Sebastian Tynkkynen

Kaikki blogit puheenaiheesta Translain uudistus

Kokoomuksen puoluehallitus asettui tukemaan translain kokonaisuudistusta

Tuoreiden tietojen mukaan Kokoomuksen puoluehallitus on päättänyt tukea ensi kesän puoluekokouksessa käsittelyssä olevaa aloitetta, joka ajaa translain kokonaisuudistusta ihmisoikeuksia kunnioittavaan muotoon. Asiasta uutisoi muun muassa Verkkouutiset.

On esimerkiksi uskomatonta, että Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota. Tämä on räikeä ihmisoikeusloukkaus, josta Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta lukuisia huomautuksia”, toteaa kansanedustaja Saara-Sofia Sirén nykyisestä tilanteesta Verkkouutisille.

Ihmisoikeusvaltuuskunta vaatii translain pikaista uudistamista

Ihmisoikeusvaltuuskunta on suomalainen eduskunnan oikeusasiamiehen asettama ihmisoikeusasiantuntijoista koostuva toimielin, jonka tehtäviin kuuluu edistää erilaisten ihmisoikeustyön parissa työskentelevien järjestöjen keskinäistä tiedonkulkua ja yhteistyötä sekä linjata  laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä.

Kokoomusnuoret liittyivät tukemaan translain uudistusta

Kokoomuksen Nuorten Liiton liittohallitus on tehnyt yksimielisen päätöksen liittyä tukemaan kampanjaa translain uudistamisen puolesta. Päätös syntyi torstaina 19.4. pidetyssä kokouksessa. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos avaa päätöksen taustoja eilen julkaistussa kirjoituksessa.

Kokoomusnuorten päätös kumpuaa järjestön periaateohjelman määrittämästä arvomaailmasta, Vuornos kertoo.

Translain uudistus jäissä

Eduskunnan kyselytunnilla tuli viimeistään nyt ilmeiseksi se seikka, että hallituksella ei ole halukkuutta korjata ilmeisen vinosti, vaillinaisesti ja ihmis- ja perusoikeuksia kunnioittamattomasti toimivaa nykyistä ns. translakia. 

 

Avioliittolain "liitelait" ja jumalanpelko

Hyvin paljon uskonnollisuuden ja lainsäädännön sekoittavaa oli tämä keskustelu eduskunnassa sen jälkeen kun työ- ja oikeusministeri Jari Lindström vastentahtoisesti esitteli niin sanotut avioliittolain liitelait eli laiksi jo edellisen eduskunnan hyväksymän ja tasavallan presidentin vahvistaman tasa-arvoisen avioliittolain aiheuttamat lainsäädännön päivittämiset.

Karvalakkimalli käyttöön translain uudistamisessa

Translaki tarvitsee remonttia. Kysymys on ihan reaalipolitiikasta ja tarpeesta taata kansalaisille yhtäläiset oikeudet maassa riippumatta heidän terveydentilastaan tai sukupuoli-identiteetistään.

Kipupisteitä on kaksi:

Translaki ja sukupuoli - kannattaako puolueesi ihmisoikeuksia?

Yksittäisten ehdokkaiden kantojen lisäksi kannattaa katsoa puolueen kantaa. Sukupuolisen itsemääräämisen osalta selkeästi paras puolue on Piraattipuolue, sen jälkeen Vihreät, sitten Vasemmistoliitto, SKP ja STP. Avoimen vaalikoneen kysymysten tarkastelua vähän tarkemmin:

 

1. Tulisiko transsukupuolisten lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimukset poistaa? [Linkki]

Maltan translaki on hieno asia - koska Suomeen?

 

Eilen 1.4. Maltan parlamentti hyväksyi maahan uuden translain, jonka mukaan:

- täysi-ikäinen voi ilmoittaa sukupuolensa väestörekisteriin itse

- syntyvän lapsen sukupuolen määrittelemistä voi lykätä

- tahdonvastainen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia intersukupuolisille lapsille kielletään

 

Kun lääkäri on ihmistä vastaan.

Näen punaista, eikä se suinkaan johdu joulusta. Ylen Ajankohtainen kakkonen käsitteli tänään muun muassa translain edistymistä. Studiossa haastateltiin transaktivisti Sade Kondelinia sekä gynekologi Sari Tanusta. Mykistyin, suutuin ja surin, kun Tanus avasi katsojille arvomaailmaansa ja asenteitaan. Kuinka voi sosiaali- ja terveysalan ihminen olla noin julmasti ihmistä vastaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä