Ruotsidemokraattien vaarallisen täydellinen vaalitulos

Ennen eilen järjestettyjä Ruotsin parlamenttivaaleja puhuttiin paljon siitä, kuinka vihdoin voidaan joutua tilanteeseen, jossa Ruotsidemokraatteja ei voida enää ohittaa ja eristää päätöksenteossa.

Tähän mennessä Ruotsidemokraatit eivät ole kelvanneet yhteistyökumppaniksi yhdellekään ruotsalaiselle puolueelle, eikä valiokuntien tärkeitä puheenjohtajapaikkoja ole jaettu maahanmuuttokriittiselle Perussuomalaisten sisarpuolueelle – toisin kuin Suomessa.

Täyseristys Ruotsin parlamentissa äänestäjien tahdosta huolimatta on tuonut Ruotsidemokraateille sympatiaa ja blokkirajat ylittävä ruotsidemokraatti-inho ja budjettikikkailut ovat tehneet Ruotsidemokraateista ainoan todellisen opposition. Kävipä niinkin, että eristystilanteen vuoksi vähemmistöhallitus Sosiaalidemokraattien hallussa johti maata porvarialliansin budjetilla, kun Ruotsidemokraatit päättivät budjettiäänestyksessä näpäyttää vaa’ankieliasemassaan äänestämällä porvarialliansin varjobudjetin puolesta.

Ainoana aidosti oppositiopositiossa olevana puolueena Ruotsidemokraatit on päässyt rauhassa kasvattamaan kannatustaan ja se on hyötynyt selvästi asetelmasta. Nyt saatu maltillinen 4,7% lisä-äänipotti uutisoitiin kuten pitääkin: Ruotsidemokraatit olivat ylivoimainen vaalivoittaja, mutta heidän kannatuksensa jäi odotettua pienemmäksi.

Tällainen odotusarvo yhdistettynä todelliseen toteumaan kääntyy ruotsalaisten poliitikkojen mielissä salakavalaan johtopäätökseen: “Siinäpäs näitte, että kyllä tämä eristyspolitiikka toimii, eikä ruotsalaisia saada mukaan isommin maahanmuuttokriittisen puolueen kelkkaan – 82,4% ruotsalaisista ei äänestänyt Ruotsidemokraatteja!”

Suomessa toimittajat, professorit ja asiantuntijat ovat jo hereillä tilanteen suhteen ja he ovat antaneet lausuntoja, kuinka Ruotsin valtaa tiukasti käsissään pitävät puolueet eivät voi enää ohittaa Ruotsidemokraattien vaalitulosta. Mutta Ruotsissa tilanne on toinen. Edes 17,6% vaalitulos ei herättänyt, vaan esimerkiksi maan suurimman lehden Dagens Nyheterin pääkirjoitus huusi isoin kirjaimin: Ruotsi ja demokratia suurempia kuin Ruotsidemokraatit. Ruotsissa eletään täysin omassa kuplassa ja oman voiman tunnossa, eikä kansankodissa ymmärretä taustavirtauksia ja niiden seurauksia.

Tämä tulee tarkoittamaan sitä, että Ruotsidemokraattien eristys tulee jatkumaan ja näin ollen puolue pääsee kasvamaan oppositiossa, mutta tällä kertaa jo 17,6% lähtökuopista ja 62 kansanedustajan tykityksellä.

Vaalivoitto oli siis riittävän pieni, jotta ruotsalaiset vanhat puolueet voivat tukeutua turvallisuudentunteeseensa, mutta riittävän suuri, jotta suurella kansanedustajamäärällä puolue saa paljon työvoimaa parlamentin sisään takomaan tulosta seuraavia vaaleja ajatellen. Neljän vuoden päästä Ruotsidemokraateilla on kaikki edellytykset kasvaa Ruotsin suurimmaksi puolueeksi. Sen jälkeen Pohjolassa mikään ei ole ennallaan.

Saatu vaalitulos on vaarallisen täydellinen.


Suomen ainut kolmetuntinen suora lähetys, haastattelut ja analyysit Ruotsidemokraattien vaalivalvojaisista eiliseltä: https://www.youtube.com/watch?v=H1FTQptOMj4&t=

sebastiantynkkynen
Perussuomalaiset Oulu

Oululainen kansanedustaja. Puolueiden välisen demokratiaa edistävän Demo Finlandin puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu