Sebastian Tynkkynen

Ruotsidemokraattien vaarallisen täydellinen vaalitulos

Ennen eilen järjestettyjä Ruotsin parlamenttivaaleja puhuttiin paljon siitä, kuinka vihdoin voidaan joutua tilanteeseen, jossa Ruotsidemokraatteja ei voida enää ohittaa ja eristää päätöksenteossa.

Tähän mennessä Ruotsidemokraatit eivät ole kelvanneet yhteistyökumppaniksi yhdellekään ruotsalaiselle puolueelle, eikä valiokuntien tärkeitä puheenjohtajapaikkoja ole jaettu maahanmuuttokriittiselle Perussuomalaisten sisarpuolueelle - toisin kuin Suomessa.

Täyseristys Ruotsin parlamentissa äänestäjien tahdosta huolimatta on tuonut Ruotsidemokraateille sympatiaa ja blokkirajat ylittävä ruotsidemokraatti-inho ja budjettikikkailut ovat tehneet Ruotsidemokraateista ainoan todellisen opposition. Kävipä niinkin, että eristystilanteen vuoksi vähemmistöhallitus Sosiaalidemokraattien hallussa johti maata porvarialliansin budjetilla, kun Ruotsidemokraatit päättivät budjettiäänestyksessä näpäyttää vaa’ankieliasemassaan äänestämällä porvarialliansin varjobudjetin puolesta.

Ainoana aidosti oppositiopositiossa olevana puolueena Ruotsidemokraatit on päässyt rauhassa kasvattamaan kannatustaan ja se on hyötynyt selvästi asetelmasta. Nyt saatu maltillinen 4,7% lisä-äänipotti uutisoitiin kuten pitääkin: Ruotsidemokraatit olivat ylivoimainen vaalivoittaja, mutta heidän kannatuksensa jäi odotettua pienemmäksi.

Tällainen odotusarvo yhdistettynä todelliseen toteumaan kääntyy ruotsalaisten poliitikkojen mielissä salakavalaan johtopäätökseen: “Siinäpäs näitte, että kyllä tämä eristyspolitiikka toimii, eikä ruotsalaisia saada mukaan isommin maahanmuuttokriittisen puolueen kelkkaan - 82,4% ruotsalaisista ei äänestänyt Ruotsidemokraatteja!”

Suomessa toimittajat, professorit ja asiantuntijat ovat jo hereillä tilanteen suhteen ja he ovat antaneet lausuntoja, kuinka Ruotsin valtaa tiukasti käsissään pitävät puolueet eivät voi enää ohittaa Ruotsidemokraattien vaalitulosta. Mutta Ruotsissa tilanne on toinen. Edes 17,6% vaalitulos ei herättänyt, vaan esimerkiksi maan suurimman lehden Dagens Nyheterin pääkirjoitus huusi isoin kirjaimin: Ruotsi ja demokratia suurempia kuin Ruotsidemokraatit. Ruotsissa eletään täysin omassa kuplassa ja oman voiman tunnossa, eikä kansankodissa ymmärretä taustavirtauksia ja niiden seurauksia.

Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että Ruotsidemokraattien eristys tulee jatkumaan ja näin ollen puolue pääsee kasvamaan oppositiossa, mutta tällä kertaa jo 17,6% lähtökuopista ja 62 kansanedustajan tykityksellä.

Vaalivoitto oli siis riittävän pieni, jotta ruotsalaiset vanhat puolueet voivat tukeutua turvallisuudentunteeseensa, mutta riittävän suuri, jotta suurella kansanedustajamäärällä puolue saa paljon työvoimaa parlamentin sisään takomaan tulosta seuraavia vaaleja ajatellen. Neljän vuoden päästä Ruotsidemokraateilla on kaikki edellytykset kasvaa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Sen jälkeen Pohjolassa mikään ei ole ennallaan.

Saatu vaalitulos on vaarallisen täydellinen.

--
Suomen ainut kolmetuntinen suora lähetys, haastattelut ja analyysit Ruotsidemokraattien vaalivalvojaisista eiliseltä: https://www.youtube.com/watch?v=H1FTQptOMj4&t=

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Minusta on kyllä ihan selvää, että vaalitulos oli täysi floppi. SD:n olisi tarvinnut saada lähemmäs 30% ja AfS:n ylittää valintakynnys, jotta olisi ollut edes pieniä mahdollisuuksia muutokseen. Mutta alle 20% SD:lle ja AfS:n olematon äänisaalis takaa, että maahanmuuttokriittisiä ei oteta jatkossakaan huomioon.

Nyt vaikuttaa siltä, että kaikki puolueet ovat olleet niin SD-vastaisia, että puoluekentän blokkijako on mennyt uusiksi. Nyt siellä ei ole enää vasemmisto- ja porvariblokkeja vaan SD-blokki ja kaikkien muiden blokki. Ja se jako on selvä: SD on niin pienessä vähemmistössä, ettei sillä ole mitään valtaa, joten muut puolueet pystyvät muodostamaan hallituksen miten lystäävät.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Kyllä saa käyttää vahvoja värilaseja jotta voi sanoa että SD vaalitulos olisi ollut täydellinen. Vain yksi tavoite onnistui vaaleissa ja se oli nostaa maahanmuutto pääteemaksi. Kuitenkaan sekään ei nostanut SD yli 20% eikä edes toiseksi suuremmaksi. SD otollisin aika oli nyt kun maahan on tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, vallassa on ollut Demarien johtama vähemmistöhallitus. Kuitenkin SD vaalitulos jäi 17,6%, Demarien tulos oli tyypillinen pääministeripuolueelle (kohtuulinen lasku). Nyt vielä näyttää mahdolliselta blokkipolitiikan murtuminen, mikä tarkoittaa SD vaa'a kieliaseman loppumista.

Ilkka Huotari

Kyllä jossain päin Ruotsia ymmärretään tilanne:

"Ruotsidemokraatit ylivoimaisia Skånessa"
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2018091022011902...

Heräämistä muualla ei kai ole oikein tapahtunut.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen
Ilkka Huotari

Ruotsissahan äänestetään pääasiassa puoluetta eikä ehdokkaita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä listoilla olevat nimet vaikuttavat. Varsinkin listan kärkipäähän sijoitetuilla on merkitystä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Täysi floppaus oli ruotsinpersujen vaalitulos. Ei tullut jytkyä.

Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Täällä puheenvuorossa on varmasti liuta aiheeseen liittyviä muitakin kirjoituksia, mutta kommentoidaan nyt tätä.

17,6% on varmasti hienoinen pettymys. Hyvä tulos se kuitenkin on, eikä noin suurta vaalivoittoa voi sanoa flopiksi. Itse veikkasin 18%, ja se osuikin lähes nappiin. Osalla oli täysin epärealistiset odotukset vaaleista. Tulos oli aikalailla linjassa viimeisten galluppien kanssa.

Puolue on luultavasti neljän vuoden päästä vieläkin vahvempi. Hiekka alkaa kuitenkin valua loppuun tiimalasissa. Ruotsi on valtavan demografisen muutoksen kourissa, ja maahanmuuttajat alkavat näkyä yhä vahvemmin vaalien tuloksissa. Toki ruotsidemokraatit saavat jonkun verran kannatusta maahanmuuttajataustaisilta ihmisiltä, mutta ei riittävästi kilpailemaan muiden puolueiden kanssa kun heidän osuus väestöstä jatkaa kasvamista entisestään.

Käyttäjän JariLaine kuva
Jari Laine

Mahtava fiilis siitä ettei rasismilla flirttailu tuonut ku miedon jytkyn.toivotaan että suomessa persut jää alle kymmenen prossan.sillon vois jo sanoa että pohjoismainen demokratia on pelastunut äärioikeiston uhkalta.

Tommi Mäkinen

"rasismilla flirttailu"?
Suvakkien jutut flirttailee aivovamman kanssa :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vaalien aikaan joku poliittinen asiantuntija totesi eurooppalaisten maahanmuuttokriittisten puolueiden kannatuksen nousevan aina vaalien alla ja realisoituvan sitten itse vaaleissa odotuksia pienempänä äänisaalina - Ruotsidemokraateillekin ennustettiin jopa 30 prosenttia äänistä, mutta todellinen toteuma jäi alle 18 prosenttiin.

Mitä tästä kaaviosta opimme?

No, koska PS:n kannatus puoluekannatuskyselyissä on nyt 8-9 prosenttia, niin ensi kevään ek-vaaleissa perussuomalaiset saavat korkeintaan 5 prosenttia äänistä :)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pääministerin kotikunnassa heränneitä on runsaasti kun suosio tipahti parikyt prossaa. Hitaasti nämä heräävät mutta häräävät kuitenkin.

Juha Hämäläinen

Odotan etukäteen tyytyväisenä, kun Ruotsi tuhoaa itsensä. Suomi voi päättää vielä minkä tien valitsee. Minulle samantekevää. Vaimon jäädessä pian töistä jätän teille massamuuttajien kotiuttamisen, rahoituksen ja poistumme maahan, jossa ei olla itsetuhoisia ja hölmöjä.

Toimituksen poiminnat