Sebastian Tynkkynen

Pitkäveto päälle loppujen Sinisten kansanedustajien loikkauksista

Kesäkuussa 2017 nykyiset Siniset ministerit ja heidän erityisavustajakuntansa hätääntyivät, kun Perussuomalaisten valitessa Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi Orpo ja Sipilä antoivat ymmärtää, että Perussuomalaisia ei kelpuutettaisi hallitukseen Halla-ahon johtamana.

Kokoomus- ja Keskustapiirien ihmisten kanssa juteltuani näin jälkeenpäin näyttää hyvin todennäköiseltä, että kyseessä oli äärimmilleen viety bluffi, jolla kokeneet puolueet Kokoomus ja Keskusta saivat Perussuomalaisista lohkottua valtaa janoavat poliitikot irti omaksi panttivangikseen. Jos ministeriryhmän pää olisi kestänyt loppuun saakka, Kokoomus ja Keskusta olisivat lopulta yllättäin tulleet ulos kertoen, kuinka Suomen talouden tila vaatii nyt jokaiselta joustoja ja hallitus jatkaa Halla-ahosta huolimatta.

Vielä tuossa vaiheessa nykyiset Siniset kansanedustajat ajattelivat, että kääntämällä selän Halla-ahon ja Huhtasaaren Perussuomalaisille he tekisivät pesäeron niin kutsuttuihin “pimeisiin voimiin” ja saisivat kannatusnosteen uudelle liikkeelleen, jota ei oltu ankkuroitu kiinni mihinkään kynnyskysymyksiin. Tuolloin spekuloitiin, että jos uusi puolueviritys ei tule onnistumaan, Sinisten kansanedustajat alkavat hyppäämään uppoavasta laivasta pois ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Vallanhimoiset poliitikot tekivät virheanalyysin ja sen jälkeen olo hallituksessa on ollut käytännössä Keskustan ja Kokoomuksen linjausten omaksumista ja mukakärkkäitä irtiottoja heihin nähden - jonka jälkeen ei kuitenkaan ole ollut muuta vaihtoehtoa, kuin äänestää kiltisti heidän mukanaan, jottei oma edustajanpaikka putoaisi alta ennenaikaisesti. Tällainen panttivankitilanne on lukinnut Sinisten kannatuksen 1,5 prosenttiin, jolla koko puolue tippuu suoraan äänikynnystä ylittämättä eduskunnasta.

Sinisten ainoa oljenkorsi on se, että Timo Soini lähtee ehdolle 2019 eduskuntavaaleihin ja muut Siniset kansanedustajat muuttavat joukolla Uudellemaalle, jolloin he voivat yhdessä siivittää yhden (Timo Soinin) vielä viimeiselle edustajakaudelleen. Mutta kun alunperinkin oma perussuomalainen aate hylättiin vallanhimosta, ei ole todennäköistä, että Sinisten kansanedustajat ovat valmiita tekemään näin suurta uhrausta, jotta yksi mies saadaan läpi ja muut jäävät rannalle.

Vuosi sitten paljon todennäköisempänä vaihtoehtona pidettiin sitä, että Sinisten kansanedustajat alkavat tekemään vielä kolmannen loikan uusiin puolueisiin riippuen edustajasta, vaalipiirin asetelmasta ja puolueiden kannatuksista. Tämä kuvio vahvistui sitten varsin pian, kun tänään Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi Veera Ruohon tavoin Kokoomukseen. Hankalaksi tilanteen Sinisille tekee heidän toimintakulttuurinsa: toisia katsellaan olan yli varuillaan ja loikkaukset valmistellaan visusti salassa. Loikkaukset tapahtuvat äkisti ja yllättäen ja Turusen veto oli jälleen malliesimerkki tästä.

On mielenkiintoista nähdä, missä järjestyksessä ja millä aikataululla Sinisten korttitalo alkaa sortumaan. On todennäköistä, että ne kansanedustajat, jotka todella haluavat jatkaa politiikassa, alkavat loikkaamaan lähiaikoina, jotta he kerkeävät pääsemään vielä maakuntavaaleihin ehdolle listoille, joista voi päästä läpi.

Vielä tässä vaiheessa moni on vakuuttanut uhmakkaasti lähtevänsä ehdolle Sinisten listalta eduskuntavaaleihin. Kun Sinisten eduskuntaryhmä alkaa pienenemään, loikkaustahti alkaa kiihtymään ja uskottelupuheet vähenemään.

Tässä on oma pitkäveto Sinisten edustajien ratkaisuista (jotka he varmasti tulevat tässä kohtaa varmasti kieltämään, kuten Timo Soini aikanaan Juudas-vertausta käyttäen), mutta mielenkiinnolla jäädään odottamaan, miten kuvio kehittyy:

Kaj Turunen, lähti jo Kokoomukseen

Simon Elo, Kokoomus
Tiina Elovaara, SDP
Reijo Hongisto, Keskusta
Ari Jalonen, Kokoomus
Kimmo Kivelä, lopettaa politiikan
Kari Kulmala, Kokoomus/lopettaa poliitikan
Jari Lindström, lopettaa politiikan
Maria Lohela, Kokoomus
Anne Louhelainen, Kokoomus
Pirkko Mattila, Keskusta
Lea Mäkipää, lopettaa politiikan
Martti Mölsä, lopettaa politiikan
Jussi Niinistö, Keskusta/lopettaa politiikan
Pentti Oinonen, lopettaa politiikan
Vesa-Matti Saarakkala, lopettaa politiikan
Timo Soini, saa korkea-arvoisen EU-tehtävän
Sampo Terho, Kokoomus/saa korkea-arvoisen EU-pestin
Matti Torvinen, yrittää loikata, mutta mikään puolue ei suostu ottamaan vastaan

Lopuksi vielä oma arvioni kootusti. Todennäköisimmin Sininen tulevaisuus sulaa seuraavasti:

- 7 lopettaa politiikan
- 6 siirtyy Kokoomukseen (mukaan ei laskettu Turusta, joka jo siirtyi)
- 3 siirtyy Keskustaan
- 1 siirtyy SDP:hen
- 1 saa korkea-arvoisen EU-pestin

Mikä on sinun arviosi? Jos esiintyy teräviä havaintoja, päivitän listaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Tommi O. Pälve

AinakinnTorvisen kohdalla pitänee paikkansa.

Käyttäjän sebastiantynkkynen kuva
Sebastian Tynkkynen

Minkään vaalipiirin puolueporukka ei halua hajota Torvisen sotkuihin ja sekoiluihin.

Käyttäjän KalervoKassuBjrkbacka kuva
Kalervo Björkbacka

"Matti Torvinen, yrittää loikata, mutta mikään puolue ei suostu ottamaan vastaan".

Miten osuvasti päätelty. Mies joka käytti "poltetunmaan" taktiikkaa edetessään, ei perääntyessään voi käyttää siltoja, ei teitä, ei rakennuksia. Olisi luullut entisen sotilaan, toimittelijan, rakennusurakoitsijan? ja nykyisen lakimiehen ymmärtävän, että sillat räjäyttämällä vaikeuttaa omaa tulevaisuutta. Nousu, uho ja lopuksi tuho. Valitettavasti huono sotilasjohtaja tuhoaa monen hyvän ihmisen tulevaisuuden lyhytnäköisyydellään.

Ylimielisyys tappaa, sanotaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kun ensimmäisen kerran näin Torvisen live-esiintymisen aktiivimalli-miekkarissa 3.2.2018 (tasoa kaikki pielessä), jouduin kyllä ihmettelemään, miten Torvisen nousu ei ollut "filtteröitynyt" Lapin perussuomalaisten organisaatiossa jo aiemmin.

Ilmeisesti sitten vain sen verran puuhakas kaveri ja pöhköä itseluottamusta siinä määrin kosolti, että monella ollut vaikeuksia erottaa viemäriputkea vaskipuhaltimesta.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Sebastian, unohdit Liike Nyt:in... ;-)

Käyttäjän sebastiantynkkynen kuva
Sebastian Tynkkynen

Ihan hyvä huomio kieltämättä! Liike Nyt on yksi vaihtoehto muiden joukossa, jos ehdokkaita asetetaan. Mutta kun Liike Nytin tavoitteena näyttää olevan tehdä politiikkaa uudella tavalla, Siniset taitavat olla ääripää siitä, millä motiiveilla politiikkaa tulisi tehdä. Liike Nytin ongelmaksi muodostuisi Sinisten ottamisen jälkeen, että miten Liike Nyt voi olla uusi uskottava voima, kun se on täynnä pelureita ja hillotolppa-ihmisiä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Liike Nyt ei ole puolue jonne voi loikata. Sinne kyllä saa liittyä "peluritkin", vaikka Tynkkynen niin halutessaan.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Liikkeestä ei tule puoluetta vakuutta liikkeen silmäätekevä Jungner. Syksy kertonee paljon miten uskottavia nämä alkuvaiheen tarinat ovat olleet.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Muut eivät lopulta ole kovinkaan mielenkiintoisia tapauksia, mutta harmi on, mikäli Saarakkala lopettaa politiikan. Nähdäkseni, oman tietämykseni perusteella, ainoa viime kesän irtautujista, jolle voi antaa täysin puhtaat paperit.

Hiukan symppasin tosin myös Lindströmiä ja Niinistöä, jonka osalta pragmaattisesti ajatellen oli hyvä, että pystyi jatkamaan ansiokasta ministeripestiään.

En ole yllättynyt veikkauksestasi Saarakkalan suhteen. Ymmärrys politiikasta lienee eduskunnan parhaimmasta päästä, mutta samalla lienee turhan selkärankainen jatkamaan vehkeilyjen ja ohitse puhumisen parlamentarismissa. Voi olla, että kaksi kautta on turhauttanut liialti.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H.T:"..samalla lienee turhan selkärankainen.."

Saarakkalan ns."selkärankaisuus" taidettiin nähdä jo aikoinaan kun Tynkkynen ja Soini selvittelivät välejään. Saarakkala taisi olla ensin Sebastianin puolella, mutta kun Soini hieman nuhteli, niin livahti takaisin koloonsa. Ei, yhtä selkärangaton kuin muutkin siniset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Turun puoluekokouksessa kävin Lindströmin ja muutaman muun eturivin perussuomalaisen kanssa keskustelua kahvion puolella. Oli kuulemma varsin veitsen terällä, ettei tuolloin PS-ryhmä olisi kävellyt ulos Kreikka III vuoksi.

Tiedän kyllä, ettei Kreikka III enää sisältänyt kovin paljoa "uutta rahaa", vaan enimmäkseen sillä kuitattiin lisää maksuaikaa aiempiin Kreikka-paketteihin.

Silti, poliittisesti tämä näyttää tyhmältä. Jos nyt vaikka vertaa tätä Elina Lepomäen sote-kantaan niin Lepomäki napsii pinnat 100-0.

Tuolloin kävi Lindströmiä sääliksi. Uskon, että hän voisi hyvin siirtyä demareihin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo & co, eikös' nyt eduskunnassa ole ns. "Harkimon ryhmä", jossa on vain edustaja Harkimo. Eikös silloin voi joku Sininen loikata nyt "Harkimon ryhmään"?

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jos en ole väärin ymmärtänyt, niin Harkimo on yksinään. Ei ryhmässä. Eikä toistaiseksi ole kuulunut mitään ryhmän perustamisesta tai sinne loikkaavista.

Toki teoriassa tällainen voisi syntyä. En usko.

Käyttäjän PasiHallikainen kuva
Pasi Hallikainen

Väittäisin että soinille jää musta-pekka käteen... Eli kepulit ja sekoomus ilmoittavat ykskantaan aprillia timo...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Seppo, minä uskon, että näin käy. Ja pian.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"... minä uskon, että näin käy. Ja pian."
**************************

Miksi? Mitä annettavaa Harkimolla on näille - tai toisinpäin. Harkimo ainakin saisi huonoa mainetta entisestään ottamalla jotain Sinisiä omaan ryhmäänsä eikä hän loppupeleissä vaikuta niin tyhmältä mieheltä lainkaan. No on siinä pientä pelin paikkaa, mutta enpä oikein usko.

Pitkävetoon en ryhdy, mutta seuraavassa eduskunnassa lienee pyöreä nolla Sinistä. Loikkareiden mahdollisuudetkin ovat suurimmaksi osin todella heikkoja. Kuka moraaliton typerys jaksaa luottaa että jatkuvasti loikkaileva ihminen tuo uudellekaan puolueelle ääniä saati että hänenlaisellaan pitäisi korvata joku puolueessa jo kauan ollut ja ehdokkaaksi haluava...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Rami, jos Liike Nyt tai ns. "Harkimon ryhmä" ei hyödynnä nyt tätä sekaannusta, joka on menossa, niin sitten heillä ei ole hommat hanskassa.

Jos Siniset kokonaan tai osittain liittyvät "Harkimon ryhmään" niin silloin he voivat olla kokonaisuutena Harkimon vaa'ankieliryhmä, joka ratkaisee kiikun-kaakun-olevat sote- ja maakuntahallintouudistusasiat - suuntaan tai toiseen. Halutessaan.

Eli heillä on kokoonsa nähden hyvin suuri valta Suomen asioissa.

Käyttäjän AnttiMoisander kuva
Antti Moisander

Voi olla ettei Torvinen kelpaisi edes eduskunnan ulkopuolisille puolueille.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Minusta oli mielenkiintoista, että Matti Torvinen oli niin avarakatseinen ihminen, että oli valmis tekemään myös Vasemmistoliiton kanssa vaaliliittoja tuleviin eduskuntavaaleihin! Hän kun eräässäkin haastattelussa sulki vain Perussuomalaiset pois tästä yhteistyöstä. Noh, eipä ole yhteydenottoja tullut sieltä suunnasta tänne Pohjois-Pohjanmaalle ja jos tulisikin, vastaus olisi kohtuullisen selkeä, "kiitos ei". Ja taitaisi sama olla vastaus vaalipiiristä riippumatta. Ehkä korkeintaan joku KD voisi tehdä Sinisten kanssa vaaliliittoja.

Mutta liekkö nyt niin, että Jussi Niinistö menisi Kepuun. Vaikuttaa kyllä enemmänkin kokoomuslaiselta pyssymieheltä, totiselta torvensoittajalta minun silmiini. Tokihan häntä en henkilönä tietenkään tunne.

Käyttäjän sebastiantynkkynen kuva
Sebastian Tynkkynen

Hyvää pohdintaa! Kaksi syytä, miksi en enää sijoita Niinistöä Kokoomuksen puolelle:

1. Kun kysyin asiaa häneltä muutamia kuukausia sitten Twitterissä julkisesti, hän haukkui Kokoomuksen pystyyn ja sanoi, ettei koskaan voisi kuulua siihen puolueeseen.
2. Hänen visionsa keskustalaisesta puolueesta: http://www.iltalehti.fi/politiikka/201708152200327...

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

No tuo Iltalehden juttu kyllä tosiaan antaisi hyvinkin vahvat kepu-viitteet...

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Entä jos Niinistö palaa Perussuomalaisiin ja Lindström?.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #25

R.L:"Entä jos Niinistö palaa Perussuomalaisiin ja Lindström?."

En ihan oikeasti voi uskoa että heitä edes huolittaisiin ko puolueeseen enää vaikka haluaisivat. Jos nyt kuitenkin tulevaisuus osoittaakin että olen väärässä, niin luultavasti lopetan internetin käytön kokonaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine Vastaus kommenttiin #27

Kalervo, mietin tässä nyt ääneen. Niinistö ja Lindstörm olisi mielestäni hyvä lisäys Persuihin ja kannattaisi kysellä tagas ;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Entäs Lohela?
Puhemiehenä hän antoi itsestään varsin fiksun kuvan, mutta muusta hänen toiminnastaan en tiedä yhtään mitään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #29

R.L:"Niinistö ja Lindstörm olisi mielestäni hyvä lisäys Persuihin.."

Siis miten ihmeessä jo kerran puolueen pettäneet olisivat hyvä lisä? Niinistöstä osaa mitään sanoa, mutta Lindström antanut itselleni vaikutelman, ettei olisi hyvä lisä mihinkään puolueeseen. Ainakaan jos puolueen tarkoitus saada lisää äänestäjiä.

Olen aikaisemmin sanonut etten tule ikinä enää äänestämään PS-puoluetta. Juttu muuttui hieman, kun Soini potkittiin ulos. Jos nyt kuitenkin JHa/PS-puolue nämä kaksi mainitsemaasi ottaisi takaisin, niin olisi pakko palata siihen aikaisempaan sanomiseeni.
Toki tiedän etten minä ohjaa päätöksiä yhdellä äänelläni, eikä nämä kaksi mainitsemaasikaan ole sanoneet että olisivat pyrkimässä, mutta jo ajatus siitä mahdollisuudesta saa itseni pöyristymään. En todellakaan voisi uskoa Halla-ahon olevan niin "tyhmä".

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Simon Elo kokoomukseen? Jos Elo onnistuu pitämään mölyt mahassaan ja tottelee kuuliaisesti federalistista kokoomusjohtoa niin onhan hän siinä tapauksessa kokoomukselle ihan hyödyllinen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Halla-ahon ja Huhtasaaren johtaman Perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen ei mene yksikään nykyisistä puolueista. Ei olisi mennyt aiemminkaan, puheesi bluffista ovat höttöä.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Aika moni varma Perussuomalainen ei saa jatkopestiä, tai pääse Eduskuntaan, kato käy myös sillä suunnalla. Tynkkysen itse kannattaisi siirtyä Vihreisiin, siellä olisi saumaa ja saman aatesuunnan edustajia ja kannattajia.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hirveen varmoja nämä Manut. Jos miettii että kuinka politiikkaa tehdään muissa pohjoismaissa tai euroopassa.

Ei puolueen hallituksessa tarvitse välttämättä olla. Tanska voi hyvin vähemmistöhallituksella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomessa on perinteisesti enemmistöhallituksia. Se että Ruotsissa ja Tanskassa on vähemmistöhallitukset ei suomalaista oppositiopuoluetta paljoa lämmitä. No, näyttäähän tuo kyllä lämmittävän.

Pekka Määttä

Jos Siniset saisivat (edes) yhden edustajan läpi, niin kuka? Soini?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Jani Mäkelä ja Toimi Kankaanniemi ovat ihan varmoja putoajia, jolleivät hae itselleen uutta puoluetta. Toimi Kankaanniemi voisi palata KD:n riveihin. Riittääkö sieltä nostetta. Mäkelällä ei ole välttämättä ottajia.

Mika Niikko voisi hypyllä KD:n riveihin uusia paikkansa. Jääskeläinen ei nimittäin välttämättä asetu ehdolle seuraavissa vaaleissa. Niikolla on mahdollisuus haastaa Jääskeläinen ja on myös mahdollista, että Niikon tuomilla lisä-äänillä KD nostaisi paikkalukunsa kolmeen Uudellamaalla. Jos Niikko ei loikkaa, jättää eduskunnan.

Ville Tavio voisi siirtyä Keskustaan. Muussa tapauksessa jättää eduskunnan.

Rami Lehto voisi löytää Kokoomuksen tai muussa tapauksessa jättää eduskunnan. Jari Ronkainen jättää eduskunnan.

Sami Savio lopettaa tai jättää eduskunnan.

Pentti Oinonen lopettaa.

Teuvo Hakkarainen ohittaa Kankaanniemen ja jättää Kankaanniemen rannalle, jos Kankaanniemi vielä asettuu ehdolle. Jollei, myös Hakkarainen putoaa.

Olli Immosta kukaan ei huoli. Jää rannalle. Ville Vähämäki jättää politiikan. Sebastian Tynkkynen siirtyy johonkin toiseen puolueeseen tai jää edelleen rannalle. Tosin hänellä on mahdollisuus ohittaa Olli Immonen äänimäärässä. Ei lämmitä, kun ei riitä edes varapaikkaan. PS ei saa Oulussa yhtään edustajaa.

Mika Raatikainen jää rannalle. Packalen uusii paikkansa Jussi Halla-ahon imussa.

Simon Elo voi palata Perussuomalaisiin, ei onnistu uusimaan paikkaansa.

Matti Torvinen menee Keskustaan tai jää Sinisiin. Ei uusi paikkaansa, toisaalta eihän hänellä paikkaa ollut nytkään. Hän on eduskunnassa varapaikalta.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kyllä sie oot hupiukko, oli pakko hörähtää muutamaan otteeseenkin tämän lukiessa.

Kerrotko vielä perusteet laskelmalle, miksi minulla tai Kankaanniemellä ei olisi saumoja jatkoon halutessamme? :)

Noin muutenkin, olet nyt tuossa listannut oman piirinsä PS listan todennäköisiä ykkösiä poistujiksi. Aika suoritus.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kaakkois-Suomessa menee vain yksi läpi. Se et ole sinä, jos Eerola on valittavissa. Melko helppo laskutehtävä. Kun äänistä on enää puolet jaossa, ei tuplaa ole mitenkään tulossa Etelä-Karjalaan. Hassua sinulta edes kysyä perusteluja.

Keski-Suomessa Kankaanniemi menettää ykköspaikkansa. Protestiäänet nostavat Hakkaraisen ykköseksi. Onhan mies ainakin rehellinen.

Niikkoko olisi Uudenmaan ykkönen? Voi olla, mutta yhtä hyvin se voisi olla Ruohonen-Lerner. Kuitenkin Uusimaa voi kuivahtaa yhden paikan vaalipiiriksi. Eikä Niikko ole ihan oikeassa porukassa. Ei, vaikka kuinka kristillissosiaalisena puolueena edelleen olette jatkamassa. Oletteko riittävän fundamentalistisia Niikolle? Uskonnollinen osuus ryhmästänne kutistui puoleen.

Olen jyvittänyt äänimäärälaskun vaalipiireittäin melko tarkasti verrattuna edellisen vaalin tulokseen. Olen heittänyt oman veikkaukseni. Uskon sen olevan melko tarkka. Vuosi aikaa tarkastamiseen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #41

Niin siis se laskelma puuttui, miksi Kaakkois-Suomesta menisi vain yksi läpi? Ylen gallupilla ollaan hyvin kiinni kahdessa paikassa ja eduskuntavaaleissa gallup on aina voitettu. Kolmekaan ei ole yhtään mahdoton, vaatii valtakunnallisen kannatuksen nousun 12-13% tuntumaan. Uudellamaalla taas jo 7,6 % riittää kolmeen paikkaan, eli nykyisten säilyttämiseen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #42

Tarkka gallup saadaan vaalien lähestyessä ehdokasasettelun selvittyä. Sinisten kannatus tulee nousemaan, koska istuvien kansanedustajien kannatus korjaa puolueen kannatusmittausta.

Yli 10 %:n ääniosuuteen en usko mitenkään. 7% ei sekään ole kovin todennäköistä.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Mikko Kärnän fb-päivityksen 16.4.2018 klo 18:33 mukaan Matti Torvinen on 15.4.2018 klo 17:29 tehnyt sittemmin poistamansa fb-päivityksen, jonka kuvakaappaus löytyy Mikko Kärnän fb.sivulta.
Sen perusteella voisi päätellä, ettei "sillanrakentaja" MT ole onnistunut viestinnässään.
Hänen tuleva poliittinen kotinsa tuskin on Keskusta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun Terho pyrkii Kokoomukseen, hänet pitäisi armotta käännyttää rajalta. Sen verran ihmisvastaisen pj-kampanjan hän kävi persuissa vuosi sitten.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Taitaa ollakin enemmän kyse nyt Suomen tulevasta EU-politiikasta ja syvenevästä liittovaltiokehityksestä, kuin Suomen sisäpolitiikasta ja sote- ja maakuntauudistuksesta:

Katso Talouselämälehden vuoden takainen (26.3.2017) "Euroopan loppuratkaisu lähenee" -artikkeli:

"Lähivuosina keskusteluun noussevat euroalueen oma budjetti, verotusoikeus ja yhteinen velanotto"

- -"Pääministeri Juha Sipilä (kesk) oli torjuvinaan liittovaltiomallin epärealistisena pari viikkoa sitten. Kuitenkin hän samassa Kauppalehden haastattelussa sanoi, että ”euroalueella tehdään yksimielisiä päätöksiä ja valinta tulee siinä”.

”Tapahtuu juuri niitä asioita, joita Suomi vastustaa. Suomi on kuitenkin jo valinnut integraation tien, vaikka yrittää sitä poliittisesti hidastaa. Jos olet valinnut yhteisvaluutan, olet samalla valinnut monta muutakin asiaa,” huomautti Varman toimitusjohtaja Risto Murto viime kesänä Talouselämässä Britannian erouutisen jälkeen.

Hallitusohjelmassa sanotaan, ettei ”Emua tule kehittää sellaisen talouskoordinaation syventämisen kautta, joka johtaisi yhteisvastuun laajentamiseen”.

Sipilän hallituksella on kaksi vuotta jäljellä eikä siinä ajassa yhteisvastuuaskelia ehditä kovin monta ottaa. Kahden vuoden päästä ohjelmaa saattavat kirjoittaa sinipunamiehet." - -

https://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan-loppur...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Kuuntelitteko tarkkaan Sampo Terhon ehtoja vapun jälkeiseen trion palaveriin? Yksi ehdoista oli se, että hallitus pysyy alkuperäisessä 2015 hallitusohjelmassa.

Tilanne on siis ihan sama kuin silloin, kun Halla-aho puheenjohtajaksi tultuaan tunnusteli Orpon ja Sipilän kanssa hallitusyhteistyötä. Halla-aho nimenomaan korosti sitä, että kyllä Perussuomalaiset hänen johdollaan olisivat sitoutuneet alkuperäiseen hallitusohjelmaan.

Kyse taitaa olla siis siitä, että Orpo ja Sipilä ovat keskenään muuttaneet hallitusohjelman alkuperäisestä, ja nyt sille muutetulle hallitusohjelmalle haetaan Sinisiltä hyväksyntää. Kyse on ilmeisesti hallitusohjelman EU-linjauksista.

Nyt kaikkien puolueiden tulee olla erityisen tarkkoina, kun ne mahdollisesti neuvottelevat tilanteesta, että Siniset lähtevät hallituksesta. Suomen sitoutumisesta syvenevään EU-integraatioon tulee käydä laaja keskustelu eduskunnassa - tai järjestää vaihtoehtoisesti uudet vaalit.

Käyttäjän kahkonh kuva
Heikki Kähkönen

Huvittavaa tämä perussuomalaisten ja sinisten keskinäinen nokittelu. Se ei ole millään tavalla uutta suomalaisessa puoluepolitiikassa tai edes maailmanhistoriassa. Samalla tavalla kinastelivat ja toistensa kimpussa olivat aikoinaan SKDL:n ja SKP:n enemmistöläiset ja vähemmistöläiset, STPL ja demarit sekä perustuslailliset ja RKP.

Samaa typerää marginaalipoliittista änkyröintiä harrasti keskustasta irtaantunut Keijo Korhosen, Pekka Puskan, Ilkka Hakalehdon, Leo Mellerin (!) sekä muutaman vennamolaisen Suomen kansan itsenäisyysrintama vuoden 1994 presidentinvaaleissa.

”Hegel huomauttaa jossakin, että maailmanhistorian kaikki suuret tapahtumat ja henkilöt esiintyvät niin sanoaksemme kahdesti. Hän on unohtanut lisätä: kerran murhenäytelmässä, toisen kerran farssissa.” (Karl Marx, Louis Bonaparten brumairekuun kahdeksastoista, 1852)

SKYP ja vennamolaiset olivat ilmiriidoissa 1970-luvulla. Lopputuloksena oli vain kannatuksen katoaminen molemmilta osapuolilta. Nyt riitelevät SMP:n jälkeläiset perussuomalaiset ja siniset. Seuraavista eduskuntavaaleista on tulossa molempien kannalta farssi - itse aiheutettu. Historia on vaikea laji ymmärtää, varsinkin politiikan huumaavassa usvassa liitäessä.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen

Hassua, että tästä on jätetty pois yksi aika selvä suunta: Sinisiä palaa perussuomalaisiin. Kikehän näin jo teki, ja pari kertaa muutenkin on muistaakseni ilmaistu että ovi käy takaisinkin. Ja jos perussuomalaisten tavoite on hallituksen kaataminen ja uudet vaalit niin varmaan takaisin myös otettaisiin jo tämänkin takia...?

Airi Pulkkinen

Juha Sipilä Eu-neuvotteluissa kuuluu jees-miesten EU-linjaan. Suomen aseman kuvitellaan EU:ssa vahvistuvan, kun annamme kannoistamme periksi. Koko Suomen Eu-jäsenyyden ajan vanhat puolueet ovat noudattaneet tätä linjaa. Suomen Eu-linja onkin toinen kun Brysselistä palataan.

Ihmettelen myös miten vähän ylipäänsä keskustellaan Suomessa eu-asioista. Ihmiset pidetään tietymättöminä tosiasioista, missä vapaa lehdistö? Eurooppatiedotuksen toimistotkin sijaitsevat jossain piilossa, etteivät vaan ihmiset tulisi kyselemään.

Samaa voi sanoa myös maahanmuuttopolitiikasta. Esim. jäi selvittämättä mitä tämä kaikki maksaa, saa siis maksaa mitä vain. Mutta kaikella muulla on hintalappu.

Esim. Vuonna 2014 valtiovarainministerinä oli Jutta Urpilainen ja 6.6.2014 jälkeen Antti Rinne, SDP. Silloin päätettiin että vanhusten hoidosta pitää säästää 300 miljoonaa euroa. Ja niin alettiin kärrätä heikkokuntoisia vanhuksia laitoksista kotiin yksinäisyyteen tai kuka minnekin. Tulos nähdään nyt. Samana vuonna kehitysyhteistyöhön laitettiin ennätyssuuri rahamäärä 1103 milj. ja lisäksi päästökauppatulot 200 milj. eu, eli yht. 1300 milj.eu. Savon Sanomat 27.2.2015: Rinne häpeää kehitysavun tasoa. Siis se oli hänen mielestään liian pieni!

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kuka loppujen lopuksi oli perussuomalaisten jakautumisen takana on se vakavampi asia, jota pitää tutkia? Toinen muistuttamisen arvoinen asia on se, että molemmissa niin perussuomalaissa kuin sinisissäkin on 17 kansanedustajaa. Kumman ryhmän takaa löytyy enemmän äänestäjien antamia ääniä ja kumpi saa puoluetukea 36 kansanedustajasta.
Parempi olisi pysyä Veikko Vennamon asialinjalla ja tutkia syitä syviä!

Toimituksen poiminnat