjoituksessaan. Tuliko luettua hätäisesti vai jäikö lukematta tykkänään?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Järkyttävä jytky tulossa, JOPA 10%!!!!!

Tuolla kannatuksella sitä kelpaa hehkutella :)

Oisko sulla muita hyviä vitsejä varastossa, kuin tää Jari Lindströmin ''loikkaus''. Juhannuksena on kiva lukea huumoripitoista tekstiä. :)

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Hyvä kirjoitus Tynkkyseltä, mutta mistä tuli tuo "Lindströmin suoruus ja rehellisyys"?

Kouvolassa Lindströmin tiimi hävisi paikallisyhdistyksensä vuosien 2013 ja 2014 hallitusvaalit. Vuonna 2015 hän ei enää vaaleihin lähtenyt, vaan perustutti oman paikallisyhdistyksen, jossa hän pääsi valtaan ilman vaaleja. Sen jälkeen hän järjesti vanhan yhdistyksen erottamisen Kymen piiristä, eli käytännössä puolueesta.

Suoraa ja avointa demokratian polkemista siis. Tuskin Lindström osaa edes hävetä, koska häpeän tunne edellyttää jonkinlaista käsitystä siitä mitä on rehellisyys.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Katsos vaan, Lindström reagoi tuoreeltaan ja Tynkkynen korjasi kirjoitusta juuri niiltä osin.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Väite perussuomalaisten maahanmuuttovastaisuudesta on poliittista propagandaa. Perussuomalaiset päin vastoin kannattavat maahanmuuttoa - nimittäin työperäistä maahanmuuttoa. Toisaalta vastustetaan haittamaahanmuuttoa joka rasittaa kansantaloutta. Mikä siinä on vaikea ymmärtää?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Helpompi vain huutaa, rasisti, rasisti, kuin alkaa miettimään ja keskustelemaan asiasta.

Käyttäjän PanuPeltonen kuva
Panu Peltonen

"yleensä äänestäjät ovat uskollisia henkilölle, jota ovat äänestäneet ja jonka tuntevat, "

Ei pidä paikkaansa täysin. Itse ainakin valitsin paikallisista PS:n ehdokkaista sen, joka tuntui sopivimmalta. Nyt kun ko. edustajan nimi löytyy loikkarilistalta, on mielestäni vihtaani kustu, eikä toiste saman henkilön numero äänestyslappuun enää piirry.

Edelliseen nähden puolueen jakautuminen onkin hyvä asia, se antaa kuluttajansuojaa äänestäjälle.

Toimituksen poiminnat