Pitkäveto päälle loppujen Sinisten kansanedustajien loikkauksista

Kesäkuussa 2017 nykyiset Siniset ministerit ja heidän erityisavustajakuntansa hätääntyivät, kun Perussuomalaisten valitessa Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi Orpo ja Sipilä antoivat ymmärtää, että Perussuomalaisia ei kelpuutettaisi hallitukseen Halla-ahon johtamana.

Kokoomus- ja Keskustapiirien ihmisten kanssa juteltuani näin jälkeenpäin näyttää hyvin todennäköiseltä, että kyseessä oli äärimmilleen viety bluffi, jolla kokeneet puolueet Kokoomus ja Keskusta saivat Perussuomalaisista lohkottua valtaa janoavat poliitikot irti omaksi panttivangikseen. Jos ministeriryhmän pää olisi kestänyt loppuun saakka, Kokoomus ja Keskusta olisivat lopulta yllättäin tulleet ulos kertoen, kuinka Suomen talouden tila vaatii nyt jokaiselta joustoja ja hallitus jatkaa Halla-ahosta huolimatta.

Vielä tuossa vaiheessa nykyiset Siniset kansanedustajat ajattelivat, että kääntämällä selän Halla-ahon ja Huhtasaaren Perussuomalaisille he tekisivät pesäeron niin kutsuttuihin “pimeisiin voimiin” ja saisivat kannatusnosteen uudelle liikkeelleen, jota ei oltu ankkuroitu kiinni mihinkään kynnyskysymyksiin. Tuolloin spekuloitiin, että jos uusi puolueviritys ei tule onnistumaan, Sinisten kansanedustajat alkavat hyppäämään uppoavasta laivasta pois ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vallanhimoiset poliitikot tekivät virheanalyysin ja sen jälkeen olo hallituksessa on ollut käytännössä Keskustan ja Kokoomuksen linjausten omaksumista ja mukakärkkäitä irtiottoja heihin nähden – jonka jälkeen ei kuitenkaan ole ollut muuta vaihtoehtoa, kuin äänestää kiltisti heidän mukanaan, jottei oma edustajanpaikka putoaisi alta ennenaikaisesti. Tällainen panttivankitilanne on lukinnut Sinisten kannatuksen 1,5 prosenttiin, jolla koko puolue tippuu suoraan äänikynnystä ylittämättä eduskunnasta.

Sinisten ainoa oljenkorsi on se, että Timo Soini lähtee ehdolle 2019 eduskuntavaaleihin ja muut Siniset kansanedustajat muuttavat joukolla Uudellemaalle, jolloin he voivat yhdessä siivittää yhden (Timo Soinin) vielä viimeiselle edustajakaudelleen. Mutta kun alunperinkin oma perussuomalainen aate hylättiin vallanhimosta, ei ole todennäköistä, että Sinisten kansanedustajat ovat valmiita tekemään näin suurta uhrausta, jotta yksi mies saadaan läpi ja muut jäävät rannalle.

Vuosi sitten paljon todennäköisempänä vaihtoehtona pidettiin sitä, että Sinisten kansanedustajat alkavat tekemään vielä kolmannen loikan uusiin puolueisiin riippuen edustajasta, vaalipiirin asetelmasta ja puolueiden kannatuksista. Tämä kuvio vahvistui sitten varsin pian, kun tänään Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi Veera Ruohon tavoin Kokoomukseen. Hankalaksi tilanteen Sinisille tekee heidän toimintakulttuurinsa: toisia katsellaan olan yli varuillaan ja loikkaukset valmistellaan visusti salassa. Loikkaukset tapahtuvat äkisti ja yllättäen ja Turusen veto oli jälleen malliesimerkki tästä.

On mielenkiintoista nähdä, missä järjestyksessä ja millä aikataululla Sinisten korttitalo alkaa sortumaan. On todennäköistä, että ne kansanedustajat, jotka todella haluavat jatkaa politiikassa, alkavat loikkaamaan lähiaikoina, jotta he kerkeävät pääsemään vielä maakuntavaaleihin ehdolle listoille, joista voi päästä läpi.

Vielä tässä vaiheessa moni on vakuuttanut uhmakkaasti lähtevänsä ehdolle Sinisten listalta eduskuntavaaleihin. Kun Sinisten eduskuntaryhmä alkaa pienenemään, loikkaustahti alkaa kiihtymään ja uskottelupuheet vähenemään.

Tässä on oma pitkäveto Sinisten edustajien ratkaisuista (jotka he varmasti tulevat tässä kohtaa varmasti kieltämään, kuten Timo Soini aikanaan Juudas-vertausta käyttäen), mutta mielenkiinnolla jäädään odottamaan, miten kuvio kehittyy:

Kaj Turunen, lähti jo Kokoomukseen

Simon Elo, Kokoomus
Tiina Elovaara, SDP
Reijo Hongisto, Keskusta
Ari Jalonen, Kokoomus
Kimmo Kivelä, lopettaa politiikan
Kari Kulmala, Kokoomus/lopettaa poliitikan
Jari Lindström, lopettaa politiikan
Maria Lohela, Kokoomus
Anne Louhelainen, Kokoomus
Pirkko Mattila, Keskusta
Lea Mäkipää, lopettaa politiikan
Martti Mölsä, lopettaa politiikan
Jussi Niinistö, Keskusta/lopettaa politiikan
Pentti Oinonen, lopettaa politiikan
Vesa-Matti Saarakkala, lopettaa politiikan
Timo Soini, saa korkea-arvoisen EU-tehtävän
Sampo Terho, Kokoomus/saa korkea-arvoisen EU-pestin
Matti Torvinen, yrittää loikata, mutta mikään puolue ei suostu ottamaan vastaan

Lopuksi vielä oma arvioni kootusti. Todennäköisimmin Sininen tulevaisuus sulaa seuraavasti:

– 7 lopettaa politiikan
– 6 siirtyy Kokoomukseen (mukaan ei laskettu Turusta, joka jo siirtyi)
– 3 siirtyy Keskustaan
– 1 siirtyy SDP:hen
– 1 saa korkea-arvoisen EU-pestin

Mikä on sinun arviosi? Jos esiintyy teräviä havaintoja, päivitän listaa.

sebastiantynkkynen
Perussuomalaiset Oulu

Oululainen kansanedustaja. Puolueiden välisen demokratiaa edistävän Demo Finlandin puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu